Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

V Paraguayi zadrželi uprchlého exposlance Wolfa

Foto: Profimedia.cz

Bývalý poslanec Petr Wolf byl zadržen v Paraguayi.

aktualizováno •

Exposlanec Petr Wolf se přes deset let vyhýbá vězení, kde si má odpykat šest let za dotační podvod. Spolu s manželkou podle soudu neoprávněně čerpali dotace ve výši 11 milionů. Wolf vinu vždy odmítal a odsouzení bral jako pomstu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalý sociálnědemokratický poslanec Petr Wolf, který se přes deset let skrýval, byl zadržen v Paraguayi. Seznam Zprávám to potvrdily zdroje z policejního prezidia.

Policie na sociální síti X pouze obecně napsala, že došlo k zadržení čtyřiašedesátiletého muže z Ostravy, po kterém bylo vyhlášeno pátrání před deseti lety.

„Zadržení je výsledkem cíleného pátrání a intenzivní mezinárodní policejní spolupráce kanálem Interpolu, za výrazného přispění policistů z Paraguaye, Argentiny a několika útvarů policie,“ uvedla policie na síti X. To, že byl zatčen právě exposlanec Wolf, napsal i server iDnes.cz.

Mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán Seznam Zprávám řekl, že muž je nyní v Paraguayi zadržen a bude se řešit možnost jeho vydání zpět na území České republiky.

Wolf byl v roce 2012 odsouzen k šesti letům vězení a pokutě ve výši pěti milionů korun za podvod na Ministerstvu životního prostředí. Nabídl se, že vymyslí nový způsob, jak využít odpad z ojetých pneumatik. Zjednodušeně, že se gumy rozemelou, přidají se další materiály a vznikne pryž využitelná pro automobilové díly.

Podle soudu ale společně s manželkou neoprávněně čerpali dotace ve výši 11 milionů korun. Část peněz použili pro vlastní potřebu, projekty pro ministerstvo zkopírovali z internetu.

Detektivové navíc zjistili, že Wolf si jako spolupracovníka najal ruskou firmu Gexana, která byla podle policistů jen fiktivní. Wolf nedokázal pořádně vysvětlit, co je firma zač, komu patří –⁠⁠ o člověku, který kontakt zprostředkoval, hovořil jako o Nikolajovi. A téhle firmě poslal za podklady k projektu na zpracování pneumatik 380 tisíc korun převedených na dolary.

Foto: Policie ČR, Seznam Zprávy

Petr Wolf v policejní databázi hledaných osob.

Manželé Wolfovi měli dohromady zaplatit zmíněných pět milionů korun – peníze uhradili ve splátkách, které chodily i v době, kdy už byl exposlanec na útěku. Wolfův příbuzný za něj podal žádost o milost, kterou ovšem Ministerstvo spravedlnosti v únoru 2015 zamítlo.

Petr Wolf svoji vinu vždy odmítal. Což bylo, jak řekl v roce 2015 v rozhovoru pro Aktuálně.cz, také důvodem, proč uprchl. „Jsem toho názoru, že člověk, který je bytostně přesvědčen o své nevině, se má bránit až do konce. A to i za cenu, že nerespektuje rozhodnutí soudce,“ uvedl Wolf.

Své odsouzení bral jako pomstu sociální demokracie za to, že v roce 2008 opustil poslanecký klub a hlasoval s vládou tehdejšího premiéra Mirka Topolánka.

V roce 2019 pak média psala, že Wolfovi hrozí další dva roky vězení. Důvodem bylo to, že ho policie obvinila také z maření výkonu úředního rozhodnutí.

Doporučované