Hlavní obsah

Ministerstvo životního prostředí chce zatočit s letáky. Plánuje poplatek

Foto: Shutterstock.com

Výrobci letáků by se skrze poplatek měli podílet na provozování modrých kontejnerů. Ilustrační fotografie.

Ministerstvo životního prostředí chce zdanit tištěné letáky formou recyklačního poplatku. Ulevit by se mohlo jak přírodě, tak obcím, které na rozdíl od výrobců platí za recyklaci odpadu, píše ČT24.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministerstvo životního prostředí chystá novelu zákona o obalech. Chce tím ulevit obcím i přírodě. Konkrétně má jít o dodatečné zdanění tištěných letáků ve formě recyklačního poplatku, píše zpravodajský web ČT24.

„Chceme se zaměřit na to, aby tolik nezatěžovaly životní prostředí a obecní systémy nakládání s odpady jako doposud,“ vysvětlil pro Českou televizi resortní ředitel odboru cirkulární ekonomiky a odpadů Jan Maršák. Podle něj totiž za nakládání s odpadním letákem platí obce, nikoliv výrobci, kteří by se skrze poplatek mohli začít podílet na provozu modrých kontejnerů.

V České republice se vytisknou zhruba čtyř miliardy reklamních a slevových letáků ročně. To podle Maršáka odpovídá zhruba dvaceti tisícům tun odpadu. Ministerstvo životního prostředí chce proto podle Maršáka zařídit, aby byla i samotná produkce letáků menší. Vedle letáků se chystaná novela zákona zabývá i sběrem PET lahví a plechovek, platit by mohla začít od poloviny příštího roku.

Doporučované