Hlavní obsah

Obviněný radní Karlových Varů Petr Bursík rezignoval

Foto: facebook.com/petr.bursik.98

Petr Bursík na snímku z roku 2022.

Občanského demokrata v radě města nahradí stranický kolega Viktor Linhart, rozhodli zastupitelé. Na rozdíl od Bursíka nebude uvolněným zastupitelem.

Článek

Radní Karlových Varů Petr Bursík (ODS) k dnešnímu dni oficiálně rezignoval na svou funkci v radě města. Nadále zůstává zastupitelem.

Důvodem odchodu je jeho obvinění v takzvané chomutovské kauze, která se týká ovlivňování veřejných zakázek. Bursík se cítí nevinen, přesto svou funkci uvolněného zastupitele opouští. Na úterním jednání zastupitelstva ale zůstal mezi radními, jeho mandát mu totiž podle zákona zaniká až půlnocí.

Linhart bude radním jen dočasně. Hnutí ANO vypovědělo koaliční smlouvu s ODS a Karlovaráky, přičemž výpovědní lhůta je tři měsíce. „V lednu tak budeme volit nové členy rady,“ uvedla dnes primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Radní Bursík měl na starosti technický odbor, ale třeba i Lázeňské lesy a parky, Správu přírodních léčivých zdrojů a kolonád, Kancelář architektury města, Dopravní podnik Karlovy Vary, odbor životní prostředí a odbor dopravy nebo územní plán. Jeho kompetence dočasně převezme nejužší vedení města, tedy primátorka a její náměstci.

Policie obvinila Bursíka v souvislosti s případem údajných machinací s veřejnými zakázkami v Ústeckém kraji, ale i v Karlových Varech.

Podle Bursíka jeho stíhání není oprávněné, protože zakázka, kterou policie prošetřuje, byla zadána předtím, než začal řídit technický odbor, který za zakázku zodpovídal. Proti obvinění proto podal stížnost.

Bursík je obžalován i v jiné kauze, a to v případě manipulací s dotacemi agentury CzechTourism. Tento případ se ale netýká jeho působení na karlovarském magistrátu.

Doporučované