Hlavní obsah

„Zaplatil hned.“ Soud řekl, proč je exhejtman bezúhonný, i když byl odsouzen

Foto: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Bývalý hejtman za ANO Jan Krkoška u Obvodního soudu pro Prahu 2, který ho odsoudil za uplácení lékařů.

Na konci března byl bývalý hejtman Jan Krkoška odsouzen za uplácení k peněžitému trestu 200 tisíc korun. Jenže Okresní soud v Bruntále už po třech měsících trest zahladil. Do rozhodnutí napsal, proč žádosti expolitika vyhověl.

Článek

Bruntálský soudce Vladimír Čermák sáhl letos v červnu k výjimečnému rozhodnutí. Už po třech měsících od rozsudku zahladil trest bývalému hejtmanovi Moravskoslezského kraje za hnutí ANO Janu Krkoškovi. A to přesto, že trest se týkal uplácení za stovky tisíc korun.

V písemném odůvodnění, které Seznam Zprávy získaly podle zákona o přístupu k informacím, soudce vysvětluje, proč takový verdikt vynesl.

Jan Krkoška byl na konci března odsouzen, že se podílel na činnosti organizované zločinecké skupiny. A to tím, že jako zaměstnanec farmaceutické firmy Interchemia Praha tři roky (mezi lety 2009 až 2012) vědomě uplácel lékaře, aby předepisovali jejich léky.

Za to dostal u Obvodního soudu pro Prahu 2 peněžitý trest ve výši 200 tisíc korun a obratem se obrátil na Okresní soud v Bruntále, aby mu trest zahladil. Že mu bylo vyhověno, vysvětluje soudce Vladimír Čermák mimo jiné tím, že Krkoška zaplatil 200 tisíc téměř okamžitě, i když tuto částku mohl splácet po měsíčních částkách ve výši 20 tisíc. „Odsouzený peněžitý trest uhradil prakticky ihned po vyhlášení rozsudku, a to v plné výši,“ uvedl Čermák ve stručném odůvodnění, které má necelé dvě stránky.

Soudce zohlednil i to, co soudu ve své žádosti o zahlazení trestu Krkoška uvedl – že byl politicky aktivní. Byl místostarostou Krnova a působil jako náměstek hejtmana a později i jako hejtman Moravskoslezského kraje. A navíc že dál vedl řádný život.

„K odsouzenému nejsou žádné negativní poznatky, v opise rejstříků trestů nemá žádný nový záznam,“ uvedl i soudce.

Peněžitý trest, ke kterému byl Krkoška odsouzen, soudce Čermák označil také za „relativně nízký“. „Byť od vykonání trestu uplynula doba tří měsíců, má soud za to, že v daném případně lze výjimečně, a to zejména s ohledem na osobou odsouzeného, rozhodnout tak, jak je uvedeno ve výroku usnesení, a soud proto u odsouzeného zahladil odsouzení,“ doplnil soudce Čermák.

Seznam Zprávám Krkoška už dříve napsal, že žádost o zahlazení trestu podal, aby vše rychle ukončil. „Tuhle kapitolu mám uzavřenou,“ doplnil. Advokát Tomáš Sokol, který Krkošku zastupoval, se k věci nevyjádřil s vysvětlením, že k tomu nemá svolení svého klienta.

Na to, že je Krkoška obžalován z podílu na činnosti organizované skupiny, se v přišlo až těsně před tím, než byl odsouzen. Přitom už jako obžalovaný přijal funkci hejtmana, vykonával ji od června 2023.

Vzdělávat se a vydělat

V obžalobě na Krkošku státní zástupce uvedl, že úplatky, které s dalšími lidmi poskytoval lékařům, nebyly jen peníze v hotovosti. Upláceným lékařům se také nabíjely CCS karty na pohonné hmoty, platily se zahraniční zájezdy nebo víkendové pobyty.

Celkově během čtyř let měli doktoři zinkasovat na úplatcích přes 16,5 milionu korun. Státní zástupce konkrétně Krkoškovi přičetl, že se spolupodílel na předání zhruba 850 tisíc korun.

U hlavního líčení se Krkoška k trestné činnosti už blíže nevyjádřil. Když však vypovídal na policii, řekl, že netušil, že se bude něco takového ve farmaceutické firmě dít. „Je otcem dvou dětí a jeho primárním cílem bylo vzdělávat se, jednak prestiž a jednak vydělat nějakou odměnu, aby děti měly co jíst,“ citovala obžaloba z výslechu Krkošky na policii.

Jan Krkoška po odsouzení a poté, co se případ dostal na veřejnost, odešel z politiky. Rezignoval na post hejtmana Moravskoslezského kraje, radního Krnova a opustil také hnutí ANO.

Doporučované