Hlavní obsah
Online

Online: Z Rožmberka poteče více vody, Opava bude muset zbourat most

Záznam z pondělní večerní tiskové konference po zasedání vlády.Video: ČTK

aktualizováno •

Online reportáž sleduje povodňovou situaci v celé zemi. Nejhorší situace je na Moravě, ve Slezsku a na jihu Čech. V úterý se očekávají vzestupy hladin na dolních tocích rozvodněných řek.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.

Lužnice by neměla vystoupat na „padesátiletou vodu“

Hladina Lužnice pod rybníkem Rožmberk na Jindřichohradecku by neměla dosáhnout úrovně padesátileté vody. Znamená to, že by se řeka nijak výrazně nevylila do měst, která podél Lužnice jsou. Týká se to především Veselí nad Lužnicí, Soběslavi a Plané nad Lužnicí. Po večerním zasedání krajské povodňové komise to řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

„Zatím to vypadá, že by protipovodňová opatření mohla stačit. Ale požádal jsem starosty dotčených obcí, aby ještě veřejnost stále připravovali na to, že k případné evakuaci by mohlo dojít. Nicméně ta situace vypadá příznivě,“ uvedl Kuba.

Česko požádalo v unijním systému o 15 tis. vysoušečů

Česko požádalo v evropském systému civilní pomoci o 15.000 vysoušečů, řekl novinářům po dnešním výjezdu vlády do Moravskoslezského kraje vicepremiér Vít Rakušan (STAN). Úřady již do regionů rozvážejí 8000 kusů z vlastních českých zásob, doplnil. Právě o vysoušeče a velkokapacitní čerpadla je podle ministra vnitra v regionech postižených povodněmi největší zájem.

„Požádali jsme prostřednictvím evropského systému civilní pomoci o 15.000 vysoušečů pro ČR, ve vlastních zásobách jich máme 8000 kusů, ty už jsou distribuovány po republice tak, aby postižené regiony je měly nejdříve,“ uvedl Rakušan.

Hladiny rozvoněných řek v Olomouckém kraji klesají, hasiči likvidují škody

Hladiny rozvodněných řek v Olomouckém kraji po víkendových záplavách klesají nebo stagnují. V zaplavených oblastech už skončily záchranné práce a hasiči se pustili do likvidace následků povodní. V Olomouckém kraji zůstává po víkendových záplavách bez elektřiny méně než 10 000 odběratelů.

Hladina řeky Moravy přesáhla v Olomouci třetí povodňový stupeň, tedy stav ohrožení, v pondělí kolem 13:30, když překročila 430 centimetrů. Dnes ráno měřila 492 centimetrech a do odpoledne klesla o 20 centimetrů. I v Chomutově, kde se řeka vylila z koryta z obou stran hladina již klesá.

Hasičům se v pondělí podařilo zpřístupnit všechny obce na Jesenicku pozemní cestou. Komunikace jsou často provizorní a vedou vymletými koryty řek či přes pole a lesy. Určeny jsou především pro záchranné složky.

Hladiny řek v hradeckém kraji dál klesají, povodňové stupně na šesti místech

V Královéhradeckém kraji dnes k 18:00 platily povodňové stupně už jen na šesti místech, třetí stupeň povodňové aktivity (SPA), tedy stav ohrožení, nikde. Druhý stupeň platil na řece Orlici v Týništi nad Orlicí a na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí. Na ostatních tocích byl první stupeň SPA, vyplynulo z webu Povodí Labe. Hladiny řek v kraji dnes pokračovaly v poklesu. Ráno byly povodňové stupně na sedmi místech, z toho druhý stupeň na čtyřech a první na třech. V neděli večer SPA v kraji byly na 20 místech, stav ohrožení na 12, druhý stupeň na třech a první na čtyřech.

První povodňový stupeň, tedy bdělost, platil v 18:00 na Stěnavě v Meziměstí a Otovicích na Broumovsku, Labe pod soutokem s Orlicí v Hradci Králové a také na Metuji v Krčíně v Novém Městě nad Metují.

Svaz průmyslu žádá vládu o pomoc pro firmy

Svaz průmyslu a dopravy ČR chce u vlády vyjednat podporu pro firmy, které poškodily současné povodně. Navrhuje bezúročné půjčky, odklad daňové povinnosti nebo program na pomoc s událostmi, jež by nepokryla pojišťovna. Usilovat bude i o kompenzace mezd pro zaměstnance, kteří kvůli povodním musí zůstat doma. ČTK to dnes řekl prezident svazu Jan Rafaj.

