Hlavní obsah

Psal o vystřílení českých redakcí. Soud mu to teď sečetl

Foto: shutterstock, Shutterstock.com

Jiří Jeřábek se soudního jednání neúčastnil, podle lékařské zprávy momentálně trpí psychickými problémy (ilustrační foto).

Obžalovanému Jiřímu Jeřábkovi přitížilo, že za slovní výhrůžky vůči novinářkám byl už dříve potrestán v přestupkovém řízení. Před soudem zaznělo, že jeho agresivita se mezitím zvýšila.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Osm měsíců vězení s podmínečným odkladem na osmnáct měsíců. To je trest, zatím nepravomocný, pro Jiřího Jeřábka z Olomouce. Sedmačtyřicetiletému nezaměstnanému muži jej v úterý vyměřil olomoucký okresní soud za jeho dlouhodobé výhrůžky adresované především novinářkám.

Na sociální síti Twitter (nyní X) v letech 2020 a 2021 slovně útočil především na ženy, včetně redaktorek Seznam Zpráv Kristinu Cirokovou a Lucii Stuchlíkovou. Dále na moderátorky České televize Noru Fridrichovou a Barboru Kroužkovou.

„Imigranti, jestli chcete sex s mladými děvčaty, tak v ČR máme islamofilní novinářky, které jsou vámi i se svými dcerami k dispozici,“ napsal například Jeřábek jako výzvu na sociální síť v srpnu 2020 a přidal i informaci o bydlišti redaktorek.

V podobném duchu se vyjádřil vícekrát. Svěřil se také, jak moc touží po pomstě. Veřejně kvitoval názor prezidenta Miloše Zemana, že novináři by se měli likvidovat.

Jeden z Jeřábkových komentářů se týkal i norského masového vraha Anderse Breivika, v době desátého výročí masakru na ostrově Utøya. Prý za jeho čin mohou „multikulturalisté“. Kdyby Breivik žil v ČR, tak „vystřílí“ Českou televizi, Seznam i některé konkrétní novináře.

Foto: Sociální síť X (dříve Twitter)

Jeden z příspěvků Jiřího Jeřábka.

Jeřábkovo konání olomoucký soud klasifikoval jako přečin „podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod“.

Kritika novinářské práce ja samozřejmě přípustná, jak uvedla v odůvodnění verdiktu soudkyně Kristýna Hradilová, avšak obžalovaný Jeřábek podle ní překročil pomyslnou hranici právě výhrůžkami a podněcováním k násilí.

Jak uvedla, za takové situace končí ústavně zakotvená svoboda projevu. „Kdyby pouze kritizoval práci novinářů, je to jeho právo,“ poznamenala soudkyně. „O vině nemá soud žádné důvodné pochybnosti,“ prohlásila také.

„Z podrážděnosti i z legrace“

Sám Jeřábek se nakonec jednání nezúčastnil, hlavní líčení se konalo v jeho nepřítomnosti a nevyužil ani služeb advokáta.

Ze zdravotních důvodů se omluvil s tím, že trpí psychickými problémy (panickou atakou), bere antidepresiva a jednání by prý mohlo jeho stav dále zhoršit. Což potvrdila i lékařská zpráva.

Nicméně k jednání, tak jak bylo popsáno v obžalobě, se ještě předtím plně doznal. Uvedl, že mu nikdo nepomáhal ani neradil, vše sepsal na svém notebooku.

„Něco jsem napsal z podrážděnosti a něco z legrace. Reagoval jsem na tehdy aktuální politický stav a vyjadřoval jsme se ke konkrétním příspěvkům,“ přečetla soudkyně, jak se Jeřábek snažil své jednání během trestního řízení ospravedlnit. „Mé chování bylo neetické a trest si zasloužím,“ uvedl také.

Mstít se prý už nehodlá a nechystá se páchat nic nelegálního. Sociální sítě si prý s ohledem na své nedobré psychické zdraví už „sám zakázal“ a zrušil své účty.

Ani pokuta nepomohla

Jenže nebylo to poprvé, co se Jeřábek takto vyjadřoval a byl potrestán.

Jak popsal týdeník Respekt, už v roce 2016 Jeřábek na novináře útočil. Tehdy nejprve na facebooku o Noře Fridrichové napsal, že „její smrt by měla blahodárný vliv na společnost jako smrt nikoho jiného“, následně na profilu Reportérů ČT uvedl, že by si „Česká televize zasloužila vystřílet jako Charlie Hebdo“. O několik dní později doplnil, že „sekání hlav by se mělo zavést i v Česku – nejdříve by se usekla nacistická hlava Fridrichové, pak Pastorčákové“.

Tehdy ještě nestanul před soudem, skončilo to jen přestupkovým řízením, kdy byl uznán vinným z přestupku proti občanskému soužití a dostal pokutu šest tisíc korun, jak také zaznělo před olomouckým soudem.

Po jisté odmlce se k podobným útokům vrátil a ještě přitvrdil, což bylo teď vzato jako přitěžující okolnost. Stejně tak, že výhrůžky adresované novinářům byly opakované a dlouhodobé.

„V jednání obžalovaného byl patrný nárůst agresivity,“ uvedl před soudem olomoucký státní zástupce Pavel Faltys a dodal, že Jeřábkovo jednání přerostlo původní „přestupkový charakter“ a dosáhlo již společenské škodlivosti charakteristické pro trestné činy.

Jako polehčující okolnost soud uznal, že Jiří Jeřábek měl doposud čistý trestní rejstřík a k činu se plně doznal.

Doporučované