Hlavní obsah

Kdo je zatčený Čech, který prý chystal atentát na prezidenta Venezuely

Foto: www.diariovea.com, Seznam Zprávy

Fotografie Jana Darmovzala po zadržení, kterou zveřejnily venezuelské úřady na tiskové konferenci.

Jan Darmovzal, kterého zadržely venezuelské úřady se dvěma Španěly a třemi Američany kvůli obvinění z přípravy atentátu na prezidenta, byl aktivním záložníkem armády. Podle některých zdrojů byl držitelem prověrky na stupeň tajné.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kdy přicestoval třiatřicetiletý Jan Darmovzal do Venezuely, víme přesně. Na svém veřejném instagramovém profilu sdílel fotografii letenky a podle uvedených údajů letěl 10. srpna z Paříže přes Lisabon až do Caracasu.

„Moooc dlouho očekávaný výlet do Venezuely právě začíná. ;),“ napsal k tomu. Později ještě zveřejnil video a dva snímky, patrně už z Venezuely. Poslední post je ze 16. srpna. Pak už se na sociální síti odmlčel.

V neděli časně ráno pak přišla zpráva, že byl tento Čech zadržen ve Venezuele ještě se třemi Američany a dvěma Španěly.

Důvod zadržení je vážný: Venezuelský režim prezidenta Nicoláse Madura Čecha Darmovzala a další viní, že chtěli destabilizovat politickou situaci v zemi a zabít některé její představitele, včetně hlavy státu.

Podle venezuelského ministra vnitra Diosdada Cabella je podezření, že cizinci byli součástí spiknutí vedeného americkou Ústřední zpravodajskou službou (CIA). USA zapojení do spiknutí odmítají, stejně tak jako Španělsko, jež má ve skupině obviněných dva občany.

Také česká diplomacie s Venezuelou o Darmovzalově případu jedná. „Náš zastupitelský úřad v Bogotě zaslal v souvislosti se zadržením českého občana nótu na venezuelské ministerstvo zahraničí,“ uvedl mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Daniel Drake. „V této nótě žádáme o detailní informace o případu a konzulární kontakt. Naši diplomaté jsou v kontaktu s kolegy z ministerstev zahraničí USA a Španělska.“

Foto: Instagram.com / jdarmovzal, Seznam Zprávy

Fotografie letenky, která se objevila 10. srpna na instagramovém profilu Jana Darmovzala.

Aktivní záložník z Chrudimi

O Janu Darmovzalovi se v médiích psalo už dříve.

Loni v červnu o něm pro server iDnes.cz napsala článek armádní kapitánka Zuzana Králová, která je tiskovou mluvčí bechyňských ženistů. Vylíčila ho tam jako zajímavého člena aktivních záloh ze 43. výsadkového pluku, který má za sebou mnoho neobvyklých sportovních zážitků. Jako příklad uvedla maraton v Severní Koreji, výstup na nejvyšší horu Afriky Kilimandžáro nebo instruktorský kurz potápění v Mosambiku.

V tu dobu byl Jan Darmovzal podle zveřejněného textu zrovna nasazen na zahraniční misi NATO na Slovensku, která má za úkol svým působením především odstrašit Putinovo Rusko a chránit východní křídlo Aliance. České barvy tam podle mluvčí ženistů reprezentoval i v běžeckých soutěžích, které vyhrával.

Foto: www.diariovea.com, Seznam Zprávy

Fotografie, kterou venezuelský ministr vnitra zveřejnil na tiskové konferenci. Má na ní být Jan Darmovzal.

Právě vztah k armádě venezuelské úřady po zadržení připomněly. Ministr vnitra Diosdado Cabello na nedělní tiskové konferenci zdůraznil, že Darmovzal byl členem komanda aktivních záloh. Hovořil o něm jako o důležité postavě, žoldákovi, který má kontakty s opozičními politiky.

Informaci, že Jan Darmovzal je armádní záložník, potvrdila Seznam Zprávám i mluvčí Generálního štábu Armády ČR Magdalena Dvořáková. „Je příslušníkem jednotky aktivní zálohy 43. výsadkového pluku. V dané době nebyl ve výkonu vojenské činné služby, proto šetření jeho situace nespadá do kompetence resortu Ministerstva obrany,“ napsala v e-mailu.

Podle informací Seznam Zpráv se případem zabývá už i české Vojenské zpravodajství. „Vojenské zpravodajství činí úkony ve své zákonné působnosti. Víc to nebudeme komentovat,“ řekl mluvčí Jan Pejšek.

Snílek a idealista

Známí Jana Darmovzala líčí jako „levicového idealistu a snílka“. Ti, kteří ho poznali jako příslušníka Aktivních záloh Armády ČR, poukazují na určitou naivitu, s jakou o sobě a svých aktivitách referoval na sociálních sítích.

„Byl to takový dobrodruh. Byl vynikající sportovec, hlavně závodní běžec, procestoval půlku světa – Asii, Irák, Jižní Ameriku. Uměl jazyky, včetně exotických, zajímalo ho tak nějak všechno,“ uvedl další z vojáků.

