Hlavní obsah

Klíšťovou encefalitidou se letos nakazilo téměř dvakrát více lidí než loni

Foto: Andrey_Pavlov, Shutterstock.com

Rychle přibývá i nemocných s lymskou boreliózou. Ilustrační foto.

Data Státního zdravotního ústavu ukazují, že stále přibývá Čechů nakažených lymskou boreliózou a klíšťovou encefalitidou. Upozornil na ně web České televize.

Článek

Státní zdravotnický ústav (SZÚ) za první čtyři měsíce letošního roku registruje 506 případů boreliózy, o 20 procent víc než loni. Za stejné období se meziročně téměř zdvojnásobil i počet případů klíšťové encefalitidy. Zatímco loni se za první čtyři měsíce roku nakazilo 14 lidí, letos už se jich s nemocí léčí 26, informuje server ČT24.

Hlavním přenašečem nemocí je klíště obecné. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před mimořádně aktivními klíšťaty na většině území Česka.

„Jsou pro ně optimální podmínky. Byl dostatek deště, je vlhko, takže mají vrchol své aktivity,“ řekla redakci ČT24 Lenka Hájková z Oddělení biometeorologických aplikací ČHMÚ. „Navíc byla teplá zima, nebyly mrazy, takže jak klíšťata, tak třeba komáři nezmrzli,“ dodává.

Jako prevenci ČHMÚ doporučuje užívat repelenty, řádně se oblékat a vyhýbat se vysoké trávě. Dále je důležité se po pobytu v přírodě řádně zkontrolovat.

Index aktivity klíštěte

Foto: ČHMÚ, Seznam Zprávy

Aktivita klíšťat pro 20. květen 2024

Stupně aktivity:

  • Stupeň 1 = malé riziko. Pro návštěvu listnatých a smíšených porostů a křovin s bylinnou vegetací zvolit oblečení z hladké světlé látky a občas prohlédnout, zejména kalhoty, a případně odstranit přichycená klíšťata (totéž i v dalších stupních rizika). Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.
  • Stupeň 2 = mírné riziko. Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.
  • Stupeň 3 = středně velké riziko. Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.
  • Stupeň 4 = vysoké riziko. Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin a bylinné vegetace, zejména na okraji lesa a na okraji vodních toků a listnatého mlází. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.
  • Stupeň 5 = mimořádné riziko. Použití repelentu. Nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů, pohyb pouze po zpevněných cestách. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.

Doporučované