Hlavní obsah

Nejnavštěvovanější zámek Moravy. Drahota ale odrazuje turisty

Foto: Barbora Kučerová

Podle lednických podnikatelů byla letošní sezona slabší, na vině jsou podle nich vysoké ceny za služby.

Zámek Lednice ročně přiláká asi 350 tisíc návštěvníků. Stejnojmenná jihomoravská obec se tak v létě stává poměrně vytíženým centrem. Místním vadí hlavně neukáznění cyklisté, velkou část obce ale turismus živí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Asi dvacetiletá Simona žije v obci celý život a v létě pracuje přímo v zámeckém parku. Sedí u stánku, ve kterém je možné koupit si jízdu kočárem k minaretu. „Lednice z turismu žije,“ říká s tím, že velkou část obyvatel cestovní ruch živí. Zároveň ale přiznává, že davy lidí s sebou přinášejí i negativa. Nejvíce pociťuje, že se obcí prohánějí neukáznění cyklisti.

„Jezdí třeba v zámeckém areálu, kde je to zakázané. Jde ale i o jejich chování na silnici,“ popisuje. „V létě je tu pak i hodně aut, ale myslím, že s tím se tady alespoň něco dělá. Máme tu novější parkoviště a zatím je to dostačující, myslím, že to není zas až takový problém,“ dodává.

Místní potraviny jedou nonstop

Podle místního starosty Stanislava Straškráby se počet turistů v Lednici zvyšuje v posledních 10-15 letech. „Obec na to musela a musí reagovat,“ sdělil a zmínil třeba parkování nebo řešení nepořádku, vyvážení odpadků nebo to, že má obec o 2,3 tisíce obyvatelích vlastní obecní policii.

Straškrába pak shrnuje, že jako všude jinde s sebou cestovní ruch přináší pozitiva jako finanční prostředky, kulturní akce nebo třeba to, že místní prodejna potravin je samoobslužná a funguje nonstop. Mezi negativa pak řadí komplikace v dopravě, rušení nočního klidu nebo poškozování cizího majetku. „Cyklisté jsou kapitola sama pro sebe – mnozí nerespektují vůbec nic a nikoho,“ potvrzuje pak slova Simony.

Starosta zmiňuje, že místní jsou na cestovní ruch poměrně zvyklí, někteří ho podle něj trpí „více či méně radostně“. Co se místních podnikatelů týče, ti samozřejmě zájem ze strany zákazníků vítají. Podobně jako třeba v nedalekém Mikulově si ale všímají, že letošní sezona je slabší.

Lidé víc šetří

I když Lednice působí plně, podniky s občerstvením jsou vytížené a ulicemi projíždí mnoho cyklistů, podle některých část lidí přijíždí jen na jednodenní výlet. Turisté se často ubytují v okolních obcích, kde je levněji.

„Turistů určitě ubylo,“ míní asi padesátiletá paní Marie, která poblíž centrálního parkoviště v Lednici prodává burčák a víno. Parkoviště je plné, všude kolem jsou cedule, které lákají na dobré jídlo a pití. „Všichni si ale říkáme, že se nedivíme. Důvodem je za mě ekonomika. Lidé nevědí, co bude, pořád se říká, že se bude zdražovat. Jeden městský policajt mi říkal, že když už i Němci si na parkovišti roztáhnou deku a vytáhnou vařič a dělají si večeři sami, tak už je to co říct,“ popisuje.

Seriál Dobyto turisty

Reportéři Seznam Zpráv se v letní sérii reportáží vydávali na místa v Česku, která zaplavují davy turistů. Zajímali se, jestli příliv cestovatelů pomohl místním v rozvoji ekonomiky, nebo jestli každodenní nápor lidí neměl pro domorodce spíše negativní efekt.

Okolní restaurace a zahrádky sice prázdně nepůsobí, podle Marie je ale pokles návštěvnosti znatelný. „Ti, co jsou zvyklí sem jezdit pravidelně, přijedou. Prodávám tu sedm let, takže některé znám a často mi říkají ‚tak zase za rok‘. Ale letos je to vážně slabé,“ povzdychne si, zatímco jí ke stánku míří zákaznice.

Že je letos turistů méně, si všiml i Stanislav Crha, spolumajitel vinařství Knoll, který s partnerkou provozuje i místní kavárnu. „Mám obavy, že Lednice – respektive celá jižní Morava – vyjde lidi dráž, než když si koupí nějaký last minute do zahraničí,“ nastiňuje s tím, že jako podnikatel ale vidí i druhou stranu zdražování. „Když musíte platit vysoký nájem, energie a suroviny, promítá se to na ceně, ať už chci, nebo ne,“ říká.

Podle něj je na životě v Lednici příjemné, že je exponovaná pouze v letní sezoně a když je hezky. Od října do konce března podle něj místní načerpávají síly na další sezonu. „Většina podniků v okolí se uzavře, funguje jen pár restaurací a je to tu prázdné,“ dodává.

Podívejte se, jak vypadá okolí nejnavštěvovanějšího zámku na Moravě:

+3

Dobyto turisty

Foto: Profimedia.cz

Vrchol Sněžky.

Reportéři Seznam Zpráv se v letní sérii reportáží Dobyto turisty vydávají na místa, která zaplavují davy turistů. Zajímají se, jestli příliv cestovatelů pomohl místním v rozvoji ekonomiky, nebo jestli každodenní nápor lidí nemá pro domorodce spíše negativní efekt. Reportéři míří nejen na tradiční místa, která každý rok s „overturismem“ bojují, ale také do oblastí, které do pár let čeká podobný osud.

Máte tip na podobné místo? Pište na mail: pribehy@sz.cz.

Doporučované