Hlavní obsah

Konec medvědů na hradech a zámcích. Památkáři chtějí ukončit jejich chov

Foto: Shutterstock.com

Zvířata budou postupně převezena do přírodních rezervací, které spravují nadace Stiftung für Bären a Bears in mind. Ilustrační fotografie.

Národní památkový ústav chce podle Českého rozhlasu do roku 2030 ukončit chov medvědů na všech hradech a zámcích v Česku. Zákaz se bude týkat hradu Točník, zámků Konopiště a Náchod, ale i zámku v Českém Krumlově.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Z českých hradů a zámků by do roku 2030 měly zmizet turistické atrakce v podobě medvědích chovů. Generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková podepsala v polovině letošního května memorandum, které stanovuje základní principy spolupráce mezi památkáři a nadacemi Stiftung für Bären a Bears in mind kvůli ukončení chovu nebo držení medvědů na státních hradech a zámcích. Informoval o tom Český rozhlas.

Medvědi baví návštěvníky celé řady hradů a zámků. Například v Českém Krumlově se chovají od 16. století. V zámeckém příkopu teď žije třicetiletá Marie Terezie a Polyxena a Vilém, které jako mláďata zabavili v roce 2017 celníci na pražském letišti při nelegálním převozu z Ruska.

„Přestože se snažíme o svěřená zvířata pečovat co nejlépe, Národní památkový ústav si uvědomuje, že medvědária na hradech a zámcích stoprocentně nesplňují současné moderní trendy ideálního chovu medvědů v zajetí. Proto se rozhodl, že postupně jejich chov ukončí, ideálně do roku 2030. Zvířata budou postupně převezena do přírodních rezervací, které spravují nadace Stiftung für Bären a Bears in mind,“ vysvětlila mluvčí územní památkové správy v Českých Budějovicích Markéta Slabová a dodala, že medvědi na krumlovském zámku žijí ve vyhovujících podmínkách.

Krumlovský zámek bude kvůli dlouholeté tradici usilovat o výjimku. Podle ministerstva životního prostředí by ale zámek potřeboval certifikát záchranné stanice, který je podmíněný přísnou legislativou Evropské unie, a to i pokud jde o prostor.

Doporučované