Hlavní obsah

Žena, která rodila v sídle sekty, prodělala mozkovou smrt

Foto: Leandro Felipe Santiago, Shutterstock.com

Žena zkolabovala po domácím porodu v sídle sekty v Plasích na Plzeňsku.

Žena, která rodila v sídle sekty v Plasích na Plzeňsku, prodělala mozkovou smrt. Seznam Zprávám to potvrdil její syn. Novorozené děvčátko je stále hospitalizované v nemocnici.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Žena porodila dítě v domě společenství v Plasích na Plzeňsku v neděli. Ale až do pondělí, více než dvanáct hodin, byla s novorozencem spojená pupeční šňůrou. Když začala kolabovat, zavolali lidé z komunity záchrannou službu. Matku museli na místě lékaři resuscitovat, do nemocnice ji převezl vrtulník. Podle záchranářů byly obě - matka i děvčátko - v ohrožení života. Ve čtvrtek večer začala psát rodina ženy na sociální sítě zprávy o tom, že jí lékaři diagnostikovali mozkovou smrt. Seznam Zprávám to potvrdil její syn.

„Jedná se o mozkovou smrt. Momentálně se prověřuje možnost darování orgánů. K odpojení od přístrojů tedy dojde, až se toto vyřeší,“ uvedl v SMS. A její bratr na facebooku napsal:„Ségra, v posmrtný život nevěřím. Ale jestli přeci jen nějaký existuje, tak ať je ti tam dobře…“

Domácí porod se odehrál v sídle centra Ohnivý drak a sekty Život v srdci. Její hlavní postavou je šestačtyřicetiletý Lukáš Stančík, který se sám označuje jako Bůh Šašek a pravidelně publikuje videa na YouTube. Ve včerejším večerním vysílání na internetu mluvil otec novorozené holčičky o tom, že to, co se stalo a jak se situace zkomplikovala, vnímá jako „kolektivní pochybení“.

„V některých okamžicích toho porodu jsme mohli udělat některé kroky jinak, ale nechali jsme se ovlivnit pochybností a o tom to je, že se vlastně pořád necháváme ovlivnit pochybnostmi z toho, že něco cítíme, ale mysl nám nabídne, že by to mělo být jinak, a nakonec konáme podle toho, co nám ta mysl nabídne,“ uvedl otec dítěte. Opakoval tak „učení“, které hlásá vůdce Lukáš Stančík. Ten například tvrdí, že by se lidé měli zbavit ega. Otec novorozené holčičky také popisoval, že byl navštívit svou partnerku v nemocnici, a věří, že se určitě probere. Dcera je podle něj v pořádku.

V diskuzi pod videem ale reagovala na jeho slova žena, která se představila jako neteř hospitalizované ženy. Napsala: „Přestaňte říkat, že se Linda probudí. Dnes jí diagnostikovali mozkovou smrt. Jste nechutní.“

Komunita vysílala v neděli část porodu živě na YouTube a následně zveřejnila i záběry po narození děvčátka, kde je vidět v místnosti osvětlené jen lampičkou matka s dítětem a partnerem společně s dalšími ženami, které v domě žijí. O den později, v pondělí, když Lukáš Stančík vysílal živě, za ním přišla jedna z žen se slovy: „Linda sedí na záchodě. Oni na ni mluví, ale ona vůbec nevnímá a je úplně bílá. Myslím, že ztrácí vědomí. Je to hroznej pohled na ni. Tak já vůbec nevím, jestli bychom neměli něco udělat?“

Stančíka to ale nejprve nezneklidnilo, mluví o tom, že se ženou je tam přeci dula. Teprve, když se ozve mužský hlas, který říká, že „je to hrozný“, ukončí vysílání a jde situaci řešit.

Policie v pondělí oznámila, že případ prověřuje pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti. Pondělní událost provázelo i bezpečnostní opatření v nemocnici, kam byla žena s novorozenětem převezena. Kvůli obavám z možného násilí policisté s dlouhými zbraněmi hlídkovali necelé dvě hodiny na chodbách zdravotnického zařízení.

Foto: Youtube.com

Lukáš Stančík se sám označuje jako Bůh Šašek.

„Vzala si ji bába šedivá“

Lidé z komunity odmítají, že jsou sektou. Lukáš Stančík tvrdí, že žijí v lásce a v pravdě. Místo šíření lásky ale ve svých videích často přináší spíš nenávist. Například když před dvěma týdny v jednom živém vysílání prohlásil na adresu Romů toto: „Tak ať tam vyhoří celej tamten jejich squat včetně malých dětí těch cikánských, vole. Jó! A podpalme to tady celý, protože tady to nemá smysl cokoliv dělat, pokud to nebudeme dělat z lásky, vy zm..i zas..ný.“

V pondělí, poté co záchranáři matku s dítětem odvezli do nemocnice, mluvil sám o tom, co se stalo. Podle něj si matku „vzala bába šedivá“. Stančík prohlašuje, že to je „démon“, který k němu promlouvá. „V objetí mi bába šedivá skrze ni řekla, beze slov, jen skrze prožitek, že ‚až se jí narodí, tak ji utopím‘. Řekla bába šedivá, která je ve všech ženách. Jsou to démoni, kteří nás tady ovlivňují, vypínají a vstupují nám do života tak, abychom nežili láskou,“ říká ve videu Stančík.

Těmto představám ostatní členové společenství bezmezně věří. Tvrdí, že jim setkání se Stančíkem změnilo život, a že teď žijí lépe. Jedna z žen, které byly u nedělního domácího porodu, ve čtvrtečním videu o smyšleném démonovi hovoří také. Rodičku prý porazil. „Prožila podlehnutí strachu, podlehla strachu a podlehla bábě šedivý, která ji vlastně udolala.“

„Pošlete peníze“

Ve čtvrtečním večerním živém vysílání mluvil Lukáš Stančík i o tom, že lidé v komunitě „jsou nemajetní lidé“, a že otec narozené holčičky má momentálně poslední čtyři tisíce korun. Vyzýval sledující, že pokud chtějí, tak ať mu pošlou peníze a pomohou mu. „Aby mohl každý den jezdit za tou holčičkou a za Lindou,“ uvedl Stančík s tím, že pokud tam otec dítěte nebude jezdit, úřady mu hrozí, že dceru nedostane do péče.

Oba muži také vysvětlovali, proč nepracují. Čas prý nechtějí trávit v zaměstnání, ale s partnerkami a dětmi. „Vždyť tady přeci nejsme proto, abychom byli otroci společnosti a kapitalisticky chodili do práce! O tom přece ten život není,“ prohlásil otec novorozence.

Související témata:

Doporučované