Hlavní obsah

„Lidé spoléhají, že ten zápal plic přežijí.“ O očkování proti covidu není zájem

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Počet nakažených covidem-19 už dva měsíce v Česku roste a podle predikcí epidemiologů bude stoupat dál. Nejjednodušší účinnou ochranou je podle nich očkování, zájem o něj je ale extrémně nízký.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V červenci se denní počet nově nakažených covidem-19 pohyboval v desítkách, dnes už to jsou vyšší stovky. Ze statistik Ministerstva zdravotnictví (MZ ČR) jasně vyplývá, že covid-19 je na vzestupu a nemocných podle odborníků bude přibývat, především s příchodem podzimního počasí.

Epidemiologové doporučují jako prevenci očkování, a to co nejdříve. Samo ministerstvo už v srpnu rozjelo kampaň na podporu vakcinace proti covidu-19.

„S příchodem chladnějšího počasí se zvyšuje riziko šíření respiračních onemocnění, včetně chřipky a covidu-19. Očkování je nejúčinnější způsob, jak významně snížit riziko závažnějšího průběhu a chránit se před komplikacemi spojenými s těmito nemocemi,“ řekl na srpnovém setkání s novináři ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Apel se ale neprojevil. Z dostupných dat se zdá, že Češi rady neposlouchají. Podle těch se od 14. srpna, tedy dne, kdy ministr vyzval občany, aby se naočkovali, vydalo do očkovacího centra nebo za praktikem pouze 1501 lidí.

Malou ochotu lidí nechat se očkovat si Roman Chlíbek, předseda Národního institutu pro zvládání pandemie a České vakcinologické společnosti ČSL JEP, vysvětluje hlavně tím, že už pominul strach z nemoci.

„Lidé prostě spoléhají na to, že ten zápal plic nějak přežijí,“ říká.

Jenže pro rizikové skupiny obyvatel je očkování pořád extrémně důležité. „Ještě horší je, že je zájem malý i mezi těmi zranitelnými - 65 plus. Pořád tady máme úmrtí na covid a musíme počítat s tím, že ti lidé budou umírat dál,“ varuje.

Stará vakcína i na novou variantu

Přestože se onemocnění covid-19 neustále mění a objevují se nové varianty, podle Chlíbka jsou vakcíny, které máme k dispozici, stále účinné. „Vakcína, která tady je, je určená na linii onemocnění JN.1. Všechny ty další vzniklé linie jsou nějakým způsobem příbuzné a neliší se zase tolik, takže je předpoklad, že ta vakcína bude účinná i proti těm následujícím pokolením a subvariantám, které se tady objevují,“ vysvětluje.

„Na základě té podobnosti ty protilátky jsou schopny zneutralizovat i virus, který je podobný tomu původnímu. Takže v tuto chvíli nejsou signály o tom, že by ta vakcína neměla být účinná na to, co se tu šíří,“ dodává Chlíbek.

Epidemioložka Helena Jiřincová z Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění Seznam Zprávám sdělila, že globálně teď dominuje varianta KP.3.1.1. Podle Chlíbka ale nevíme, zda to platí i v České republice. K sekvenaci viru u nás totiž prakticky nedochází.

„Těch údajů je z České republiky minimum a vlastně nevíme, zda tady pacienty s touto variantou vůbec máme, takže nemůžeme ani vědět, jaký je její klinický průběh. Ale z mezinárodních dat se ukazuje, že průběh není nějak dramaticky odlišný nebo horší, “ popisuje, jak se nová varianta liší od té, pro kterou byla vakcína vyvinuta.

Podle Chlíbka není ani jasné, jak dlouho dnes vydrží imunita po prodělání covidu. „To vám nikdo neřekne, protože je varianta nová,“ uzavírá.

Související témata:

Doporučované