Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Žalobci uspěli, soudce v kauze Dozimetr se měnit nebude

Foto: Seznam Zprávy

Tři hlavní obžalovaní: bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (vlevo) a dva podnikatelé Michal Redl a Pavel Kos.

aktualizováno •

Hlavní líčení v kauze Dozimetr, v níž jsou obžalováni lidé kolem podnikatele Michala Redla z ovlivňování zakázek a systematické korupce, má dramatickou předehru. Soud odstranil jednu z překážek, která zahájení procesu ohrožovala.

Článek

Žalobci vrchního státního zastupitelství uspěli se stížností proti postupu soudce Obvodního soudu v Praze 9 v kauze Dozimetr.

Soudce Jakub Kriebel, jemuž byl Dozimetr přidělen, se z hlavního líčení vyloučil pro podjatost, ale Městský soud v Praze nyní na základě stížnosti žalobců jeho důvody k tomuto kroku neuznal.

V justiční databázi infosoud je přitom uvedeno, že městský soud v neveřejném jednání rozhodnutí obvodního soudce změnil. Seznam Zprávám to následně potvrdil také advokát Daniel Volák, který v této kauze zastupuje podnikatele Pavla Kosa.

„Městský soud v Praze zrušil jako nesprávné usnesení Obvodního soudu pro Prahu 9 s tím, že důvody pro vyloučení předsedy senátu pana Kriebela nejsou dány. Nezbývá nám než toto rozhodnutí respektovat, byť jsme měli opačný názor,“ uvedl Volák.

Znamená to, že Dozimetr zůstává v Kriebelově agendě a soudce ho bude muset řešit.

Soudce se vyloučil z Dozimetru pro podjatost s odůvodněním, že před dvěma roky byl u výslechu svědka – tehdejšího náměstka ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Tomáše Knížka. Ten byl v případu nejdříve v pozici svědka, loni byl ale v další z částí rozsáhlé korupční kauzy Dozimetr rovněž obviněn.

Pražská městská soudkyně Monika Křikavová v usnesení, které Seznam Zprávy získaly, uvedla, že Jakub Kriebel však není v této kauze podjatým. A nejsou tak důvody proto, aby byl z případu vyloučen.

„Samotný fakt, že předseda senátu byl přítomen jako soudce na neodkladném a neopakovatelném úkonu, jež měl podobu výslechu svědka, nemůže mít za následek důvodné podezření o tom, zda je takový soudce schopen projednávanou věc objektivně rozhodnout,“ napsala Křikavová do usnesení.

Než však začne soudce Jakub Kriebel obžalobu v hlavní části Dozimetru projednávat, bude muset posoudit také námitku Redlova advokáta Pavla Pechance. Podal ji pro podjatost přísedících v soudním senátu a také na náhradníky těchto přísedících.

Jaké tresty navrhl žalobce v kauze Dozimetr?

Michal Redl - 10 let ve vězení a peněžitý trest ve výši pěti milionů korun

Pavel Kos - 10,5 roku ve vězení a peněžitý trest ve výši 3,5 milionu korun

Petr Hlubuček - osm let ve vězení a peněžitý trest ve výši 2,5 milionu korun

Matej Augustín - osm let ve vězení a peněžitý trest ve výši 2,5 milionu korun

Maroš Jančovič - 6,5 roku ve vězení a peněžitý trest ve výši pět milionů korun

Luděk Šteffel, Martin Vejsada, Dalibor Kučera - dva až tři roky ve vězení a peněžitý trest ve výši jeden milion korun

Ivo Pitrman - čtyřletá podmínka

Doporučované