Hlavní obsah

Zatkli muže, co přiznal objednávku vraždy. Je podezřelý, že chtěl další dvě

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Policie musela znovu zatknout podezřelého, kterého už jednou měla ve vazbě. Snímek je ilustrační.

Muž, který se přiznal k podílu na přípravě nájemné vraždy objednané úřednicí NKÚ, se musel vrátit do vazby. Byl z ní sice propuštěn letos na jaře, avšak podle policie začal se svými kumpány řešit možnost dalších dvou vražd.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V neděli 21. července vyšlo slunce v 5 hodin a 15 minut. O zhruba třicet minut později se na policejní stanici na Perštýně v Praze sešlo ve speciální výslechové místnosti číslo 118 a 119 šest mužů. Čtyři detektivové, advokát a realitní makléř či pornoherec Michal Ticháček, známý v branži jako Jiří Tuček. Ten jako jediný nebyl na místě dobrovolně. Několik hodin před tím ho zadrželi, když se vrátil z dovolené v Itálii.

Michal Ticháček už se s detektivy znal. Ti samí ho zadrželi na konci minulého roku, když ho podezřívali, že se chystal na objednávku zabít bývalého manžela úřednice pracující na Nejvyšším kontrolním úřadu.

Tehdy zprvu zapíral, ale nakonec se 29. dubna přiznal. „Chtěl a také se k tomuto trestnému činu doznat, protože mi je velmi líto mého chování v rámci pana K. a také bych se mu chtěl samozřejmě omluvit,“ zapsali do protokolu Ticháčkovu zpověď a na začátku záznamu přidali „Poznámka policejního orgánu: Obviněný pláče.“

Když oschly slzy

Jenomže neuplynuly ani tři měsíce a navzdory dřívějším slzám se Michal Ticháček dostal do výslechové místnosti na Perštýně znova.

„Policejní orgán disponuje informacemi, že jste kontaktoval minimálně jednu osobu s tím, že chcete zlikvidovat pana B. a pana C.,“ oznámil mu vyslýchající detektiv.

Jména potenciálních obětí redakce z policejních dokumentů zná, ale rozhodla se je kvůli ochraně jejich soukromí nezveřejnit. Oba muži jsou svědky v případu první nájemné vraždy, k jejíž přípravě se Michal Ticháček v dubnu v slzách přiznal.

Prvního z mužů si tehdy najal, aby čin vykonal, avšak ten si to na poslední chvíli rozmyslel a požádal druhého - svého kamaráda - o pomoc. Ten se obrátil na policii a přivezl váhajícího vykonavatele objednané vraždy na schůzku s detektivy.

A to byl podle dosavadního vyšetřování důvod, proč Michal Ticháček začal obcházet své dřívější kumpány s tím, že by svědky chtěl nechat zabít neboli - jak je zaznamenáno v dokumentech – „štípnout“.

S poptávkou oslovil kupříkladu někdejšího přívržence hnutí skinheads a příležitostného zedníka s přezdívkou Hrouda nebo svého známého přezdívaného Ušák, jak zjistila policie.

S jednou z potenciálních obětí chystaného činu – s mužem, který přivezl na policii kamaráda zjednaného na vraždu – Seznam Zprávy mluvily. Uvedl, že o samotném případu vlastně nic neví. A proč si Ticháček vybral zrovna jeho, mu není jasné. „Moc tomu nerozumím, dokonce jsem proti němu ani nic neříkal, protože toho ani moc nevím,“ řekl muž, který požádal o zachování anonymity.

Zasloužili by dostat

Když Michala Ticháčka zatkli podruhé, nejprve si ve speciální výslechové místnosti 118 a 119 postěžoval, že je unaven, protože má za sebou cestu z Itálie dlouhou 1000 kilometrů. Pak se přiznal k násilným myšlenkám, ale s tím, že je nemyslel vážně.

„Byl jsem u stánku v Neratovicích, kde mi jeden kluk říkal, že by za tohle zasloužil B. dostat do držky, ale já jsem říkal, že tady ho potrestá karma. Když jsme se bavili dál, kdy už jsem byl opilý, tak jsem mu řekl, že se cítím zklamaný i z chování pana C.,“ zapsali detektivové do protokolu jeho výpověď. „A v opilosti jsem řekl, že by zasloužili dostat do držky oba, ale nikdy jsem to nemyslel vážně,“ tvrdil podezřelý.

Proč tedy svědek z Neratovic říká, že Ticháček chtěl oba muže „štípnout“, případně zlikvidovat?

„Tak to říká možná proto, aby byl za frajera mezi kamarády, se kterými pije každý den. Jediné, co jsme si řekli u stánku, je, že dle mého názoru by za tohle do držky dostat měl, ale jak říkám, já osobně bych to nikdy neudělal, a jestli on to takhle pochopil, tak je to jeho věc,“ odpověděl Michal Ticháček.

Stíhán a ve vazbě

Přesto je podezření policistů takové, že Michal Ticháček opět sedí ve vazbě.

Z vyjádření mluvčího Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslava Ibeheje pro Seznam Zprávy vyplývá, že je stále „stíhán pro trestný čin vraždy ve stadiu přípravy“.

„Osoba byla zdržena z důvodu porušení ‚slibu‘, na základě kterého byla propuštěna z vazby, kdy došlo k opětovnému naplnění vazebních důvodů. Osoba byla následně vzata soudem do vazby,“ dodal mluvčí k novému vývoji případu.

Podle zdroje, který případ detailně zná, policisté zahájili vyšetřování přípravy dalších dvou vražd.

Seznam Zprávy se pokoušely kontaktovat Ticháčkova advokáta, avšak nebral mobilní telefon ani pevnou linku.

Doporučované