Hlavní obsah

Na Sokolovsku je třetí případ katarální horečky ovcí, první je i na Chomutovsku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

V Karlovarském kraji byl potvrzen další případ katarální horečky ovcí, a to na farmě na Bublavě, uvedli veterináři. První případ je i v Ústeckém kraji.

Článek

V Karlovarském kraji se potvrdil třetí případ katarální horečky ovcí, a to na farmě v Bublavě na Sokolovsku. První případ je i na Chomutovsku v Ústeckém kraji. ČTK to dnes sdělila ředitelka Krajské veterinární správy Karlovy Vary Mária Slepičková. První případ se na Sokolovsku objevil minulý týden.

„Pozitivní jsou všechny zaslané vzorky z Karlovarského kraje i Ústeckého. V Karlovarském kraji jde tak o třetí případ, všechny se ale objevily na malém území nedaleko od sebe, na Kraslicku,“ uvedla Slepičková. Onemocnění se nově vyskytlo u Biofarmy Bublava.

Veterinární správa kvůli novému případu v Bublavě vydala předběžná opatření a zřejmě odpoledne vydá aktualizaci mimořádného opatření pro celou oblast, kde se nákaza vyskytla. V oblastech, kterých se mimořádná opatření týkají, je například zakázáno zvířata přemísťovat nebo s nimi obchodovat.

V Česku se vyskytla katarální horečka ovcí, která postihuje také kozy a skot, po 15 letech. Nemoc způsobuje virus přenášený hmyzem, takzvanými tiplíky. Není přenosná na člověka.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) minulý týden zdůraznil, že není nutné zvířata plošně utrácet, stát ale zavede mimořádná opatření. Ministerstvo chystá kompenzace.

Doporučované