Hlavní obsah

Závěr vyšetřování: Motivem vraha z fakulty byla pomsta společnosti

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Policista hlídá vymezený prostor kolem filozofické fakulty v Praze.

Policie po půl roce zná odpověď na jednu z hlavních otázek případu masové vraždy na filozofické fakultě v Praze. Co vedlo studenta Davida K. k činu, který v novodobé historii České republiky nemá srovnání?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

David K., který loni v prosinci zastřelil na filozofické fakultě v Praze 14 lidí a předtím v Klánovicích muže s dvouměsíčním dítětem nebo v Hostouni vlastního otce, jednal sám a nemstil se nikomu konkrétnímu. Nikdo ho neradikalizoval.

Vyšetřovatelé dospěli k tomu, že šlo o osamělého útočníka, jehož čin byl namířený proti celé společnosti, kterou se cítil nepochopen, a chtěl se tak zviditelnit. Psychickou chorobou, která by ho činila nepříčetným, ale netrpěl.

Tyto závěry odpovídající na zásadní otázky případu potvrdilo Seznam Zprávám hned několik zdrojů detailně obeznámených s vyšetřovacím spisem.

Podle těchto zdrojů rovněž policie vyloučila, že by vraha k činům někdo nabádal nebo že by měl dokonce komplice. Že by se chtěl David K. při vraždě čtrnácti lidí na vysoké škole někomu konkrétnímu mstít nebo že by byl pod vlivem nějaké skupiny, jež ho radikalizovala, se neprokázalo.

Limitem vyšetřování je, že pachatele, který spáchal po činu na filozofické fakultě sebevraždu, už nemohou podrobit zkoumání psychiatři. Vyšetřovatelé tak musí vycházet jen z dopisu, který vrah zanechal, z informací od okolí či z obsahu objeveného v jeho elektronických zařízeních.

Potvrzeno: Střílel i na dítě

O tom, že by za střelcem mohl stát někdo další, veřejně hovořila matka jedné z obětí - s odvoláním na zdroje z blízkého okolí vraha.

Dotyčná osoba se prý „zmiňovala, že David K. mohl být údajně naveden nějakým bývalým policistou, který byl propuštěn z vězení a zapojil se do obchodu se zbraněmi“, uvedla matka zavražděné studentky v rozhovoru pro Lidovky.cz.

Avšak nic takového se podle výše uvedených zdrojů redakce nepotvrdilo. „O žádném bývalém policistovi se ve spisu nemluví. David K. to vše udělal sám. A je potvrzené, že střílel i v Klánovicích a v Hostouni,“ řekl Seznam Zprávám zdroj, který zná detaily vyšetřování, ale nemá oprávnění o nich informovat veřejnost.

Byl si vědom, co dělá

Podle výsledků policejního vyšetřování byl David K. sice úspěšný student, ale zároveň uzavřený typ s problémy navazovat blízké vztahy.

Státní zástupkyně Jana Murínová už na konci dubna na zasedání sněmovního výboru pro bezpečnost prohlásila, že soudní znalkyně pracuje na jeho psychologickém profilu a že už teď je jasné, že netrpěl žádnou duševní chorobou, přestože navštěvoval psychiatrii. Podle detektivů si byl vědom, co dělá, a nelze ho označit za nepříčetného.

Vyšetřovatelé zároveň došli k závěru, že pachatelův plán šlo dopředu jen velmi těžko odhalit.

Policie ale krátce po události oznámila, že jsou mezery v systému, kvůli nimž se dostal ke zbraním. Davidovi K. docházejícímu na psychiatrii tak bylo umožněno získat zbrojní pas a nakoupit velké množství zbraní a munice. To se nyní pokouší napravit novela zbraňového zákona.

Sněmovna reaguje:

Kritika policie

Vyšetřování případu, který loni tři dny před vánočními svátky šokoval Českou republiku, by mohlo oficiálně skončit příští týden.

Ve čtvrtek 20. června totiž policii uplyne lhůta, do kdy má střelbu na pražské filozofické fakultě uzavřít. Detektivové sice ještě mohou požádat o více času, ale podle státní zástupkyně Jany Murínové, která případ dozoruje, se to nejspíš nestane.

„Děláme všechno pro to, aby se to stihlo do 20. 6. A já předpokládám, že se to stihne,“ uvedla Murínová pro Seznam Zprávy. Nová zjištění ale komentovat nechtěla.

Policie od začátku čelí kritice kvůli tomu, jak postupovala těsně před útokem na fakultě, kdy už po pachateli pátrala a věděla, že je nebezpečný. Především některé rodiny obětí řeší, proč policisté vyklidili jen posluchárny školy v Celetné ulici, ale hlavní budovu na Palachově náměstí nechali otevřenou, přestože ji policejní hlídka před střelbou v rámci pátrání po Davidovi K. navštívila.

Policie se hájí tím, že budovu univerzity v Celetné uzavřela proto, že tam měl David K. přednášku a předpokládalo se, že by na ní mohl být. Kriminalisté v tu chvíli věděli, že odjel do Prahy s tím, že chce spáchat sebevraždu. Také už věděli, že v rodinném domě v Hostouni bylo nalezeno tělo pachatelova mrtvého otce.

Zpráva není pro veřejnost

Minulý týden seznámilo vedení Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) sněmovní bezpečnostní výbor s výsledky svého prověřování policejního postupu.

Podle ředitele GIBS Víta Hendrycha policisté udělali maximum možného, pracovali efektivně a rozhodovali se logicky. Nikdo z policistů není podezřelý ze spáchání trestného činu. Zpráva ale zůstává neveřejná. GIBS se tak snaží neodhalit policejní postupy, aby to nemohli zneužít možní budoucí útočníci.

„Podle našeho šetření policie zabránit této události nemohla,“ prohlásil ale Hendrych. Jak uvedla ČTK, tím, že se GIBS dobrala závěru, uvolnila podle něj ruce policii, která nyní může o věci informovat podle vlastního uvážení.

Inspekce zároveň policii navrhla, aby si vypracovala důkladnou analýzu postupů a metodiky kvůli lepší přípravě na podobné případy do budoucna. K výsledkům šetření GIBS by se měla brzy vyjádřit i policie.

Náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík k tomu Seznam Zprávám v úterý napsal, že zprávu GIBS dostali toto pondělí odpoledne. „Seznamujeme se s jejím obsahem,“ uvedl Kubík.

Doporučované