Hlavní obsah

Zakleknutí na FAU: Schillerová soudu vysvětlovala, proč měla důvěrné dokumenty

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Poslankyně ANO Alena Schillerová byla v době „kleknutí“ na firmu FAU, obchodující s palivy, náměstkyní ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Místopředsedkyně ANO Alena Schillerová musela v pondělí u soudu vypovídat v kauze společnosti FAU. Na firmu obchodující s palivy v roce 2016 „klekli“ finanční úředníci a celníci.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

U soudu v daňové kauze firmy FAU se po Andreji Babišovi objevila jako svědek další z předních tváří hnutí ANO.

Předvoláním místopředsedkyně Babišova hnutí a bývalé ministryně financí Aleny Schillerové se obhajoba snaží dokázat, že za pádem společnosti FAU v roce 2016 stojí politici. A také byznysový zájem šéfa ANO Andreje Babiše.

Společnost s mnohamiliardovými obraty položil právě zásah úřadů. Její jednatel Vojtěch Csabi a dalších 15 lidí je souzeno pro podezření z daňového podvodu.

Csabi tvrdí, že vydání zajišťovacích příkazů a trestní stíhání byly účelové. Jeho obhajoba u soudu předložila dokument z dubna 2016, který Alena Schillerová dostala jako tehdejší náměstkyně ministra financí Andreje Babiše. V dokumentu byly uvedeny neveřejné informace z daňového řízení týkající se firmy FAU.

„Zřejmě to vyhodnotili jako složitý případ, jsou tam velké částky a dopad na státní rozpočet,“ vypověděla v pondělí podle ČTK Alena Schillerová.

O tom, že Schillerová bude před soudem svědčit, napsaly Seznam Zprávy už začátkem června.

Advokáti firmy FAU u soudu říkají, že za celým případem stojí od začátku obchodní zájem Babišových společností. FAU, která při obchodu s palivy dosahovala miliardových obratů, vlastní železniční vlečku v areálu chemičky Precheza. Chemička je přitom součástí skupiny Agrofert založené Babišem. A vlečka zase strategickým prostředkem, jak do výroby Prechezy dopravovat suroviny.

„Nedlouho před tím, než na nás zaklekli, za námi přišli z vedení Prechezy a chtěli vlečku koupit. My ji ale prodat nechtěli, pak jsme začali mít problémy,“ uvedl loni Csabi pro Seznam Zprávy.

Babiš o firmě FAU mluvil v roce 2017 v tajně nahraném rozhovoru, který se objevil na twitteru. „Naši na ně zaklekli, na zmrdy,“ pronesl Babiš. Na záznamu mluvil také o potížích s železniční vlečkou. „Já jsem zprivatizoval Prechezu v roce 1997 a oni před privatizací vyčlenili vlečku. Takže vlečka v mojí chemičce patří těm zmrdům,“ řekl Babiš na nahrávce, kterou zveřejnil anonymní účet.

Na začátku kauzy kolem FAU vydala celní správa dva takzvané zajišťovací příkazy. Dohromady – i s příkazy vydanými finančním ředitelstvím – zněly zhruba na 400 milionů korun a měly takzvanou okamžitou vykonatelnost. Rovnou tedy začala exekuce firmy a FAU fakticky přestala existovat.

Soudy však později všechny zajišťovací příkazy označily na nezákonné.

„Pokyn k vydání zajišťovacího příkazu jsem dostal telefonicky, předchozí den, od ředitele celního úřadu,“ řekl už loni u soudu Dalibor Kubín, dnes zástupce ředitele celní správy v Ostravě. „Bylo to v odpoledních hodinách, byl jsem v Kauflandu,“ vzpomněl si ještě, a to i na podrobnost, že už se stmívalo.

Příkaz zněl, že zajišťovací příkazy musí vydat hned druhý den ráno. „Tak jsem obvolal podřízené, ať přijdou do práce dříve,“ řekl celník Kubík a dodal, že nešlo o běžný postup.

Doporučované