Hlavní obsah

Žilinský prokurátor, který zvedl případ reportérky Seznam Zpráv, čelí odvolání

Foto: Profimedia.cz

Náměstek žilinského prokurátora Martin Kováč, který dozoroval případ reportérky Seznam Zpráv Kristiny Cirokové.

Případ stíhání reportérky Seznam Zpráv Kristiny Cirokové má na Slovensku další dozvuky. Poté, co byla kauza zastavena, přichází z nadřízených míst postih pro žilinské prokurátory, kteří vyšetřování zahájili a pracovali na něm.

Článek

Slovenský generální prokurátor podá návrh na odvolání žalobce Martina Kováče, který dozoroval kauzu reportérky Seznam Zpráv Kristiny Cirokové. Stalo se tak poté, co minulý pátek generální prokuratura prohlásila, že skutek, pro který zahájil Kováč stíhání, není trestným činem.

A teď generální prokurátor Maroš Žilinka nejprve prokurátora ze Žiliny vyzval, aby z kauzy vyvodil osobní zodpovědnost. „Vzhledem k tomu, že jmenovaný odmítl převzít osobní odpovědnost, hodlá generální prokurátor Slovenské republiky odvolat jmenovaného z funkce náměstka krajského prokurátora v Žilině,“ napsala mluvčí Generální prokuratury Slovenské republiky Zuzana Drobová.

Generální prokurátor Maroš Žilinka nejprve musí požádat o stanovisko Radu prokurátorů, teprve pak může přistoupit k odvolání.

Stíhání reportérky Cirokové zahájil Martin Kováč kvůli jejím reportážím a podcastům o sektách. Spolu s ní byli mezi podezřelými i český youtuber Jakub Jahl a zakladatelka sdružení Integra Ivana Škodová ze Slovenska, kteří se tématu rizikových náboženských hnutí také věnují.

Kvůli výslechu Cirokové a Jahla přijela na konci září do Prahy osobně žilinská prokurátorka Lucia Pavlaninová, která Kováčovi s případem pomáhala. Záhy se ale ukázalo, že Pavlaninová sama v minulosti na pracovišti propagovala sektu, a to projekt Tvořivá společnost, který vznikl pod náboženským hnutím AllatRa.

Pavlaninová bude kvůli tomu čelit disciplinárnímu řízení.

Pro zachování důvěryhodnosti

Hnutí AllatRa poslední měsíce vede intenzivní kampaň na internetu proti takzvanému antikultu. Právě pro podezření z propagace údajných antikultovních hnutí se Kristina Ciroková a spol. dostali do hledáčku slovenské prokuratury. Ta je podezírala ze zločinu podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení základních práv a svobod. Členové AllatRa nazývají antikultisty „nacisty“, kteří podle nich – tím, že používají označení sekta – páchají „genocidu“.

Náboženská organizace vznikla na Ukrajině. Loni v listopadu tam ale proti ní udělala policie s kontrarozvědkou velký zásah. Vůdce hnutí, které tamní policie označila za „sektu“ a rovněž za „zločineckou organizaci“, je spolu s dalšími pěti představiteli AllatRa podezřelý z několika trestných činů, včetně vlastizrady. Hrozí jim 15 let vězení až doživotí.

Martin Kováč v rozhovoru pro slovenský web Plus 7 dní uvedl, že i novináři podléhají orgánům činným v trestním řízení jako každý jiný. „Narativ zastrašování jejich novinářské činnosti pouhým prováděním úkonů trestního řízení je z hlediska výkonu úřední činnosti orgánů činných v trestním řízení nepřijatelný,“ uvedl náměstek žilinského prokurátora Kováč. Řekl také, že nesouhlasí se zastavením stíhání.

Naopak generální prokurátor prohlásil, že vyvození jeho osobní zodpovědnosti je „nezbytné pro zachování důvěryhodnosti a dobrého jména prokuratury“.

Doporučované