Hlavní obsah

Krkonošská silnice do Malé Úpy je zcela uzavřena

Foto: Profimedia.cz

V Krkonoších byla situace dramatická zejména ve Špindlerově Mlýně, problémy však mají kvůli vytrvalému dešti i další místa.

Komunikace byla uzavřena kvůli pádů stromů i sesuvu kamení. Starosta Malé Úpy Karel Engliš opatření vnímá hlavně jako preventivní, místní mají stále možnost se po objížďce domů dostat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kdo by chtěl jet v Krkonoších z Pece pod Sněžkou přes Malou Úpu do Polska, bude muset hledat jinou trasu. Tamní silnice druhé třídy číslo 252 je uzavřena. Pro Seznam Zprávy to potvrdil starosta Malé Úpy Karel Engliš.

„Ta silnice je uzavřena pro cizí návštěvníky, ti by to ani neměli zkoušet. Místní sice nemohou jet přes tento úsek, ale existuje objízdná trasa přes střed obce, kolem kostela. Tam místní jet mohou, cizí nikoliv. Jde i o to, že ta objízdná trasa není stavěna na obousměrný provoz, je velmi úzká,“ vysvětlil souvislosti Engliš.

Policie a hasiči uzavření silnice 252 zdůvodnili tím, že na trase popadaly stromy a kamení. Přístup na Horní Malou Úpu je ale nadále možný pro běžnou dopravu z Polska.

„Kvůli riziku pádu dalších stromů vlivem silného větru a podmáčenému terénu, jsme zvolili postup takový, že to tam vyřešíme, až to bude bezpečné,“ řekl dnes dopoledne pro ČTK mluvčí krajských hasičů Zbyněk Voříšek.

Starosta Karel Engliš přijaté opatření chápe spíše jako preventivní. „Přesně nevím, co se tam stalo, uzavřeli to hasiči. Já osobně tam nebyl, ale jak jsem to pochopil, spíše chtěli zmírnit hrozící riziko, že by tam na někoho mohlo něco spadnout,“ uvedl pro Seznam Zprávy šéf samosprávy z Malé Úpy.

Foto: Mapy.cz

Uzavřená silnice 252 ve směr na Polsko.

Správa Krkonošského národního parku na sociální síti Facebook upozornila, že v největších českých horách jsou kvůli sesuvům a popadaným stromům znepřístupněna i další místa. Zatím poslední zpráva hovoří o tom, že sesuv nad chatou Betyna nedaleko Pece pod Sněžkou uzavřel turistickou cestu do Obřího dolu.

Doporučované