Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Zatkli ho, když plul s rodinou na Korfu. V Česku ho nejspíš čeká vazba

Foto: Shutterstock.com

Zadržený podnikatel je v Řecku, během několika týdnů bude vydán do Česka.

Za několik málo týdnů se vrátí do Čech podnikatel, který čelí obžalobě v souvislosti s jednou větví případu tunelování ve své době největší tuzemské kampeličky. Po jeho návratu z Řecka bude soud řešit, zda skončí ve vazbě.

Článek

Během krátké doby se podle policie vrátí do Čech hlavní obžalovaný ve druhé větvi miliardového případu tunelování ve své době největší tuzemské kampeličky Metropolitního spořitelního družstva.

Podnikatel Jiří Liška byl v hledáčku policistů poté, co se začal vyhýbat soudu a objevily se informace, že uprchl. Letos v dubnu na něj byl kvůli tomu vydán Evropský zatýkací rozkaz. Nakonec byl tento týden zadržen v Řecku. Shodou okolností se mu stala osudná jeho záliba: plavení na lodi.

Policisté, kteří po něm pátrali, zjistili, kde se pohybuje, i díky aplikaci, která sleduje pohyb lodí na moři. A zatčen byl, když plul s rodinou na řecký ostrov Korfu.

„V současné době je ještě v Řecku. Děláme všechny nezbytné kroky k tomu, aby byl co nejdříve vydán do Česka,“ řekl Seznam Zprávám policejní mluvčí David Schön.

Tento proces, protože byl Liška zadržen na území Evropské unie, podle Schöna trvá několik málo týdnů. Většinou se daří vše vyřešit do jednoho měsíce. „Po příletu do Česka bude o jeho dalším osudu rozhodovat soud,“ popsal Schön.

Mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig potvrdil, že poté, co bude vydán do Čech, se v jeho případě rozhodne, zda skončí ve vazbě. Tím důvodem, proč se bude jednat o vazbě, je obava, zda se nebude znovu skrývat nebo neuprchne do zahraničí.

Za mřížemi by pak mohl čekat na trest za případ, v němž je obžalován. Podle závěru vyšetřovatelů spáchal úvěrový podvod. Podle obžaloby si vzal úvěr ve výši zhruba 70 milionů. Za něj ručil pozemkem, který znalec ocenil na 145 milionů, ale podle policistů měl hodnotu jen pěti milionů.

Tento případ se přímo týká kauzy Metropolitního spořitelního družstva, které platilo svého času za velmi solidní záložnu prověřenou třinácti lety na trhu. Kampelička měla 14 tisíc klientů a nejvyšší úroky na trhu. Jenže pak družstvu v roce 2013 policie zmrazila peníze na účtech a postupně odkrývala, jak v poslední fázi kampelička fungovala.

Kdo je podnikatel Jiří Liška?

V současné době třiašedesátiletý podnikatel Jiří Liška na začátku devadesátých let spoluvlastnil s miliardářem Pavlem Tykačem firmu Hot Line. Média o něm ve druhé polovině 90. let psala v souvislosti s pádem zlínské Foresbank. A média rovněž v té době uváděla, že stál za čtyřmi podnikateli, kteří v letech 1995 a 1996 darovali ODS dvanáct milionů korun. Mezi roky 1997 a 1998 seděl v představenstvu ústecké společnosti Spolchemie.

Ukázalo se, že z kampeličky byly zpronevěřeny peníze, celkem 1,37 miliardy korun, a za to byla skupina lidí obžalována v únoru 2017. 

Podnikatel Liška byl pak podle policie hlavním aktérem další části vyvádění peněz. Kampelička totiž účelově půjčovala peníze firmám, které za úvěry ručily pozemky ohodnocenými nepravdivými posudky na stamiliony a také většinu půjček nikdy nesplatily.

Majitelé firem byli podle vyšetřovatelů nastrčení lidé, kteří byli později obžalováni. Řada z nich uvedla, že právě Liška tunelování organizoval. I přes tato svědectví nebyl Liška kvůli organizování trestné činnosti obžalován.

Doporučované