Hlavní obsah

Souputníci Miloše Zemana založili hnutí. Oslovíme nespokojené, vysvětlují

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Bývalý prezident Miloš Zeman.

aktualizováno •

V čele hnutí, které nese název Hlas samospráv, je bývalý šéf Správy Pražského hradu Jan Novák. S jeho založením mu pomáhal tehdejší poradce prezidenta Martin Nejedlý. V hnutí se angažuje i exministr dopravy Vladimír Kremlík.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Lidé z blízkého okolí bývalého prezidenta Miloše Zemana založili nové hnutí. Jmenuje se Hlas samospráv a v jeho čele je tehdejší šéf Správy Pražského hradu Jan Novák.

„Spolu s dalšími kolegy využíváme svého práva občansky se angažovat. Postupujeme krok za krokem, nemáme velké oči,“ napsal Seznam Zprávám Novák. „Nejdůležitější bude, zda oslovíme dost normálních lidí, kteří s námi sdílejí nespokojenost se stavem veřejných věcí a pohled na další potřebné kroky,“ doplnil.

Deník N, který v neděli informaci přinesl, zároveň upozornil, že v novém hnutí se angažuje třeba i Vladimír Kremlík. Ten byl ministrem dopravy ve vládě Andreje Babiše. „Ano, jsem součástí vedení hnutí,“ potvrdil Kremlík a doplnil, že Novák je jeho předsedou.

Kremlík Seznam Zprávám řekl jen velmi obecně, že hnutí by se mělo zabývat zejména situací v jednotlivých krajích. „Prapůvod té myšlenky je samospráva. Postoj občanů k dění v krajích a ve společnosti,“ uvedl.

Hnutí má sídlo v domě v Roudnici nad Labem, který patří právě Novákovi. Ten po loňském nástupu nového prezidenta Petra Pavla na Pražském hradě skončil.

Součástí hnutí jsou například i dva advokáti – Jaromír Císař a Petr Michal. Císař v současné době zastupuje Zemana ve sporu s lékařkou Džamilou Stehlíkovou, Michal byl v minulosti obhájcem tehdejšího poradce prezidenta Martina Nejedlého.

Podle Deníku N právě Nejedlý se založením hnutí pomáhal. „Bez komentáře, nebudu se k této spolupráci vyjadřovat,“ řekl Nejedlý.

Ani program zatím hnutí ještě nemá. „Na programu pracujeme. Je to na začátku, hnutí vzniklo formálně před několika dny,“ doplnil Kremlík.

Na dotaz Seznam Zpráv, jaké voliče chtějí oslovit, Kremlík odpověděl: „To je dobrá otázka. My jsme to ještě s kolegy z ústředí neřešili. Tohle bude zejména na těch krajských lídrech.“

Podle Kremlíka se také řeší financování hnutí. „Už jsme zřídili v bance transparentní účet, vše bude zveřejněno,“ prohlásil Kremlík.

Zástupci hnutí Hlas samospráv budou kandidovat už v nadcházejících krajských volbách. Domluvili se na spolupráci například v Ústeckém kraji, kde se objeví na kandidátce, kterou složil krajský zastupitel Filip Ušák (dříve hnutí Starostové).

Do článku jsme doplnili vyjádření Vladimíra Kremlíka a Jana Nováka.

Doporučované