Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Video: Jak policisté zadrželi dezinformátora Pavla Zítka

Video zachycující okamžiky krátce po dopadení hledaného dezinformátora Pavla Zítka na Slovensku. Video: Facebook/Československo TV

Na záběrech zveřejněných na sociální síti Facebook zatýkají dva slovenští policisté hledaného českého dezinformátora Pavla Zítka. Česká policie po něm vyhlásila pátrání před dvěma měsíci, když se nedostavil k soudnímu jednání.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pro Pavla Zítka si v pondělí ráno přišli do jeho úkrytu na Slovensku dva neuniformovaní policisté.

Zhruba 2,5minutové video zachycuje muže hledaného českými úřady poblíž neznámého kostela někde na slovenském venkově.

Policisté dezinformátorovi čelícímu v Česku obžalobě za šíření poplašné zprávy vysvětlují, že jej zadrželi podle evropského zatykače, který na něj byl vydán.

Informují ho, že jej povezou do Nitry k okresnímu prokurátorovi. Zítko se přesto ptá, na základě čeho ho zatýkají.

„Já nejsem odsouzený,“ říká policistům zadržený muž, který je obžalován i v souvislosti s loňským incidentem na pražském městském soudu, a varuje je, že se mohou podílet na trestném činu zločinného spolčení.

Mluví i o tom, že Česká republika je korporace a neexistuje - jde o často používanou dezinformaci, která poslední dobou na dezinformační scéně velmi sílí a věří jí stovky lidí.

Na videu je i slyšet neznámý ženský hlas, který se dožaduje, aby policisté ukázali svoje odznaky, a ptá se, jestli může jet za nimi. Zítko dává ženě na závěr pokyny, aby s sebou vzala všechny telefony a okamžitě kontaktovala Prahu.

Že byl hledaný dezinformátor zadržen, potvrdilo nejprve slovenské Prezidium policejního sboru, následně i české úřady. „Od slovenských kolegů jsme obdrželi informaci o zadržení osmapadesátiletého hledaného muže, po kterém bylo vyhlášeno pátrání na základě podkladů od Okresního soudu v Chomutově,“ uvedli policisté na síti X.

Doporučované