Hlavní obsah

Zeman neuspěl se žalobou. Pití se na něm mohlo projevit, řekla totiž znalkyně

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Bývalý prezident Miloš Zeman.

Padl rozsudek ve sporu Miloše Zemana a Džamily Stehlíkové. Bývalý prezident neuspěl se žalobou a lékařka se mu nemusí omlouvat za to, jak komentovala jeho zdraví. Jako klíčový se ukázal posudek znalkyně, který Seznam Zprávy mají.

Článek

Spor mezi bývalým prezidentem Milošem Zemanem a lékařkou Džamilou Stehlíkovou pomohl rozhodnout klíčový posudek, který nechal soud vypracovat.

Zeman požadoval omluvu a jeden milion korun za to, jak se Stehlíková na svém blogu i v médiích vyjadřovala o jeho zdraví, když byl na podzim 2021 hospitalizován ve vážném stavu v pražské Ústřední vojenské nemocnici.

Soudkyně Dáša Vítková Zemanovu žalobu v úterý zamítla a jako klíčový se v tomto sporu ukázal šedesátistránkový znalecký posudek Evy Navrátilové, který nechal vypracovat soud a Seznam Zprávy ho získaly. Soudkyně se posudkem zabývala už letos v dubnu. Jelikož při jeho čtení byla soudní síň uzavřena pro veřejnost, nebyly detaily dosud známy.

Znalkyně oslovená soudem měla v posudku odpovědět, jestli Džamila Stehlíková – a to jenom na základě informací, které se objevily na veřejnosti – popisovala zdravotní stav Miloše Zemana přesně.

A závěry expertky na psychiatrii a návykové látky jsou takové, že Stehlíková uváděla tehdy známé zveřejněné informace přesně. Až na výjimky, které znalkyně vyjmenovala.

„Po zvážení všech okolnosti znalkyně konstatuje, že na základě informací, které měla k dispozici žalovaná (Džamila Stehlíková), mohla tato vzhledem ke své specializaci dospět k některých diagnostickým závěrům, které následně prezentovala,“ uvedla znalkyně Navrátilová.

„Toto tvrzení se týká zejména závěrů o příčinné souvislosti nadměrné konzumace alkoholu se závažným zhoršením zdravotního stavu,“ doplnila také.

O pití alkoholu přitom veřejně hovořil i sám Miloš Zeman. V minulosti přiznal, že vypije šest skleniček vína a tři a čtyři panáky. A podle znalkyně Navrátilové Zemanovy zdravotní komplikace, o nichž média psala, zcela odpovídají obtížím lidí, kteří alkohol v podobném množství konzumují.

Foto: Znalecký posudek Evy Navrátilové , Seznam Zprávy

Ze znaleckého posudku Evy Navrátilové.

Eva Navrátilová v posudku odpověděla celkem na devatenáct konkrétních otázek, přičemž ne ve všech odpovědích se se žalovanými výroky Džamily Stehlíkové shodla. Například v tom, zda se Miloš Zeman dostal skokově do stavu demence.

Nedostatečné, jak uvedla dále znalkyně, byly také informace o tom, zda Zeman trpěl takzvaným Korsakovým syndromem. Což je porucha centrálního nervového systému.

„Diagnózu skokového zdementnění a Korsakovy psychózy bez podrobného vyšetření stanovit nelze,“ uvedla znalkyně Navrátilová.

Foto: Znalecký posudek Evy Navrátilové, Seznam Zprávy

Znalkyně odpovídá na dotaz advokáta Miloše Zemana.

S dalšími informacemi, které Stehlíková napsala nebo řekla novinářům, však – jak bylo zmíněno – souhlasila. Nebo uvedla, že takové tvrzení je velmi pravděpodobné.

„Ze znaleckého posudku je zcela zřejmé, že tehdejším diagnostickým úsudkům paní doktorky ohledně stavu Miloše Zemana v rozhodnou dobu nelze nic zásadního vytknout, nakolik znalkyně ze stejných veřejně dostupných podkladů dospěla až na drobnosti ke shodným závěrům,“ uvedl advokát Artur Ostrý, který Stehlíkovou zastupuje.

Zemanův advokát Jaromír Císař si při úterním jednání soudu však trval na tom, že Stehlíková jako lékařka a odbornice musela vědět, že pro stanovení diagnóz nemá žádné podklady a že zasáhla do osobnostních práv Miloše Zemana. S tím ale soud nesouhlasil.

Znalkyně Navrátilová přitom v posudku také připustila, že stejně jako Stehlíková by se mohl zachovat nejeden psychiatr. Podle jejího názoru každý psychiatr minimálně zbystří, když někdo používá vulgární výrazy, nerespektuje společenská pravidla nebo bývá takzvaně emočně odbrzděný.

„O to víc, pokud se jedná o významného politika. Vzhledem k tomu, jak se Miloš Zeman v posledních letech v médiích prezentoval, by bylo s podivem, kdyby si jeho chování nikdo z psychiatrů nevšiml a nezačal projevovat zcela odůvodněné obavy o jeho psychickou kondici,“ napsala v posudku Navrátilová.

Doporučované