Hlavní obsah

Milost dostal i senior odsouzený v Hongkongu. Naletěl na maily

Foto: Autor: Spolek Šalamoun, Seznam Zprávy

Vladimír Švec byl v Hongkongu odsouzen na 27 let za pašování drog. Ilustrační snímek.

Jedna z prvních milostí Petra Pavla dostane z vězení penzistu Vladimíra Švece, který byl v Hongkongu odsouzený na 27 let za pašování kokainu. Tam strávil šest let za mřížemi, než se ho v roce 2022 podařilo dostat do Česka.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Švec se z vězení dostane přibližně začátkem listopadu. Podle Václava Peričeviče ze Spolku na podporu nezávislé justice Šalamoun, který prezidentovi žádost o milost poslal, mu do té doby spolek najde bydlení v některém z ústavů, který se stará o nemocné.

„Jsme velmi rádi, že prezident naší žádosti vyhověl. Chtěl bych apelovat na všechny důchodce, aby neodpovídali na cizí e-maily a nenaletěli jako pan Švec. Žádné drogy samozřejmě nikdy nepašoval, celý život až do šedesáti nikdy neopustil rodnou hroudu, jen vlastní naivitou a neznalostí moderních technologií se dostal do této neuvěřitelné situace,“ řekl Seznam Zprávám Peričevič.

Byla to čínská lumpárna, tvrdil senior

Švec je vůbec prvním českým občanem, který byl vydán z Hongkongu zpět do své vlasti na základě smlouvy o vzájemném vydávání odsouzených. Ve vězení musel podstoupit také operaci žaludku, penzista doteď vinu odmítá.

„Já jsem nikdy žádný kokain neměl ani neviděl. To je čínská lumpárna, která se tam dělá pro celý svět,“ vysvětloval Českému rozhlasu senior.

Senior ze Sušice se měl nachytat na podvodné e-maily, ve kterých mu žena z afrického Toga slibovala milion dolarů za pomoc při vyřízení pozůstalosti po zavražděném manželovi. Žena Švecovi poslala letenku do Brazílie, kde dostal kufřík údajně s dárky, který měl dovézt do Hongkongu, ve kterém byly tři kilogramy kokainu.

Dnes šestasedmdesátiletý penzista ještě v loňském roce Radiožurnálu tvrdil, že se stal obětí gangů a s drogami neměl nikdy nic společného. O svém případu později hovořil jako o spiknutí, za které může mimo jiné Barack Obama.

„To, co mi tam vykládal, bylo dost mimo realitu. Především se zabýval tím, že za všechno může prezident Barack Obama, protože s tehdejším šéfem FBI mu nabízeli milion dolarů za byznys, který nevyšel, a to je celé jeho spiknutí. O tom vlastním případě se ani nebavil, otázka je, co si z toho vlastně pamatuje,“ vysvětloval Radiožurnálu loni Peričevič, který Švece navštívil v českém vězení.

Muž dostal trest na 27 let, šest let si odpykal v Hongkongu, před necelými dvěma lety byl přemístěn do věznice v Horním Slavkově. Z ní měl vyjít v 93 letech.

Prezident republiky přihlédl při rozhodování také k tomu, že v Česku je trestní sazba za stejný trestný čin v rozmezí osmi až dvanácti let.

„Žadatel si již odpykal šest let trestu v zahraničí, před necelými dvěma lety byl předán zpět do Česka, kde si odpykává zbytek. Udělená milost zmírní trest ze sedmadvaceti na celkových osm let, které odsouzený dovrší v listopadu tohoto roku, a tedy bude v souladu se spodní hranicí trestní sazby stanovené v ČR,“ uvedl Hrad v tiskové zprávě.

Doporučované