„Řada členských firem Svazu průmyslu a dopravy ČR čelí vážným problémům v důsledku rozsáhlých povodní, a to zejména na Moravě a ve Slezsku. Poškozené jsou průmyslové parky, logistické uzly a dodavatelské řetězce. Mnoho firem muselo přerušit výrobu, a to nejen kvůli výpadkům v dopravě materiálu, ale i proto, že zaměstnanci zasažení povodněmi se nemohou vrátit zpět do provozů,“ uvedl Rafaj s tím, že situace některých firem je kritická.

Z Rožmberka bude odtékat ještě více vody

Z rybníku Rožmberk bude od středy odtékat výrazněji více vody než dosud. Nyní je to 20 až 30 krychlových metrů za vteřinu, od středy by měl odtok stoupnout až na 90 krychlových metrů za vteřinu. Následkem toho by se mohla zvýšit hladina Lužnice, která je na řadě míst pod Rožmberkem na nejvyšším třetím povodňovém stupni. O případné evakuaci Veselí nad Lužnicí město rozhodne zítra.

„Do rána se pro nás nic měnit nebude. Nyní ve Veselí nad Lužnicí hladina stoupá velmi pomalu. Až se zvýší průtok řekou, půjde hladina nahoru už rychleji. Podle situace se pak během dne rozhodneme o případné evakuaci. Zatím to ale stále vypadá, že by to nemělo přesáhnout padesátiletou vodu, což by pro nás bylo dobré,“ uvedl pro ČTK starosta Vít Rada (za Jihočechy 2012).

Část silnic zůstává neprůjezdná

V Moravskoslezském a Olomouckém kraji zůstává neprůjezdných pět úseků silnic první třídy a dálnice vedoucí přes Ostravu na hranici s Polskem. V oblasti Jesenicka a Ostravska musí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zkontrolovat 21 mostů. Uvedlo to dnes Ministerstvo dopravy.

„Pro dnešní den se toho dle současných poznatků pro dálnici moc nezmění, směr Polsko platí stále odklon přes D48, jinak D1 průjezdná obousměrně po exit 354, dále směr Polsko neprůjezdná. Ostatní dálnice bez hlášených závad nebo omezení provozu,“ uvedlo ŘSD.

Naopak všechny silnice ve Zlínském kraji jsou po povodních opět sjízdné. Lokálně ale ještě přetrvávají problémy s dodávkami pitné vody, řekl hejtman Radim Holiš (ANO).

Povodňových stavů v Česku ubývá

Povodňových stavů v Česku během dnešního dne opět ubylo. V 16:00 byl některý z povodňových stupňů na 137 místech, což je asi o 23 méně než ráno. Ohrožení platí na jihu Čech a také na Dyji, na Moravě od Olomouce a na dolním Labi. Povodňový stupeň ohrožení zůstává na 34 místech. Informoval dnes v tiskové zprávě Český hydrometeorologický ústav.

„Hladiny většiny toků jsou na poklesu. V důsledku dotoku slabě stoupá dolní Labe pod soutokem s Vltavou. Velmi slabě klesá střední a dolní tok Moravy. Hladina dolní Dyje je setrvalá,“ uvedli meteorologové.

Sdružení vyzvalo dobrovolné hasiče, aby pomohli s volbami

Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska vyzvalo dobrovolné hasiče, aby v oblastech zasažených povodní pomohli se zabezpečením volebních komisí. ČTK to dnes sdělila starostka sboru Monika Němečková. Dobrovolníci podle ní mají s nabídkou pomoci kontaktovat starosty obcí.

„Věříme, že jsou mezi vámi členové, kteří v sobě najdou ještě sílu, ochotu a možnost nabídnout svou podporu,“ uvedla Němečková. Dobrovolným hasičům zároveň poděkovala za dosavadní pomoc při zachraňování majetku i lidí při záplavách.

Nemocnice Milosrdných bratří v Brně se vrátí do normálního provozu

Městská Nemocnice Milosrdných bratří v Brně od středy 7:00 obnoví provoz v běžném režimu, včetně plného fungování akutního příjmu. Standardní hodiny budou na všech odděleních s výjimkou interního. Tam se vrátí do normálu v sobotu.

Nemocnice bude také postupně přijímat pacienty, které evakuovala v souvislosti s druhým povodňovým stupněm na řece Svratce. ČTK to řekla mluvčí zařízení Andrea Šromová. Výrazné škody na majetku voda v nemocnici nezpůsobila.

Brněnská přehrada je znovu v plném provozu

Pracovníci ČEZ opravili technickou závadu a elektrárna v hrázi Brněnské přehrady je v provozu. Díky tomu patrně voda přes stavidla přetékat nebude. Do nádrže nyní přitéká okolo 65 metrů krychlových vody a odtéká asi 60, přičemž hladina má ještě několik centimetrů rezervu, řekl ČTK mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Protipovodňová opatření v Praze se zatím neruší

Protipovodňová opatření v Praze budou platit i nadále, rozhodla dnes magistrátní povodňová komise. Uzavřeny zůstanou náplavky, mimo provoz bude nadále lodní doprava, a to kvůli stále vysokému průtoku vody na Vltavě. Vedení města také shromažďuje materiální pomoc pro kraje postižené povodněmi.

