Hlavní obsah

Novinářka Kurmaševová, kterou věznilo Rusko, promluvila k českým velvyslancům

Foto: X.com/@PashaButorin

Rusko-americká novinářka Alsu Kurmaševová žijící v Česku pracuje pro stanici Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda.

Novinářka Alsu Kurmaševová, která byla vězněná v Rusku, se zúčastnila porady českých velvyslanců. České diplomacii poděkovala za snahu o její osvobození a připomněla, že mnoho dalších vězňů zatím nemělo stejné štěstí.

Článek

Na poradě českých velvyslanců v pondělí prostřednictvím videa vystoupila novinářka Alsu Kurmaševová, která byla součástí poslední výměny vězňů mezi Ruskem a Západem. V projevu poděkovala české diplomacii za úsilí ve snaze o její osvobození. Při výměně vězňů se na začátku srpna do Německa a USA dostalo 16 lidí vězněných Ruskem výměnou za osm osob z věznic v západních zemích.

Rusko-americká novinářka žijící v Česku pracuje pro stanici Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL). Loni v květnu odcestovala do Ruska z rodinných důvodů, v červnu ji pak ruské úřady zadržely na letišti v Kazani, když se chystala letět zpět. V říjnu byla obviněna z porušení zákona o zahraničních agentech, protože se sama nepřihlásila úřadům jako takzvaná zahraniční agentka. Letos v červenci ji ruský soud poslal na 6,5 roku do vězení. Uznal ji vinnou z šíření lživých informací o ruské armádě.

„Jsem moc ráda, že k vám dnes mohu touto cestou promluvit z bezpečí svého domova, z Prahy, do které jsem se vrátila nedávno, po více než devíti měsících strávených v ruském vězení,“ řekla velvyslancům. „Devět měsíců jsem neslyšela hlasy svého manžela a našich dětí. Měla jsem velmi omezený přístup k informacím, ale věděla jsem, že za mě rodina bojuje. A nejen rodina,“ poznamenala.

Kurmaševová poděkovala české diplomacii za veškeré úsilí, které vynaložila, aby se dostala na svobodu. Zmínila i postoj ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), který v březnu vyzval k jejímu propuštění během debaty na půdě Rady bezpečnosti OSN. „Vnímám, že mnoho dalších politických vězňů nemělo stejné štěstí. Prosím, myslete na ně a zastávejte se jich stejně, jako jste se zastali mě. Každý z těchto vězňů doufá, že na ně svět nezapomněl, že jejich jména zaznívají dál,“ doplnila.

Doporučované