Hlavní obsah

Novým velvyslancem v Moskvě bude Koštoval, nastoupí začátkem roku 2025

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Daniel Koštoval.

aktualizováno •

Daniel Koštoval působil jako náměstek na Ministerstvu obrany. České ambasády v Rusku by se měl ujmout v prvních měsících roku 2025.

Článek

Novým velvyslancem v Moskvě bude Daniel Koštoval, bývalý náměstek na Ministerstvu obrany. Úřadu by se měl ujmout v prvních měsících roku 2025. ČTK to dnes sdělilo Ministerstvo zahraničních věcí. Předchozí český velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka skončil ve funkci ke konci května.

„Velvyslance v Rusku mají klíčové země, které jsou strategickými spojenci Česka – Velká Británie, Francie, Německo či Spojené státy americké. Panu velvyslanci přeji v této náročné misi mnoho sil,“ uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský. Koštoval už obdržel souhlas od přijímající země, takzvaný agrément.

Daniel Koštoval

  • Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na FSV UK.
  • v období let 1996–2013 působil na Ministerstvu zahraničních věcí mj. jako ředitel odboru bezpečnostní politiky či odboru států severní a východní Evropy a jako vrchní ředitel pro mimoevropské státy.
  • V letech 1998–2002 působil na Stálé delegaci ČR při NATO, byl představitelem ČR v Politickém výboru NATO.

Koštoval působil na Ministerstvu zahraničních věcí od roku 1996 jako ředitel odboru bezpečnostní politiky, ředitel odboru pro severní a východní Evropu a generální ředitel pro mimoevropské země. V letech 1998 až 2002 působil na Stálé delegaci ČR při Severoatlantické alianci (NATO). Na zastupitelském úřadu v Moskvě už byl v letech 2003 až 2006, poté také na ambasádě ve Washingtonu.

V roce 2013 se stal prvním náměstkem ministra obrany. Následně byl do konce roku 2018 náměstkem ministra obrany pro strategie, zahraniční vztahy a plánování a poté pro vyzbrojování a akvizice.

Pivoňka působil v Rusku od roku 2018, od roku 2022 se však nacházel v Praze a Česko nyní zastupují diplomaté na nižší úrovni. Ambasádu teď vede chargé d’affaires Jan Ondřejka.

Česko má s Ruskem napjaté diplomatické vztahy od roku 2021 po zjištění českých tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb. Počet ruských diplomatů v ČR se opětovně snížil i po ruské invazi na Ukrajinu před dvěma lety. Na ruském velvyslanectví v Praze loni působilo šest diplomatů.

O tom, zda při nynější ruské vojenské agresi na Ukrajině mít velvyslance v Moskvě, debatovali ústavní činitelé delší dobu. Prezident Petr Pavel dokument, kterým se zahajuje proces nástupu nového vedoucího diplomatické mise, podepsal v červnu.

Doporučované