Hlavní obsah

Léčbu vzácného onemocnění AADC má za sebou další české dítě

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Dívka měla operaci zdarma, protože je součástí klinické studie starších dětí. Ilustrační fotografie.

Patnáctiletá Michaela Hlaváčková ve Spojených státech podstoupila genovou terapii, která má ulevit osobám se vzácným AADC syndromem, píše iRozhlas. Stejnou léčbu v minulosti podstoupil i dvouletý Martin.

Článek

Případ Martínka, který potřeboval genovou terapii kvůli vzácné nemoci AADC, sledovala česká veřejnost dlouho. Dvouletý chlapeček nicméně není jediným dítětem z Česka, které podobnou léčbu potřebovalo.

Operaci v americkém San Franciscu ve středu podstoupila i patnáctiletá Michaela Hlaváčková. Informuje o tom server iRozhlas. Lékařský zákrok má dívka na rozdíl od Martínka hrazený, protože je součástí klinické studie starších dětí. Míša nechodí, nesedí bez opory a nezvládne se sama najíst. Genová terapie by to měla změnit.

„Dcera byla na sále 7,5 hodiny. A moje pocity? Neskutečné štěstí,“ sdělila iRozhlasu Míšina maminka Lenka Hlaváčková. Podle ní je genová terapie jedinou šancí na kvalitnější život pro děti se vzácným onemocněním AADC. Zároveň popsala, že během dlouhého zákroku byla díky koordinátorce informována o všem, co se na sále dělo.

Patnáctiletou dívku teď čeká několik týdnů odpočinku, v červenci pak začne s rehabilitacemi. Do San Francisca se musí ještě nejméně třikrát vrátit na pozorování, poprvé to bude za rok od genové terapie.

Doporučované