Hlavní obsah

Ministerstvo spravedlnosti se má opět zabývat vydáním rozsudku nad Ferim

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Dominik Feri je usvědčený ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o něj.

Ministerstvo spravedlnosti má zaplatit tři tisíce korun na náklady řízení a nově rozhodnout o vydání rozsudku nad bývalým politikem Dominikem Ferim. Rozhodl tak Městský soud v Praze, který se zabýval žalobou žadatele o informace.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Městský soud v Praze se zabýval žalobou proti Ministerstvu spravedlnosti, které jednomu žadateli odmítlo poskytnout prvoinstanční rozsudek v kauze někdejšího poslance Dominika Feriho, který si momentálně odpykává tříletý trest za dvě znásilnění a jeden pokus o něj.

Poskytnutí informací nejprve odmítl Obvodní soud pro Prahu 3, žadatel se proto obrátil na Ministerstvo spravedlnosti, které ale potvrdilo rozhodnutí soudu. Městský soud v Praze teď ale rozhodl, že resort ministra Pavla Blažka musí zaplatit tři tisíce korun na náklady řízení a nově rozhodnout o vydání rozsudku, píše zpravodajský web iRozhlas. Podle něj ministerstvo nerozhodovalo na základě úplných informací, protože si nevyžádalo správní spis.

Blažkův resort hájí neposkytnutí informací tím, že šlo o prvoinstanční verdikt, který zatím nebyl pravomocný, protože trestní řízení ještě probíhalo. Podle soudu proto bylo nutné ctít presumpci neviny, protože nebylo jasné, jak rozhodne odvolací soud. Ministerstvo i obvodní soud se také hájí tím, že bylo nutné chránit soukromí obětí, které v případu figurovaly. Podle Městského soudu v Praze šlo ale ochrany soukromí obětí docílit například anonymizováním citlivých informací.

Doporučované