Hlavní obsah

Odborář: Vnitro spíše nepočítá s letošním zvýšením platů příslušníků sborů

Foto: Hasiči Praha

Hasiči si stejně jako policisté budou pravděpodobně muset na zvýšení platů ještě počkat. Ilustrační fotografie.

Přidávání příslušníkům v bezpečnostních sborech je plánováno spíš od příštího roku, informoval po schůzce s ministrem vnitra Vítem Rakušanem zástupce odborů.

Článek

V letošním roce Ministerstvo vnitra spíše nepočítá se zvýšením platů příslušníků bezpečnostních sborů, zvýšit by se mohly platy občanských zaměstnanců. Platy policistů a hasičů by pak mohly vzrůst od příštího roku. Po dnešní schůzce ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) s odbory to novinářům řekl Petr Kuchař z odborové organizace Unie bezpečnostních složek. Rakušan by podle něj měl do konce srpna sdělit, jak budou platy příslušníků bezpečnostních sborů v budoucnu vypadat. Další jednání s ministrem je podle Kuchaře naplánované na září.

„Zástupce odborů jsem dnes informoval o aktuálním stavu debaty k rozpočtu na příští rok, kterou v těchto dnech řeší vláda. Usiluji o maximální růst platů příslušníků v nejbližší době, chci ale také, aby měli jistotu dalšího růstu platů i na delší období. Proto jsem navrhl do rozpočtového výhledu, aby platy policistů a hasičů rostly i v letech 2026 a 2027,“ uvedl v tiskové zprávě Rakušan.

„Pan ministr vnitra nám sdělil, že co se týká přidávání příslušníkům v bezpečnostních sborech, tak je to spíš plánováno od příštího roku, od 1. ledna 2025. Přidávání v letošním roce, kdy se řeší různé varianty, to se týká (občanských) zaměstnanců bezpečnostních sborů, kde také vedou jednání,“ řekl novinářům Kuchař.

„Samozřejmě se nám to nelíbí, ale čekáme, protože jednání ještě probíhají. Uvidíme, s čím pan ministr vnitra přijde příští týden. My s ním máme domluvenou schůzku na září, kde už budeme znát finální parametry a na základě výsledku se podle toho zařídíme,“ doplnil Kuchař. Zatím podle něj není jasné, zda odbory přistoupí k plánovaným protestům.

Ministerstvo vnitra připomnělo, že se policistům platy o deset procent zvýšily loni v lednu, nástupní platy později podle něj vzrostly o 17 procent. „Ministru vnitra se pak povedlo zajistit i to, aby v roce 2024 platy hasičů i policistů zůstaly na stejné úrovni jako v předchozím roce, a i v ekonomicky složité době prosadil pozměňovací návrh, který hasičům a policistům vracel dvě procenta na platech do rozpočtu,“ uvedlo ministerstvo. Od července se podle úřadu také vrátil příspěvek na stravné a podařilo se zajistit 1,95 miliardy korun na provoz a investice bezpečnostních sborů.

Doporučované