Hlavní obsah

Na opravenou Hrabalovu chatu do Kerska míří davy. Lidi láká i kančí se zelím

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Hrabalova chata v Kersku.

aktualizováno •

Od nedávného otevření rekonstruované chaty Bohumila Hrabala v Kersku ji navštívily stovky turistů. Z odkazu, který po sobě Hrabal zanechal, místní těží i téměř tři dekády po jeho úmrtí.

Článek

Chatařská oblast Kersko je známá především díky spisovateli Bohumilu Hrabalovi. Ten zde zejména v 70. letech minulého století napsal většinu svých knih. Chatu nyní spravuje Polabské muzeum a po rekonstrukci dokončené v květnu ji mohou navštívit turisté v rámci komentovaných prohlídek.

„Naším hlavním cílem bylo navrátit chatě tu podobu, ve které se nacházela v době, kdy v ní stále pobýval Bohumil Hrabal. Zkrátka navodit nynějším návštěvníkům pocit, že si Hrabal pouze odskočil a zanedlouho se vrátí,“ okomentovala rekonstrukci pro Seznam Zprávy architektka Eliška Houdová.

Poslechněte si Slavnosti sněženek zdarma

Seznam Zprávy v rámci partnerství se soutěží Audiokniha roku spustily projekt Posluchárna SZ, kde nabízí volně k poslechu vybrané tituly předních tuzemských vydavatelů.

První titulem v Posluchárně SZ se stal povídkový soubor Slavnosti sněženek od Bohumila Hrabala, který nás zavádí do půvabné polabské krajiny kolem chatové osady v Kersku, kde spisovatel od poloviny 60. let trávil svůj volný čas. Do podoby audioknihy ji pak prostřednictvím hlasu herce Pavla Soukupa převedlo vydavatelství Tympanum v roce 2021.

Další audioknihy nebo vícedílný seriál o nejznámějších světových konspiracích si přihlášení uživatelé mohou poslechnout zde.

Foto: Seznam Zprávy

Posluchárna SZ: audioknihy do vašich uší.

Zajistit původní charakter stavby byl právě jeden z nejtěžších úkolů. „V exteriéru byl kladen důraz na barevnost a materiály. Pro vybavení interiéru jsme použili nábytek, o kterém jsme byli přesvědčeni, že ho v chatě Hrabal používal. Samozřejmě nebylo možné sestavit celý mobiliář, spousta vybavení se nedochovalo. Prvky, jejichž podobu jsme znali, jsme se snažili nahradit identickými, důležitá byla zejména dobová autenticita. Nešlo tedy nikdy o zbrusu nový kousek, čím více opotřebovaný, tím lepší,“ popsala.

Odkaz Bohumila Hrabala

Hrabalova chata se těší velkému zájmu turistů, kapacity komentovaných prohlídek jsou plné. „O prohlídky mají lidé velký zájem, obvykle tedy o víkendech. Momentálně máme plno na několik dní dopředu, protože jsou prázdniny,“ uvedla organizátorka prohlídek.

Lidé, kteří chatu navštěvují, mají vztah zejména k Hrabalovi a jeho literární tvorbě. „My jsme se do Kerska vydaly s kamarádkou. Na jednu stranu nás láká ten pohled do zákulisí spisovatele, na druhou stranu si ale říkám, zda to není vůči panu Hrabalovi trochu neuctivé,“ řekla jedna z návštěvnic.

Projděte si fotogalerii z Kerska:

+4

Z Hrabalova odkazu těží také místní restaurace, do kterých turisté po prohlídce rádi zavítají. Jednou z nich je například restaurace Hájenka, ve které se natáčel film Slavnosti sněženek (audioknihu si na Seznam Zprávách můžete poslechnout zdarma). „Máme skvělou návštěvnost, těší nás to. Jedná se převážně o turisty, občas k nám však zavítají i místní zahrádkáři,“ sdělila majitelka restaurace.

Restaurace Hájenka nabízí specialitu v podobě „Talíře Hájenky“. Jedná se o odkaz na oblíbenou část filmu, ve které se spolu přeli myslivci o to, zda je kančí lepší se šípkovou, nebo se zelím. Hosté mají na výběr, zda si dají jednu z variant, nebo obojí najednou. „Každý druhý si u nás dává kančí se zelím nebo kančí se šípkovou. Je to taková tradice a zároveň odkaz na film, který se tu natáčel,“ dodala majitelka.

Související témata:
Kniha Slavnosti sněženek

Doporučované