Hlavní obsah

Nejvyšší soud: Soud v Brně podmíněným trestem za znásilňování dívky porušil zákon

Foto: Shutterstock.com

Rozsudek v případu otčíma, který nutil k sexu nezletilou dívku, vzbudil kritiku a protesty. Ilustrační fotografie

Nejvyšší soud ve středu rozhodl, že za znásilňování nezletilé je podmínka nepřiměřeně mírným trestem. Reagoval na stížnost ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS).

Článek

Krajský soud v Brně podmíněným trestem za znásilňování nezletilé podle Nejvyššího soudu (NS) porušil zákon. Podmínka je podle rozhodnutí NS trestem nepřiměřeně mírným. ČTK o výsledku středečního neveřejného zasedání informovala mluvčí Nejvyššího soudu Gabriela Tomíčková.

Nejvyšší soud reagoval na stížnost ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), který ji podal. Nejvyšší soud ale nemůže napadené rozhodnutí zrušit. Jeho výrok by však mohl ovlivnit budoucí rozhodování justice v obdobných případech. Rozsudek v případu otčíma, který nezletilou dívku až pětkrát týdně nutil k sexu, vzbudil kritiku a protesty.

Nejvyšší soud podle mluvčí shledal, že v důsledku jednostranného a zcela nedostatečného postupu odvolacího soudu se mimo jiné nesprávně aplikovala kritéria pro určení druhu a výměry trestu.

„Podle Nejvyššího soudu je uložený podmíněný trest odnětí svobody trestem nepřiměřeně mírným a nedostatečně reflektujícím postavení zvlášť zranitelné oběti a dopady spáchaného trestného činu na její život,“ uvedla Tomíčková.

Z rozsudku NS mimo jiné také plyne, že odvolací soud podle NS přecenil především obhajobu obviněného a současně objektivně neposuzoval osobu poškozené. „Je patrné, že se odvolací soud jednostranně zabýval okolnostmi ve prospěch obviněného, nepřiměřeně favorizoval jeho osobní a rodinné poměry, aniž by zohlednil zásadní dopady spáchaného trestného činu do života poškozené,“ poukázal Nejvyšší soud.

Doporučované