Hlavní obsah

V kauze Dozimetr uzavřel další obviněný dohodu o vině a trestu

Foto: Seznam Zprávy

Zakaría Nemrah (zcela vlevo) má kontakty i na politiku. Na snímku na svatbě poslankyně hnutí ANO Jany Vildumetzové Mračkové.

K jedné už známé dohodě, kterou uzavřel v kauze Dozimetr se žalobcem podnikatel Pavel Dovhomilja, přibyla další. Zájem má obviněný Zakaría Nemrah. Dohody musí ještě schválit Obvodní soud pro Prahu 9.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dvojice obviněných Pavel Dovhomilja a Zakaría Nemrah uzavřela se žalobcem Adamem Borgulou dohodu o vině a trestu. Vyplynulo to poté, co státní zástupce v pátek podal obžalobu v kauze Dozimetr, v níž obě jména figurují mezi devíti obžalovanými.

„Státní zástupce současně podal v téže věci témuž soudu ke schválení dvě dohody o vině a trestu,“ uvedl Borgula, když informace o podání obžaloby zveřejnil. S tím, že schválit dohody musí ještě Obvodní soud pro Prahu 9, k němuž obžaloba v kauze Dozimetr směřuje.

Jména, s nimiž dohodu uzavřel, sice žalobce neřekl. Seznam Zprávy nicméně zjistily od zdroje blízkého vyšetřování, že vedle Dovhomilji, o němž se vědělo, byla druhá dohoda uzavřena právě s podnikatelem Nemrahem.

Žalobci se k jeho jménu na dotaz redakce přímo nevyjádřili, avšak nepopřeli ho. „Další informace není možné poskytnout,“ napsal Adam Borgula.

Zatímco Dovhomilja od počátku s policisty spolupracoval a o trestné činnosti obžalovaných opakovaně vypovídal na policii, Nemrah po obvinění vinu na uplácení a manipulování zakázek odmítl.

V průběhu policejního vyšetřování kauzy Dozimetr se mimo jiné ukázalo, že Nemrah má blízko k rodině poslankyně hnutí ANO Jany Mračkové Vildumetzové. Nejprve se zjistilo, že byl svědkem jejího manžela Jana Mračka při svatebním obřadu a že si ho manželé vybrali jako kmotra při křtu jejich syna.

Později ještě server Neovlivní.cz upozornil, že Vildumetzové jako kandidátce ANO půjčil Nemrah před volbami v roce 2021 své osobní auto.

Se žalobcem přitom Zakaría Nemrah neuzavřel dohodu o vině a trestu prvně. Loni už jednu schválil v této kauze soud. Tenkrát šlo o to, že na popud Zakaríi Nemraha jeho bratr policista Karím neoprávněně lustroval poznávací značky vozidel. Oba skončili s podmínkou.

Doporučované