Hlavní obsah

Známý advokát odjel policii a skončil na záchytce. Ale nezákonně, řekl soud

Foto: ČTK, ČTK

Advokát a bývalý šéf Státního pozemkového úřadu Petr Šťovíček.

Advokát Petr Šťovíček v září 2021 skončil na záchytce poté, co se dostal do konfliktu s policisty. Těm ujel, i když mu zakázali řídit, neboť odmítl dechovou zkoušku na alkohol. Šťovíček kvůli zákroku podal žalobu a u soudů uspěl.

Článek

Soudy se zastaly někdejšího ředitele Státního pozemkového úřadu a známého advokáta Petra Šťovíčka ve sporu s Ministerstvem vnitra. Petr Šťovíček ho zažaloval kvůli události, kdy ho před necelými třemi roky zadrželi policisté, odvezli na služebnu a poté i na záchytku.

Důvodem byl konflikt, kdy se advokát nejprve odmítl podrobit dechové zkoušce a pak i přes policejní zákaz z místa kontroly odjel.

Jenže soudy řekly, že policisté částečně pochybili. Podle rozsudku, který v pátek zveřejnil Nejvyšší správní soud, jednali nezákonně, když Šťovíčka zadrželi a poté ho v poutech odvezli.

„Jednání žalobce, který nerespektoval zákaz policie pokračovat v další jízdě, bylo jednoznačně nesprávné a mělo být projednáno a popřípadě sankcionováno v přestupkovém řízení. Za daných skutkových okolností však nemohlo být důvodem pro jeho zajištění a umístění na záchytné stanici,“ konstatoval soudce Jaroslav Vlašín.

Ze soudních dokumentů plyne, že Šťovíčkův případ se odehrál v září 2021. Tehdy policisté Šťovíčka zastavili při řízení auta, když chtěl odbočit ze silnice na soukromou cestu ke svému domu.

Policisté mu kvůli odmítnutí zkoušky na alkohol zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu. Petr Šťovíček však neuposlechl, odjel a zastavil až před svým domem. Tam za ním policisté přijeli, incident eskaloval ve slovní konflikt. Podle policejního záznamu advokát hlídku urážel a nevybíravě jí řekl, že chce jít jen domů za svým synem.

Vše nakonec vyvrcholilo tím, že byl Šťovíček zadržen. Jeden policista na něm několik minut klečel a pak ho v poutech odvezli na služebnu v Milíně. Následně skončil v noci i na záchytné stanici v Příbrami. Policisté tvrdili, že Šťovíčka zadrželi, aby mu zamezili v řízení pod vlivem alkoholu.

S tímto argumentem ale u soudu neuspěli. „Nic objektivně nenasvědčovalo tomu, že žalobce (Petr Šťovíček) bude v jízdě pod vlivem alkoholu pokračovat,“ uvedl soudce Vlašín.

Šťovíček rozhodnutí Nejvyššího správního soudu uvítal. „Chtěl bych vzkázat všem, kteří se setkali se státní šikanou nebo policejní buzerací, aby se nevzdávali a bránili se. Určitě se to vyplatí,“ řekl Seznam Zprávám Šťovíček.

Nynější advokát vedl Státní pozemkový úřad do roku 2014, kdy ho z tohoto postu odvolal tehdejší ministr zemědělství Marian Jurečka. Důvodem bylo, že Šťovíček přišel na oslavu narozenin podnikatele Ivo Rittiga. A jako dárek Šťovíček přinesl Rittigovi obraze, na němž byl vyobrazen jako bůh Zeus.

Doporučované