Hlavní obsah

O post šéfa Pirátů zabojuje šest lidí. Favority jsou Hřib a Wagenknecht

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Do čela Pirátů chce i bývalý senátor Lukáš Wagenknecht.

Podle počtu nominací jsou největšími favority na post předsedy strany bývalý senátor Lukáš Wagenknecht a náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib. Na poslední chvíli mezi uchazeče přibyl Štěpán Štrébl, politik z Prahy 3.

Článek

Mezi uchazeče o pozici předsedy opozičních Pirátů přibyl před půlnočním uzavřením nominací bývalý místostarosta Prahy 3 Štěpán Štrébl. Kandidátů je tak šest, vyplývá ze stranického fóra.

Podle počtu nominací jsou favority bývalý senátor Lukáš Wagenknecht a náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib. Mezi desítku kandidátů na místopředsedu se zařadil také bývalý poslanec Mikuláš Ferjenčík. Nové vedení bude po nedávné rezignaci celého předsednictva vybírat celostátní fórum strany 9. listopadu v Praze.

Wagenknecht posbíral v kandidatuře na předsedu šest nominací, Hřib pět. Po dvou mají končící náměstek libereckého hejtmana Zbyněk Miklík a senátorka Adéla Šípová. Jednu nominaci mají bývalý ostravský radní David Witosz a Štrébl, který se o funkci přihlásil ve středu večer. Manažer kampaně z roku 2017, která poslala Piráty poprvé do Sněmovny, svou kandidaturu popisuje jako „vzpouru na pravoboku“. Piráti podle něj mají více pravicových voličů než levicových, ale hlasy zleva ve straně nyní překřičí všechny.

Celé nynější vedení Pirátů oznámilo rezignaci před měsícem kvůli neúspěchu v krajských volbách. Dlouholetý předseda a bývalý ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) současně oznámil, že na žádnou pozici ve vedení už kandidovat nebude. Po půlnočním uzavření nominací už nemohou přibýt další uchazeči. Nominace na předsedu pro neúspěšné uchazeče platí i do hlasování o místopředsedech.

Jako místopředsedkyně chtějí pokračovat europoslankyně Markéta Gregorová a zastupitelka obce Krnsko na Mladoboleslavsku Dominika Poživilová Michailidu. Mezi místopředsedy se chce vrátit i zastupitelka Telče Hana Hajnová, která se do nynějšího vedení dostala jako náhradnice na začátku října po rezignaci Jany Holomčík Leitnerové.

Doporučované