Hlavní obsah

Obecní byty v kraji výrazného hejtmana z ODS? Stanjura plány komplikuje

Foto: vlada.cz, Seznam Zprávy

Martin Kuba a Zbyněk Stanjura (oba ODS).

aktualizováno •

Návrh státního rozpočtu na příští rok rozpoutal debatu o financích na dostupné bydlení. Vláda na ně peníze slíbila, v rozpočtu ale nakonec nejsou. Výrazný problém to přitom může být i pro krajské politiky ODS.

Článek

Ministr financí Zbyněk Stanjura v rozpočtu na příští rok nepočítá se sedmi miliardami pro resort pro místní rozvoj, které měly sloužit ke stavbě obecních bytů po celém Česku. Tím ale potápí i projekty v kraji svého spolustraníka a nejviditelnější lokální tváře ODS –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ jihočeského hejtmana a předsedy Rady Asociace krajů Martina Kuby. Ten se v krajských volbách za dva týdny pokusí obhájit post hejtmana.

„Chce to novou energii, úspěšného manažera a silný tým. A také zkušeného politika, který dokáže v Praze bojovat za zájmy Jihočechů. Přivézt sem na jih víc peněz na městské byty (…),“ stojí v hlavním poselství na stránce jihočeského hejtmana.

Bydlení za dosažitelnou cenu. Dlouhodobá bolest Česka, zejména po rapidním růstu cen bytů i nájmů. Není divu, že každý třetí nájemník je nadměrně zatížený výdaji na bydlení –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ za bydlení utrácí přes 40 % čistého příjmu.

Otázku ceny za bydlení proto akcentují i voliči. Před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2021 bylo pro 86 procent respondentů důležité, aby politické strany zlepšily dostupnost bydlení.

Jihočeské plány Stanjura hatí

Obce, města i kraje proto chtějí stavět vlastní bydlení, které pak nabídnou s dostupným nájemným. Pro mladé rodiny, učitele, doktory, pečovatele o seniory. Nejinak tomu je i na jihu Čech.

České Budějovice (Martin Kuba je i členem rady města, pozn. redakce) aktuálně vlastní 1806 bytů. Před privatizací jich bylo desetkrát tolik. Od poslední kolaudace nových bytů, kdy jich v ulici Loucká vzniklo 100, uběhlo už 20 let.

Město teď plánuje nových 37 bytů pro zdravotníky za 200 milionů korun. V celém Jihočeském kraji by pak mohlo přibýt asi 300 bytů, vypočítává Tomáš Cílek z jihočeského Státního fondu podpory investic.

Umožnit to má nový vládní plán, který obcím pomůže s investicemi do výstavby nových bytů. Kabinet ho představil před letními prázdninami.

„Pokud municipalita nemá takový nástroj, tak víceméně ztrácí jeden z hlavních motivů toho, jak přivádět mladé lidi do svého kraje,“ řekl na konferenci na konci května hejtman Kuba. Spolu s ním u pultíků stáli ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), premiér Petr Fiala (ODS) a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Jenže.

Právě peníze na byty se nyní rozhodl Stanjura do rozpočtu nezahrnout. A premiér Fiala pak Bartošovi vzkázal, aby raději zachránil digitalizaci stavebního řízení.

Teď, před krajskými volbami, se pře ODS s Piráty, jestli dát na podporu bydlení peníze. Poté, co společně takový plán vychválili.

A hádka se týká i kraje, kde kandiduje jedna z velmi viditelných tváří ODS. Co na to říká? „Nechci tady vstupovat do souboje ministrů o to, kdo má na co peníze. Teď jsem dotahoval různé projekty, domovy pro seniory a nezvládám sledovat přetahování mezi ministry,“ odpovídá hejtman Martin Kuba. „Nemám k tomu detaily, abych věděl, jestli tam peníze budou, nebo jestli stačí tři miliardy, čtyři miliardy, nebo sedm miliard. To opravdu nevím.“

Stanovisko Ministerstva financí

Ministerstvo financí Seznam Zprávám poskytlo následující vyjádření:

„Platí, že k návrhu státního rozpočtu na příští rok budou ještě probíhat politická jednání do doby, než vláda návrh schválí a pošle ho do Sněmovny (konec září). Peníze, o kterých ministr pro místní rozvoj I. Bartoš říká, že mu chybí, jsou peníze, které bychom si půjčovali od EK, a nikoliv národní zdroje. Není pravda, že se kvůli tomu zastaví výstavba dostupného nájemního bydlení.

10 tisíc bytů, plánovala vláda

Stavět dostupné byty, podporovat obce. To všechno je také v programovém prohlášení vlády. „Na konci volebního období by se tak mohlo stavět až 10 tisíc nájemních bytů ročně navíc,“ píše se.

O sedmi miliardách pro svůj resort chce pirátský ministr Ivan Bartoš jednat příští týden. Na otázku, jestli uspěje, odpovídá: „Petr Fiala říkal, že v rámci toho rozpočtu bude ještě řada jednání. Já bych nechtěl předbíhat, já si myslím, že to je věc politické dohody, byť kolem toho i třeba z některých vyjádření létají docela emoce, tak pojďme jednat, je to politická otázka.“

„Já si myslím, že to nejsou lidé ani schopní sledovat, nikdo pořádně nerozumí tomu, co si ministři vzájemně vzkazují, a debaty jsou už protivné,“ dodává hejtman Kuba.

Doplnili jsme vyjádření Ministerstva financí.

Doporučované