Hlavní obsah

Kupka: Výstavba další části Pražského okruhu do Běchovic začne letos

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Pražský okruh se rozšíří o dalších 13 kilometrů.

Stát chce letos začít s výstavbou další části Pražského okruhu od dálnice D1 do Běchovic. Pro téměř třináctikilometrový úsek získalo Ředitelství silnic a dálnic nedávno stavební povolení a nyní hledá zhotovitele.

Článek

Prezidenta Petra Pavla o tom v úterý informoval ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Ministr to řekl novinářům po schůzce s Pavlem na Pražském hradě. S hlavou státu se bavil také o české cestě do vesmíru nebo o přípravě rozpočtu na příští rok.

Kupka uvedl, že prezidentovi představil také plány budoucího financování výstavby dopravní infrastruktury, zejména v oblasti PPP projektů, tedy takových, které vznikají formou spolupráce veřejného a soukromého sektoru. A to jak pro železnici, tak pro silnice. V této souvislosti zmínil dálnici D35 mezi Pardubicemi a Olomoucí, která se má stát alternativou k dálnici D1.

„Myslím si, že pan prezident si plně uvědomuje, že ČR potřebuje investice do dopravní infrastruktury a že musí vláda najít dobrou váhu mezi rychlostí konsolidace a mezi investicemi. Ty věci jdou totiž proti sobě. V okamžiku, kdy by zvítězil zájem rychleji konsolidovat, znamenalo by to také méně investovat. Máme zájem najít v tomto směru správnou cestu. Je nutné najít dostatek financí pro udržení investičního tempa,“ dodal Kupka.

Česko podle ministra potřebuje dokončit dálniční síť a zahájit výstavbu vysokorychlostních tratí. Proto také bude do budoucna ve větší míře využívat způsob financování PPP, stejně jako například úvěr od Evropské investiční banky.

Foto: Seznam Zprávy

Plánovaný Pražský okruh.

Doporučované