Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Martínkovi, na jehož léčbu se Češi složili, se daří. „Má radost ze života,“ píší rodiče

Foto: Zdeněk Joukl, Seznam Zprávy

V lednu podstoupil Martínek náročný zákrok ve Francii. Ilustrační fotografie

Stav Martínka, na jehož léčbu se loni složily statisíce Čechů, se zlepšuje. Je mnohem pohyblivější a zvládá vyslovit několik slabik, píše web iRozhlas.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Martínek, na jehož léčbu se loni složilo přes 300 000 lidí, dělá veliké pokroky, informoval web iRozhlas.cz. Chlapec trpí těžkou formou syndromu AADC, který ovlivňuje metabolismus neurotransmiterů v mozku. Toto vzácné genetické onemocnění postihlo pouze 150 lidí na světě. Chlapec na konci loňského léta podstoupil náročný zákrok ve Francii, během kterého mu lékaři injekčně aplikovali do hlavy lék.

„Martínek se od té doby neuvěřitelně změnil,“ informovali podle iRozhlasu rodiče na stránce Donio.cz. Chlapec se zvládá překulit na bříško a pást koníčky, naučil se dokonce několik slabik. „Je vidět, že má obrovskou radost ze života. Je opravdu radost sledovat jeho nadšení z nových možností,“ dodávají rodiče.

Po zákroku strávil Martínek společně s rodiči několik týdnů ve Francii a pak v pražském Motole. Před operací neudržel bez pomoci ostatních ani vzpřímenou hlavičku. Často z ničeho nic zvracel, nadměrně se potil, trpěl svalovými křečemi podobnými epileptickým záchvatům a měl výrazně oslabený polykací reflex. To způsobovalo, že mu část stravy končila v plicích.

Na léčbu pro chlapce se složilo přes 300 000 lidí, vybralo se celkem 151 284 599 korun. Šlo o jednu z největších českých sbírek na nemocné dítě. Rodiče, kteří na léčbu potřebovali 100 milionů korun, uvedli, že zbylé peníze chtějí rozdělit mezi další potřebné.

Související témata:

Doporučované