Hlavní obsah

Kvůli vyšší hladině se v Praze uzavírají protipovodňová vrata na Čertovce

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Hladina Vltavy dosáhla v Praze prvního povodňového stupně. Preventivně se tak zavírají protipovodňová vrata na Čertovce. Uzavřené jsou také části náplavek.

Článek

Kvůli vyšší hladině Vltavy v Praze se v pondělí preventivně uzavřela protipovodňová vrata na Čertovce, část náplavek na Hořejším a Rašínově nábřeží a cyklostezka mezi Zbraslaví a Vraným nad Vltavou. Přerušen byl také provoz přívozů.

Hladina Vltavy v metropoli dnes dosáhne prvního povodňového stupně z důvodu zvýšeného odtoku z přehrad vltavské kaskády po vydatných deštích. Vyplynulo to z informací Povodí Vltavy na síti X a z tiskové zprávy magistrátu. Město současně doporučilo řidičům, aby neparkovali na náplavkách, protože při zhoršení situace budou zaparkovaná auta odtažena.

„První stupeň povodňové aktivity v Praze bude pravděpodobně dosažen během pondělního odpoledne nebo večera a prozatím očekáváme, že nebude výrazně překročen,“ uvedlo Povodí Vltavy. Podle něj byl dnes ráno vydán pokyn také k uzavření vrat na plavebním kanále Vraňany-Hořín a při překročení povodňového stupně v pražské Chuchli bude zastavena plavba mezi pražskými Holešovicemi a Mělníkem a přes plavební komoru Modřany.

Po víkendových bouřkách s přívalovými dešti meteorologové očekávají další srážky a opětovné vzestupy hladin v pondělí odpoledne. Na Vltavě v Chuchli by se ale oproti nedělním předpovědím měl podle nich udržet nejnižší povodňový stupeň.

V Praze se podle magistrátu kvůli vývoji počasí ráno znovu sešla povodňová komise. „Počasí se vyvíjí nevyzpytatelně a do vltavské kaskády, zejména do Orlíka, přitéká velké množství vody, proto je nutné preventivně zvýšit odtok z přehrad. Tím dojde ke zvýšení hladiny Vltavy v Praze,“ napsal k tomu magistrát.

Na některý ze tří povodňových stupňů dosáhla po bouřkách a silném dešti část řek už o víkendu, a to zejména na jihozápadě Čech. Třetí stupeň povodňové aktivity zůstával v pondělí dopoledne na řece Radbuze ve Staňkově na Domažlicku. ČHMÚ ráno uvedl, že v povodí Berounky a Otavy v noci na dnešek spadlo místy až 50 milimetrů srážek, nad Brdy lokálně 60 milimetrů.

Také pondělní bouřky by podle meteorologů mohl opět provázet přívalový déšť s krátkodobými úhrny kolem 40 milimetrů. V opakovaných bouřkách ale může napršet i více.

Doporučované