Hlavní obsah

Větší kauza, než se tušilo: Advokátce přišli na další machinace za 163 milionů

Foto: Seznam Zprávy

Dnes už bývalá advokátka Hana Suková je od září roku 2022 stíhaná za zpronevěru a podvod –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ se sazbou až osm let vězení.

Advokátka Suková dokázala za den vybrat v hotovosti i dva miliony korun, které jí svěřili klienti. Dělala to dlouhé roky před tím, než ji policie začala stíhat za zpronevěru.

Článek

Případ advokátky Hany Sukové, stíhané za zpronevěru 153 milionů, dostává další doposud neznámý rozměr.

Pětasedmdesátiletou Sukovou policie viní, že mezi lety 2021 a 2022 ukradla peníze, které jí při obchodech s nemovitostmi svěřily desítky lidí. Zmizelo celkem 153 milionů, a vyšetřovatelé nevědí, kde jsou.

Jenže jak zjistily Seznam Zprávy, nové informace vycházející z policejního spisu nově ukazují, že Suková jako advokátka prováděla vysoce podezřelé machinace s takzvanými advokátními úschovami i dlouho před obdobím, za které je stíhána. Podle výpisů z bankovních účtů je prováděla ve velkém.

Mezi lety 2014 a 2021 dokázala vybrat v hotovosti 163 milionů –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ jednalo se právě o peníze, které jí svěřili lidé. Ale neprasklo to, protože chybějící finance Suková na účty dosypávala z úschov od nových klientů.

„Teď vidíme, že ke zpronevěřování docházelo soustavně a dlouhou dobu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a policie nekonala, přestože mohla dokonání trestného činu zabránit. Výsledkem je poškození přibližně 50 rodin,“ řekla Hana Kordová Marvanová, senátorka a advokátka, která zastupuje část poškozených klientů a která analyzovala doteď neznámé transakce založené ve spisu.

Srpen 2019: vybrala dva miliony

Suková, která se zaměřovala výhradně na právní služby spojené s realitními obchody, dokázala podle bankovních výpisů vybírat v jednom dni statisícové, ale i milionové částky.

Jak funguje advokátní úschova

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Advokátní úschova je ponechání peněz na neutrálním, bezpečném „území“, dokud se nezavrší dohodnutý obchod. Nejčastěji při prodejích a nákupech nemovitostí. Kupující převede peníze na speciální účet, který zřídí advokát. Zůstanou tam do doby, než katastr zapíše nového majitele. A pak dá advokát pokyn, ať peníze z účtu odejdou prodávajícímu. Totéž se děje třeba při prodejích firem, tam už jsou ve hře desítky nebo stovky milionů. Advokát na peníze v úschově nesmí sáhnout, jinak se jedná o zpronevěru. Česká advokátní komora tvrdí, že takové případy nemilosrdně trestá vyloučením.

Například: 7. dubna 2014 si z banky odnášela 450 tisíc, 23. července 580 tisíc –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ podobné výběry se opakují i v dalších měsících. Rekordním je 9. srpen 2019, kdy vytáhla z jednoho úschovního konta rovné dva miliony.

Podobných výběrů ukazuje analýza desítky. Advokátka na úschovní konta také peníze v hotovosti ukládala, byť podstatně méně, než kolik činily výběry. V letech 2014 až 2021 nanosila do banky celkem 41,5 milionu. Oproti už zmíněným 163 milionům, jež vybrala.

Jde o zcela novou informaci. Dosud vyšetřovatelé jen věděli, že za období let 2021 a 2022 (za něž je Suková stíhána) z banky vybrala přibližně 40 milionů. Tedy necelou třetinu zpronevěřených peněz.

Na 163 milionů vybraných v předchozích letech se nepřišlo, protože Suková –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ podle dostupných důkazů z policejního spisu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ pilotovala klasické letadlo, kdy chybějící finance dorovnávala z nově uskutečněných realitních obchodů.

Byla jsem pštros, řekla policistům

Nutné je dodat, že pravidla České advokátní komory důrazně zakazují hýbat jakkoli s penězi bez klientova vědomí. Není možné, aby je advokát vybral, a pak zase na účet vrátil. A zpronevěra je, jak říká předseda advokátní komory Robert Němec, nejhorším zločinem advokáta.

Suková s novináři dlouhodobě nekomunikuje, a to ani přes svého advokáta. Zjištění o výběrech odpovídá tomu, co Suková řekla po zatčení vyšetřovatelům: že si peníze klientů „půjčovala“ od začátku své advokátní praxe, to znamená dlouhé roky. „Pracovala jsem na principu pštrosí politiky a strkala hlavu do písku,“ přiznala zpronevěry Suková při výslechu. Kopii protokolu Seznam Zprávy mají.

Suková také kriminalistům popsala, že její byznys se zhroutil v létě 2021, kdy náhle zamrzl realitní byznys a jí vyschly nové zdroje na vyplácení chybějících peněz. Současně však neřekla, kde 153 milionů skončilo. Připustila, že malou část použila na provoz domácnosti, zbytek prý investovala do neurčitých projektů. Nebo prý klientskými miliony splácela neupřesněné půjčky.

Nová pravidla jsou sepsaná

V roce 2017 upozornil Finanční analytický úřad, pátrající o špinavých penězích, že Suková provádí podivné převody a výběry. Oficiálně se obrátil na policii i na Českou advokátní komoru.

Foto: Seznam Zprávy

Finanční analytický úřad už v roce 2017 upozornil, že Suková patrně používá peníze klientů k jiným účelům. A doložil to i konkrétními transakcemi.

Seznam Zprávy už podrobně popsaly, jak vyšetřovatel, který dostal oznámení na stůl, zhola nic neudělal. Dokonce ani neinformoval státní zastupitelství, že takovou věcí řeší. A po několika měsících případ odložil s tím, že se nic trestného neodehrálo.

Česká advokátní komora vyslala k Sukové v letech 2017 a 2019 dvě kontroly, obě skončily stejně: na úschovních účtech kontroloři nenašli problém. „Nebyly nastavené kontrolní mechanismy na odhalení takových zpronevěr. Což nelze tolerovat, protože potom jsou advokátní úschovy pro klienty naprosto nepředvídatelnou službou,“ řekla advokátka a senátorka Marvanová.

Vedení komory tvrdí, že Suková patrně předložila zfalšované bankovní výpisy –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ aby zakryla nepovolené transakce. „Předložila dokumenty věrohodné, z nichž nevyplývalo, že by to převáděla někam jinam. Kontrolor nemá jinou možnost, než vycházet z podkladů, které mu předloží advokát,“ řekl tajemník komory Petr Čáp na květnovém semináři ve Sněmovně věnovaném advokátním úschovám.

Každopádně poškození klienti podali na jaře na advokátní komoru trestní oznámení. Tvrdí, že nebýt její liknavosti při kontrolách v minulosti, nemuseli bývali v roce 2021 přijít o peníze.

Ve Sněmovně teď leží návrh na zpřísnění úschov. Například by napříště nebylo možné vybírat peníze v hotovosti –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ banka to zkrátka nedovolí. Nové paragrafy také určují, že banka smí peníze uložené v úschově poslat jen na účet, který odsouhlasí obě strany obchodu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ tedy obchodů s byty a domy nejčastěji prodávající a kupující.

Podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) by o těchto novinkách měli poslanci hlasovat v září.

Doporučované