Hlavní obsah

Ministr Hladík: CHKO Krušné hory by mohla být zřízena od roku 2026

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Krušné hory, Rotavské varhany.

Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka mohou být Krušné hory chráněnou krajinnou oblastí od roku 2026. Obce z oblasti chtějí návrh řešit a měnit navržené zóny ke shodě všech.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zřízení chráněné krajinné oblasti (CHKO) Krušné hory je reálné od roku 2026, řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Odpověděl tak dnes na dotaz ČTK po setkání se starosty obcí na Teplicku.

Připomínky k návrhu na vyhlášení a rozdělení území do zón ochrany mohou obce, vlastníci lesů a další dotčení posílat do konce října. Hladík uvedl, že ministerstvo se bude snažit připomínky zohlednit. Zástupci obcí ho pozvali, aby si vyslechl, co jim na předloženém návrhu vadí.

„Nám se nelíbil způsob projednání. Dostali jsme nějakou malůvku, pak čtyři nebo pět měsíců nic, pak se vystřelil na úřední desky návrh CHKO o prázdninách, v tichosti, v době dovolených,“ uvedl starosta Košťan Tomáš Sváda (Naše Košťany a Střelná). Obce podle něj chápou, že CHKO vznikne. „Nechceme to brzdit, ale vystříhat z toho sporné body,“ uvedl.

Návrh podle Svády počítá například s tím, že ve sportovním areálu na hřebeni Krušných hor na Teplicku by nemohlo sportovat víc než 500 lidí, předpokládá také 2. zónu CHKO metr od parkoviště u sídliště nebo zákaz solení silnic. „Ministr slíbil, že se to bude řešit a bude možné měnit navržené zóny ke shodě všech,“ uvedl Sváda.

Návrh CHKO zahrnuje území v Krupce, která je zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO společně s dalšími památkami jako Hornická kulturní krajina Krušnohoří/Erzgebirge. „Nám vadí dvojí ochrana. Lidé, kteří tu bydlí, se budou muset vypořádávat s připomínkami památkářů a CHKO, to je nadbytečná byrokracie,“ řekl místostarosta Krupky Rostislav Kadlec (Krupka náš domov). „Navíc máme v Krupce lyžařský areál, který chceme rozvíjet,“ dodal.

Doporučované