Hlavní obsah

Okamura dostal za slova o novodobém Hitlerovi pokutu 20 tisíc

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Lídr SPD Tomio Okamura.

Tomio Okamura má zaplatit pokutu 20 000 korun za to, že přirovnal Jana Bartoška k Hitlerovi.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Lídr SPD Tomio Okamura má zaplatit pokutu 20 000 korun za přirovnání místopředsedy Sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL) k novodobému Hitlerovi. O sankci v úterý rozhodl sněmovní mandátový a imunitní výbor, řekli novinářům jeho předsedkyně Helena Válková (ANO) a místopředseda Pavel Staněk (ODS).

Výbor může v disciplinárním řízení uložit peněžitý trest do výše jednoho poslaneckého platu nebo omluvu. V tomto volebním období se výbor zabýval už několika podněty kvůli chování či výrokům poslanců na plénu. Disciplinární řízení ale v předchozích případech ani nezahájil.

„Ještě knírek a je to“

Za disciplinární provinění výbor podle Válkové uznal Okamurův výrok vůči Bartoškovi ze začátku května na sněmovním plénu, jenž zněl „takový novodobý Hitler je to taky, jako jo. Mně tak připadá vždycky ta jeho dikce. A mně třeba voliči píšou často, že ještě knírek dát a je to jako úplně ta dikce“, i další výrok „no neuvěřitelné, co vy jste za člověka, podrazák nejvyššího kalibru normálně, já v podstatě neznám tady lidsky horšího člověka, než jste vy, je to tak prostě“. Aktuální vyjádření Okamury a Bartoška ČTK zjišťuje.

Výbor může v disciplinárním řízení uložit peněžitý trest do výše jednoho poslaneckého platu nebo omluvu. Omluvu výbor neuložil podle Válkové i kvůli tomu, že Okamura opakovaně veřejně deklaroval, že se veřejně neomluví. „Debatovali jsme o možnosti uložení obou těch disciplinárních opatření. Naprosto racionálnější nám přišlo uložit pokutu než téměř možná nevymahatelnou omluvu,“ uvedl Staněk.

V tomto volebním období se výbor zabýval už několika podněty kvůli chování či výrokům poslanců na plénu. Disciplinární řízení ale v předchozích případech ani nezahájil. Předloni v říjnu například výbor nezahájil řízení s Okamurou, který čelil podnětu za výroky vůči předsedkyni dolní komory Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). Loni v březnu výbor odložil podnět poslanců ANO vůči ministryni obrany Janě Černochové (ODS) a v květnu dvojici podnětů Bartoška na předsedu opozičního hnutí ANO Andreje Babiše.

Doporučované