Hlavní obsah

Výroky o zdraví Zemana byly pravdivé. Soud potvrdil, že jeho žaloba se zamítá

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Bývalý prezident Miloš Zeman.

aktualizováno •

Spor mezi bývalým prezidentem Milošem Zemanem a lékařkou Džamilou Stehlíkovou skončil pravomocným rozsudkem u pražského městského soudu. Stehlíková se Zemanovi nakonec omlouvat nemusí.

Článek

Pražský městský soud pravomocně rozhodl spor mezi bývalým prezidentem Milošem Zemanem a lékařkou Džamilou Stehlíkovou.

Senát soudce Tomáše Vejnara potvrdil verdikt prvoinstančního soudu, který žalobu podanou Zemanem zamítl. „Považujeme ho principiálně za správný, musíme říct, že jsme dlouho neviděli tak dobře napsaný rozsudek. A my se s ním ztotožňujeme,“ řekl Vejnar při zdůvodnění.

Tento soudce navíc připomněl, že politici by měli snést na svou adresu kritičtější výroky. Navíc u Zemana –⁠⁠ jak dále řekl –⁠⁠ je tato hranice ještě více posunuta.

„U pana žalobce je to problematické. Sám opakovaně říkal výroky, které byly za hranou. Vyjadřoval se vulgárně nejen na adresu novinářů,“ doplnil Vejnar.

Zeman se s lékařkou Stehlíkovou soudí, protože se na svém blogu i v médiích vyjadřovala o jeho zdraví, když byl na podzim 2021 hospitalizován ve vážném stavu v pražské Ústřední vojenské nemocnici.

Soudkyně z Obvodního soudu pro Prahu 3 Dáša Vítková, která letos v květnu žalobu zamítla, do rozsudku napsala, že během jednání bylo prokázáno, že výroky o Zemanově zdravotním stavu a jeho duševní nemoci, které Stehlíková uvedla, byly pravdivé.

S tím ale Zeman nesouhlasil a jeho advokát Jaromír Císař se proti tomu odvolal. Jenže s odvoláním nyní neuspěl.

„Pro mě je ten rozsudek zklamáním. Nemohu se s ním ztotožnit,“ řekl Císař po vyhlášení rozsudku. „Samozřejmě, že prezident musí v politickém boji strpět mnohem více. Ale každý občan, včetně politika i prezidenta, má právo na lékařské tajemství,“ uvedl dále Císař. Podle jeho slov nyní zváží, zda podají ještě dovolání k Nejvyššímu soudu.

Lékařka Džamila Stehlíková řekla, že rozhodnutí soudu půjde oslavit. „Pravda vítězí, byť po nějaké delší době. Fakta a důkazy jsou silnější, nežli lži a nenávist,“ doplnila Stehlíková.

Foto: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Džamila Stehlíková u odvolacího soudu.

Jako klíčový se v tomto sporu ukázal šedesátistránkový znalecký posudek Evy Navrátilové. Expertka na psychiatrii a návykové látky před soudem řekla, že Stehlíková uváděla tehdy známé zveřejněné informace až na výjimku přesně.

Jednoznačně Navrátilová nesouhlasila s tím, že se Miloš Zeman dostal skokově do stavu demence nebo že by trpěl takzvaným Korsakovým syndromem. Což je porucha centrálního nervového systému. „Diagnózu skokového zdementnění a Korsakovy psychózy bez podrobného vyšetření stanovit nelze,“ uvedla znalkyně Navrátilová ve svém posudku.

Soudkyně Dáša Vítková se však postavila na stranu Stehlíkové. „Soud má za to, že žalovaná prokázala pravdivost svých hodnoticích soudů, neboť výrok žalované o zanedbání péče a skokově zdementněného pacienta postrádá základ pouze v rozsahu slova ‚skokově‘, jehož použití v celkovém kontextu vyjádření žalované nemá zásadní význam,“ napsala Vítková do rozsudku.

Také u dalších výroků pak Stehlíková podle této soudkyně prokázala, že stojí na pravdivých informacích. Podle Zemanova advokáta však soud v této souvislosti postupoval nelogicky.

Doporučované