Hlavní obsah

Vedení Českých drah si udělalo výlet na fotbal. Kdo to platil, ředitel zamlčuje

Foto: Profimedia.cz

Smutek fanoušků po zápase s Tureckem, kdy Češi vypadli z Turnaje. Nepomohlo ani, že reprezentaci přijeli podpořit manažeři státní firmy, která „na všech úrovních“ podporuje český sport.

aktualizováno •

Předseda představenstva Českých drah Michal Krapinec potvrdil, že management státní firmy byl v Hamburku na zápase Česka s Tureckem. Kolik měl výlet účastníků, kolik to stálo a kdo platil náklady na pobyt, však neodpověděl.

Článek

Manažeři státem vlastněných Českých drah si těsně před startem prázdnin zpříjemnili pracovní týden výletem do Německa.

Všichni členové představenstva a vybraní šéfové odborných úseků vyrazili podle informací Seznam Zpráv na fotbalové Euro. Stejné informace hovoří o tom, že až 30 lidí z Českých drah bylo ve středu 26. června v Hamburku mezi diváky zápasu české reprezentace s Tureckem.

O výletu svých manažerů státní firma nikde veřejně neinformovala, přestože na dotaz Seznam Zpráv tvrdí, že výprava měla vlastně bohulibý důvod.

Když totiž předseda představenstva státních drah Michal Krapinec redakci cestu na fotbalové Euro potvrdil, uvedl, že souvisí s tím, jak tato státní firma dlouhodobě podporuje „na všech úrovních“ český sport.

„Dlouhodobá je také spolupráce s Fotbalovou asociací ČR, jejímž jsme partnerem. V rámci této spolupráce využili zástupci Českých drah možnost zúčastnit se utkání Česká republika – Turecko,“ uvedl pro Seznam Zprávy Krapinec s tím, že pro přepravu do místa zápasu byl využit vlakový speciál objednaný právě fotbalovou asociací pro partnery a fanoušky reprezentace.

Turecko hromadně, Gruzie individuálně

Jenže na většinu dalších otázek už topmanažer ani po urgenci neodpověděl. Nesdělil, kolik přesně lidí z firmy se akce zúčastnilo, jaké byly celkové náklady nebo kdo hradil ubytování v Hamburku, když ceny hotelů se během mistrovství vyšplhaly do nebývalých výšek.

Foto: , Seznam Zprávy

Generální ředitel Českých drah Michal Krapinec. Kolik stál zadluženou firmu výlet manažerů do Německa, neřekne.

Navíc není jisté, kolik nocí celkem v německém přístavním městě představitelé Českých drah strávili. Podle dalších informací Seznam Zpráv totiž někteří členové představenstva byli v Německu i na předchozím zápase fotbalové reprezentace s Gruzií, který se odehrál už v sobotu 22. června.

Seznam Zprávy ve věci oslovili i jednotlivé členy nejvyššího vedení. Lukáš Svoboda, který má u národního železničního dopravce na starosti řízení ekonomických útvarů, uvedl, že byl kromě hromadného zájezdu na zápas s Tureckem i na Gruzii.

„Tam jsem ale využil jenom vstupenku. Byl jsem tam s rodinou a vše ostatní jsem si platil sám,“ popsal. Při zápase s Tureckem pobyt za hotel neplatil. „Ale ještě to není vyúčtované,“ poznamenal také manažer.

Odmítl, že by šlo jen o čistě odpočinkovou záležitost. „Byla to taková polopracovní cesta. Ve vlaku jsme s kolegy poměrně intenzivně pracovali,“ vylíčil Svoboda cestu do Hamburku s tím, že zároveň šlo i o „teambuildingovou“ akci.

Máme za sebou rekordní rok

Generální ředitel a předseda představenstva Michal Krapinec takto detailní nebyl. Proti otázce, zda si takovouto výpravu může dovolit vysoce zadlužená státní firma, jejíž závazky vůči věřitelům se počítají v desítkách miliard korun, se ohradil.

„Zadlužení je z velké části historické. České dráhy mají za sebou rok rekordního hospodářského výsledku, kdy celá skupina vykázala zisk ve výši 3,8 miliardy korun. Vaše poznámka o zadlužené firmě proto nikterak nezohledňuje současný stav společnosti ani její řízení,“ uvedl k ekonomickým souvislostem předseda představenstva.

Seznam Zprávy požádaly k mimopracovní cestě manažerů státní firmy o vyjádření i ministra dopravy Martina Kupku (ODS). Své stanovisko poskytl až dodatečně, bližší informace jsou ZDE.

Fotbalová asociace na dotaz redakce sdělila, že platná smlouva s Českými drahami „stejně jako u dalších partnerů obsahuje i nárok na vstupenky na zápasy reprezentace“.

Pozn.: Do textu jsme doplnili vyjádření člena představenstva Lukáše Svobody.

Doporučované