Hlavní obsah

Lívanečky za zpožděný let. Reportérka popsala hodiny čekání na letišti

Foto: Seznam Zprávy

Reportérka Seznam Zpráv Michaela Rambousková čeká na pražském letišti na zpožděný let.

Problémy s odlety z pražského Letiště Václava Havla pokračovaly i ve středu. Na vlastní kůži si to vyzkoušela i reportérka Seznam Zpráv, která měla krátce před půl třetí odpoledne odletět na plánovanou dovolenou do Finska.

Článek

Že odpolední odlet na dovolenou nebude úplně hladký, jsem se dozvěděla už s předstihem, po osmé ráno. Dopravce informoval, že let do Rigy, kde byl naplánovaný přestup, bude o zhruba půl druhé hodiny zpožděn.

Jestli stihnu podvečerní let do Helsinek, nebylo jasné. Upínám se alespoň k tomu, že pokud mi přípoj uletí, stejný dopravce z Rigy do finské metropole vypravuje ještě jeden let před půlnocí. Trávit noc v Rize se mi nechce. Staré hanzovní město má sice své kouzlo, ale ve čtvrtek ráno už mi odjíždí vlak do oblasti kolem jezera Saimaa.

Se zpožděním se už od rána potýkala celá řada cestujících, nejen já. U ranního odletu do Marseille, který měl odletět v 8 ráno, svítí předpokládaný odlet ve 14:10.

Zpožděné jsou i některé lety do dovolenkových destinací v Chorvatsku, Řecku a Turecku. Nejhůř na tom jsou cestující na Mallorcu. Jejich let do Palmy byl úplně zrušen.

Foto: Seznam Zprávy

Informační tabule s odlety

Přetížené linky a zmatky

Že na letišti není úplně jednoduchá situace, není na první pohled k poznání. Fronty na bezpečnostní kontrolu jsou minimální a hemžení cestujících je stejné jako kdykoliv jindy. Jen někteří dovolenkáři s papírovými palubními vstupenkami, kteří nelétají tak často, místy panikaří, protože na odletových tabulích v hale stále nevidí číslo své odletové brány.

Některé aerolinky zároveň mají problémy s přetížením. Německý dopravce, který má za necelou hodinu odlétat do Frankfurtu, s omluvou hlásí, že let je zaplněn, a prosí dobrovolníky, aby se vzdali svého místa na palubě výměnou za různé benefity. Cestující čekající u brány se netváří nadšeně, řada z nich ve Frankfurtu přestupuje na další lety do vzdálenějších destinací.

Jak prožívají situaci na letišti další turisté, jsme psali zde:

Voucher tak na jedno pivo

Po poledni přichází další SMS od aerolinek. Odlet se posouvá o dalších 20 minut. Na palubní letenku mi alespoň nahráli 150 korun na občerstvení. Jenže když si projdu menu jedné z restaurací, kde můj QR kód platí, vidím, že mám akorát tak na jedno pivo. Nakonec volím raději bezpečnější lívanečky. „Oni se nikdy moc nepředají,“ komentuje hodnotu voucheru se smíchem servírka v letištní restauraci.

Foto: Seznam Zprávy

Lívanečky za čekání na letišti.

Ve chvíli, kdy měl let do Rigy odlétat, přichází při pohledu na flightradar alespoň jedna dobrá zpráva: letadlo, které má obsloužit zpožděný let, se už vydalo na cestu z Rigy do Prahy, kde by s dvouhodinovým zpožděním mělo nabrat cestující do Lotyšska.

Doporučované