„Město zůstává v pohotovosti a sleduje situaci na Vltavě v souvislosti s aktuální situací v jižních Čechách. Komise konstatovala, že veškerá opatření zůstávají v platnosti a podle předpovědí by tento stav měl trvat zřejmě do konce tohoto týdne, bude však záležet na aktuálních předpovědích,“ uvedl mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník.

Horská služba pomáhá na Jesenicku

S likvidací škod pomáhají i členové horské služby. Přes 50 příslušníků zamířilo do několika obcí na Jesenicku.

V Opavě se bude muset zbourat důležitý most

Důležitý most v opavské Ratibořské ulici, který je kvůli povodním uzavřen, se bude muset zbourat. Po kontrole konstrukce o tom rozhodlo Ředitelství silnic a dálnic. ČTK to potvrdil mluvčí magistrátu Roman Konečný. Nyní most mohou využívat jen pěší. Pro auta by měl vzniknout provizorní most, který by fungoval přes zimu.

Most je od neděle uzavřený. Podle Konečného bylo zjevné, že jej tlak velké masy vody posunul. Objevily se i praskliny. Město chce nechat překontrolovat i ostatní mosty. Většina z nich je nyní uzavřená.

Povodně zpozdí i sklizeň zeleniny

Povodně zaplavily desítky hektarů polí se zeleninou. Poškozená je především zelenina určená pro podzimní sklizeň, tedy kedlubny, zelí a brambory, řekla ČTK Zuzana Přibylová ze Zelinářské unie Čech a Moravy. Pěstitelé podle ní budou řešit také problémy s poničenými závlahovými systémy a s kvalitou zeleniny, vlhko totiž podporuje šíření škodlivých organismů. Jak záplavy ovlivní výnosy, budou zelináři vědět až poté, co opadne voda.

„Voda stojí v polích, do polí se nedá vjet a sklízet, sklizeň se oddaluje,“ řekla Přibylová.

Nemocnice ruší zákazy návštěv

Uherskohradišťská nemocnice dnes zrušila zákaz návštěv. ČTK to sdělila mluvčí Lucie Sedláčková. Zákaz platil kvůli povodním v regionu od neděle. Od stejného dne byl také ve zlínské krajské nemocnici, která jej zrušila v pondělí. Vedení nemocnic reagovala na pokles hladin řek a návštěvy opět povolila.

„Na řece Moravě v naší oblasti přestal platit třetí stupeň povodňové aktivity, který znamená stav ohrožení, a proto jsme zrušili zákaz návštěv,“ uvedl předseda představenstva Uherskohradišťské nemocnice Petr Sládek.

Několik domů a mostů voda strhla také v Karlovicích

Voda v Karlovicích na Bruntálsku strhla několik domů a mostů. Starostka Jana Helekalová (Pro obnovu Karlovic) místo popisuje jako měsíční krajinu a středověk. Karlovice jsou bez vody a elektřiny. Do Karlovic ale dorazili první dobrovolníci připravení pomáhat. Obec si sehnala těžkou techniku potřebnou na úklid a likvidaci naplaveného bahna a dalšího materiálu.

Letecké záběry Rožmberka

Obce na jihu Čech stále sledují situaci okolo rybníku Rožmberk, kde voda dopoledne začala přetékat bezpečnostním přelivem. Hejtman Martin Kuba (ODS) uvedl, že vlna je rozložená a neobjeví se okamžitě.

„Musíme se na to ale dole prostě připravit a věřit, že se podaří vybalancovat tok Lužnice a Nežárky co nejlépe. Dopoledne jsme s hasiči absolvovali monitorovací let nad některými částmi kraje, abychom měli přesnější představu o tom, jak to hlavně v povodí Lužnice vypadá,“ uvedl Kuba.

Video, které jihočeský hejtman zveřejnil na svém facebookovém účtu:

Letecké záběry Rožmberka.Video: facebook/KubaODS

V Polsku mají povodně nejméně šest obětí

Povodně v Polsku si vyžádaly životy šesti lidí, uvedla dnes mluvčí policejního prezidia Katarzyna Nowaková podle portálu wyborcza.pl. Obětí ale ve skutečnosti bude pravděpodobně více. Úřady v Kladsku, jehož centrum v neděli zalila voda, podle Polského rozhlasu Vratislav zmiňují, že v širším okolí města je nejméně deset mrtvých.

Z neoficiálních informací reportéra rozhlasu vyplývá, že mnoho dalších lidí je pohřešovaných a o jejich osudu se nic neví.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy