Hlavní obsah

Žalobci zveřejnili, proč Zítkovi prošel projekt s kryptoměnou

Foto: Facebook Pavla Zítka

Pavel Zítko.

Policisté v dokumentu popsali, proč se tuzemský dezinformátor Pavel Zítko nedopustil zpronevěry. Vyšetřovatelé zjistili, že vybral od lidí přes 8,3 milionu na nákup kryptoměny. Někteří zájemci ale o svoji investici přišli.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po necelých dvou měsících je zřejmé, proč pražská policie odložila případ, v němž prověřovala jednu z nejviditelnějších postav tuzemské dezinformační scény Pavla Zítka.

Policie zkoumala, zda se nemohl dopustit zpronevěry, když jeho firma Tycoon69 vybrala od zájemců peníze na nákup kryptoměny. Část lidí o své peníze přišla, a přece podle policistů nešlo o trestný čin a případ byl odložen. Usnesení, které formuluje důvod odložení, nyní na úřední desce zveřejnilo dozorující Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 3.

„Na základě vedeného trestního řízení policejní orgán konstatuje, že v rámci prověřované zpronevěry, které se měl dopustit Pavel Zítko, absentují skutečnosti, respektive důkazy, které by, ať už přímo či nepřímo v uceleném řetězci, naplňovaly skutkovou podstatu předmětného trestného činu,“ vysvětlil v usnesení policista.

Případ kolem Zítka podle tohoto dokumentu započal v roce 2019. Během tohoto roku dostala Zítkova společnost od zájemců o kryptoměnu přes 8,37 milionu. Podle Finančně analytického úřadu, který se ale poté na policii obrátil, se však mělo jednat o podvodný projekt, jehož cílem bylo jen vylákat peníze od investorů.

Trestní oznámení podali na policii také zájemci o nákup této kryptoměny, kteří předali Zítkovi v lednu 2019 v hotovosti 15 tisíc euro. O tyto peníze však přišli a tak se cítili podvedeni a poškozeni. Podle policie však i webové stránky firmy upozorňovaly na to, že investice do této kryptoměny je riziková.

Projekt Tycoon69:

V případě firmy Tycoon69 jde o projekt, který vznikl původně ve Švýcarsku, odkud se rozšířil do dalších zemí. Podle kritiků však připomínal letadlo z devadesátých let. Společnost Tycoon69, v jejíž české pobočce je Zítko jednatelem, totiž nabízela investice do poukázek na neexistující kryptoměnu, a těm, kteří přivedli další členy, za to pak dávala odměny.

Pavel Zítko vypovídal na policii nejméně dvakrát. Prvně to bylo v říjnu 2020. Tehdy tvrdil, že jeho firma fungovala pouze jako zprostředkoval pro nákup kryptoměny. A že zhruba tři z osmi milionů korun, které od zájemců vybral, má doma v trezoru. Nikdy je ale policistům nepředložil. Policistům však také přiznal, že část peněz využil na provoz jeho firmy.

Když pak policisté prověřili tok financí přes účet společnosti Tycoon69, tak zjistili, že na něj přicházely peníze od zájemců o nákup kryptoměny. Peníze Zítko použil částečně k vyplacení odměn pro investory, ale podle vyšetřovatelů z nich také platil pronájem firemních aut nebo své ubytování.

„Vedle těchto bezhotovostních transakcí docházelo v období od 19. 6. 2019 do 2. 7. 2020 k výběrům v hotovosti (ve dvaceti třech případech) v celkové výši 4 370 000 korun,“ napsal dále policista. Na co tyto peníze Zítko použil, ale už není známo.

Loni v říjnu Pavla Zítka zadržela policie přímo na dálnici D7, protože se podle kriminalistů v této souvislosti opakovaně nedostavil k výslechu. Po zatčení ale odmítl vypovídat. Pouze se prohlásil za „svobodného živého muže v odporu“.

Policie se přitom tímto případem zabývala dvakrát. Nejprve ho během roku 2020 odložila, protože se jí nepodařilo prokázat, že došlo k podvodu. A nyní kauzu odložila znovu s tím, že se Pavel Zítko podle ní nedopustil ani zpronevěry.

„Neexistují robustní podklady, že by si prověřovaný svěřené finanční prostředky přisvojil, respektive využil jiným způsobem, než je jejich investice do kryptoměn, tak i subjektivní stránka trestného činu, když zde absentuje úmyslné jednání,“ uvedli policisté ve zmíněném dokumentu.

Zítko ale skončil před soudem kvůli jinému případu. Obžaloba na něj byla podána kvůli podezření z trestného činu šíření poplašné zprávy. Kvůli tomuto případu uprchl, policie ho vypátrala na Slovensku, kde byl letos v červnu zadržen. Nyní je ve vazbě.

Doporučované