Hlavní obsah

V okolí litvínovské chemičky mohou být další nevybuchlé pumy, říká expert

Foto: Policie ČR/x.com, Seznam Zprávy

Nevybuchlá puma v areálu litvínovské rafinerie váží 250 kilogramů.

Nalezená letecká puma ze druhé světové války ochromila okolí litvínovské chemičky. Policisté s ní budou moct manipulovat nejdříve v úterý. Podle pyrotechnika Jiřího Chládka se v okolí mohou nacházet i další nevybuchlé pumy.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Během středečního dopoledne byla v areálu litvínovské chemičky nalezena nevybuchlá letecká puma ze druhé světové války. Policisté uvedli, že se s ní nesmí manipulovat dalších 144 hodin.

Kvůli nálezu se z okruhu 1,5 kilometru muselo evakuovat zhruba 600 lidí. Uzavřená byla také silnice mezi Mostem a Litvínovem, která už je od čtvrtečního odpoledne znovu průjezdná. Litvínovská chemička musela kvůli nálezu pumy zastavit provoz rafinérské části areálu.

Okolnosti nálezu nevybuchlé letecké pumy v rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal soudní znalec pyrotechniky Jiří Chládek.

Policie uvedla, že pyrotechnici se s tímto typem letecké pumy ještě nesetkali. Ví se už, o jaký druh by se mohlo jednat ? K čemu se během druhé světové války tato puma využívala?

Mělo by se jednat o britskou 500liberní pumu s dlouhodobým časovým zapalovačem. Používala se k ničení průmyslu, nádraží a podobně, ale mohla se hodit i do města.

Kvůli riziku výbuchu není možná manipulace s pumou dalších 144 hodin. Proč to není možné a co se teď s pumou bude dít?

Chemický dlouhodobý zapalovač se může před našroubováním do bomby načasovat na období od šesti do sto čtyřiceti čtyř hodin. A to ví jen ten autor, který ho tam našrouboval. Takže když se taková věc najde, počítá se s tím nejdelším časem a vychází se z toho, že při nalezení, při odkrývání se s ní mohlo pohnout a mohlo se to časování spustit. A aby nedošlo ke ztrátám, tak se k ní po dobu 144 hodin nikdo přibližovat nemá.

Takže po 144 hodinách by už výbuch neměl nastat?

Po těch 144 hodinách je vysoká pravděpodobnost, že se to časování nespustilo.

Policie vymezila bezpečnostní okruh o velikosti 1,5 kilometru. Je to dostatečné?

Bezpečnostní vzdálenost se určuje s ohledem na množství trhaviny v pumě a to samozřejmě umí pyrotechnici určit, takže ano, 1500 metrů je dostatečná vzdálenost.

Jak je možné, že se letecká puma z druhé světové války zachovala po tak dlouhou dobu nevybuchlá?

Když při dopadu nevybuchne a nespustí se ten časovací mechanismus, nebo se v nějaké části zastaví, tak v zemi zůstane tak dlouho, dokud ji někdo nevykope. Chemická továrna byla nejvíce bombardovaným místem v celé České republice a z množství svržených bomb se udává pravděpodobnost deset až patnáct procent „selháčů“. U těch dlouhodobě časovaných je chybovost osmnáct procent. Takže z toho vyplývá, že v průběhu válečných náletů zůstalo v zemi asi tři tisíce nevybuchlých bomb pod chemičkou a okolo chemičky. Ale dobrá zpráva je, že od roku 1945 se jich už asi 160 vykopalo.

Takže je stále možné narazit na nevybuchlé pumy?

Ano. Ty představy, že se to za několik let rozpadne, nebo to zkoroduje a přestane to být nebezpečné, jsou velmi naivní.

Jak se obecně postupuje při nálezu nevybuchlé pumy?

Zavolá se policie, ta povolá pyrotechnika a pyrotechnik se zajímá o to, jaký tam je zapalovač. Jestli tam je zapalovač mechanický, jestli je bez antidelaborační zábrany nebo s antidelaborační zábranou. To znamená, jestli se smí vyšroubovat, nebo nesmí vyšroubovat, a nebo jestli tam je chemický dlouhodobý zapalovač. A podle toho mají policejní pyrotechnici pracovní postupy. Je to v podstatě takový „pavouk“ alternativních činností.

A jak se bude tento „pavouk“ lišit, když se pyrotechnici s touto leteckou pumou ještě nesetkali?

Pracovní postupy vycházejí z toho, co je zavedené na konkrétním pracovišti a jaké technické vybavení je k dispozici, takže tohle je spíš otázka na policejní pyrotechniky, kteří se teď rozhodují, jakou metodou k likvidaci té bomby přistoupí.

Jak dlouho by mohlo odstraňování letecké pumy trvat, až se s ní bude moct manipulovat?

Pak je to v řádu hodin. Když má bomba mechanický zapalovač, tak je to na úrovni půl dne, plus minus.

K nalezení nevybuchlé pumy se přivolává pouze jeden pyrotechnik, nebo je zapojeno více lidí?

Policejní výjezd zpravidla bývají dva lidé, ale může se jich povolat víc, protože víc hlav víc ví.

Jaké jsou základní bezpečnostní kroky při nálezu nevybuchlé pumy?

Důležité je nejdříve nic moc nedělat, hlavně se dívat a správně identifikovat zapalovač.

Co se s pumou bude dít po jejím zneškodnění a jak likvidace probíhá?

Já se obávám, že forma zneškodnění může být řízená likvidace a zůstala by tam díra. Při likvidaci speciální náloží se speciálním účinkem a se zakrytím pro omezení působení střepin a vzdušné tlakové vlny dojde k iniciaci výbuchového rozbití.

Rozhovor vedla Ema Verecká.

Související témata:

Doporučované