V souvislosti s tím, že byl „idealista a snílek“, se známí pozastavují nad tím, že na instagramu zveřejnil svoji letenku do Caracasu.

„Tohle není normální, když tohle o sobě někdo publikuje. Stal se snadným terčem pro venezuelské tajné služby,“ uvedl jeden z aktivních záložníků.

Míní tím, že z bezpečnostních důvodů jde o až diletantskou chybu, kterou by zkušený cestovatel a člověk z armády neměl udělat. Údaje lze totiž zneužít, šikovný hacker vám s jejich znalostí může let například i zrušit.

Instagramový účet si podle informací, které z něj lze vyčíst, Jan Darmovzal založil v květnu 2021. Snímky na něm začal sdílet až letos v únoru. Během prvních dní tam zveřejnil vzpomínkové fotografie z výstupu na Kilimandžáro, z Casablancy, Mauritánie, Iráku či z Gambie. Později následovaly další fotografie z jeho cest. Těžko říct, jak staré. Na některých snímcích má závodní číslo z běžeckých závodů, z jiných není rozpoznatelný účel jeho návštěvy.

A 21. května 2021 si Jan Darmovzal založil ještě jeden instagramový účet. Na něm začal publikovat fotky prakticky hned, ale dal tam jen tři, pak jej přestal používat.

V Kataru ho ministerstvo nechtělo

Nepřehlédnutelnou epizodu v Darmovzalově životě představuje rok 2022, kdy to vypadalo, že bude Českou republiku reprezentovat v arabském světě. Na poslední chvíli však dostal stopku.

Jak Seznam Zprávy tehdy popsaly, Jan Darmovzal vyhrál výběrové řízení na pozici vedoucího zahraniční kanceláře agentury CzechTrade v Kataru, která spadá pod Ministerstvo průmyslu a obchodu. Den před odletem do katarského Dauhá se však dozvěděl, že mu Ministerstvo zahraničních věcí nevydá služební pas. V té době už měl bezpečnostní prověrku na stupeň tajné.

Podle nikdy nepotvrzených informací se vládním úřadům znelíbil pro své vyhraněné názory na izraelsko-palestinský konflikt.

Jan Darmovzal sám o sobě

Mé jméno je Jan Darmovzal, narozen 11. 10. 1990. Vystudoval jsem obor managementu a sportovních studií na Masarykově univerzitě v Brně. Dále jsem začal právní studia na University of London. Dlouhodobě jsem pobýval v Singapuru, kde jsem absolvoval stáž v singapurské právní firmě Gateway Law Corporation a také jsem sbíral zkušenosti, když jsem spolupracoval se singapurskou právní asociací ve schématu ProBono. Zajímám se o mezinárodní vztahy, hlavně o problematiku Středního východu. Od doby, kdy jsem absolvoval dobrovolnický program na Západním břehu, je v centru mého zájmu izraelsko-palestinský konflikt.

Zdroj: Britské listy

Na stránkách Britských listů od roku 2018 publikoval Darmovzal celkem 19 textů, všechny se týkají této otázky a všechny odsuzují izraelskou politiku a podporují Palestince (poslední text je z letošního února).

„Hamižnost a touha po moci daly v roce 1948 vzniknout naoko demokratickému státu, ale ve skutečnosti jde o militaristickou entitu, která neuznává mezinárodní úmluvy a která vytvořila ohavný režim apartheidu, trvající daleko déle než ten, který jsme znali z Jihoafrické republiky,“ napsal mimo jiné Darmovzal. Mimochodem, v tomto ohledu by si nejspíše rozuměl i s Madurovým režimem, který též odsuzuje izraelskou politiku.

Palestinskou vlajku má Darmovzal i na profilové fotografii na svém facebookovém profilu, který však nemá na své jméno, ale vystupuje zde pod přezdívkou Yannis Karagounis.

Foto: Facebook.com / Yannis Karagounis , Seznam Zprávy

Jan Darmovzal podporoval Palestince. Politiku Izraele kritizoval i v článcích.

Proč nebyl do Kataru Jan Darmovzal nakonec vybrán, neví ani někdejší ústecký primátor za ODS Jan Kubata, který byl v CzechTrade ředitelem sekce služeb pro exportéry.

„Já o tom rozhodoval. Vím jen, že nedostal služební pas. Dopis, kde to mělo být (odmítnutí, pozn. red) osvětleno, jsem nikdy nečetl,“ uvádí.

Ačkoliv se prý v politických názorech s Darmovzalem velmi rozchází, na pivo by s ním šel vždycky. „Poznal jsem jej jako pracovitého a šikovného kluka, jazykově vybaveného a také vlastenecky smýšlejícího,“ uvedl Kubata. Nevěří, že by se ve Venezuele zapojil do nějakého „spiknutí“, a doufá, že se brzy vrátí domů.

Také bývalý ministr financí Ivan Pilip, který dlouhodobě udržuje kontakty na venezuelskou opozici, je přesvědčen, že Madurův režim vše zinscenoval.

„Nejspíše jej (Darmovzala) zatkli, vyslýchali, zjistili, že je voják, a tak se jim hodil do toho příběhu,“ uvedl Pilip.

Doporučované