Hlavní obsah

Úřad udělal razii v Metrostavu. Teď rozhodl: Nejsou důkazy, že šlo o kartel

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Zásah Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže se odehrál kvůli zakázce na dostavbu depozitáře Národní knihovny v Hostivaři. Šlo o tendr zhruba za 550 milionů.

Velké stavební firmy byly v podezření kvůli cenám a dokumentům v půlmiliardové zakázce Národní knihovny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čtyři měsíce po neohlášené přepadovce a zabavování dat z mailů a telefonů padlo rozhodnutí: Nejsou důkazy, že se firma Metrostav DIZ se spolu s dalšími předními stavebními společnostmi snažila zmanipulovat zakázku za půl miliardy.

Jak Seznam Zprávy napsaly v červnu, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) provedl několik zásahů v sídlech firem, které se utkaly v soutěži za 550 milionů na dostavbu depozitáře Národní knihovny v pražské Hostivaři.

Úřad měl podezření, že se firmy předem skrytě dohodly, kdo tendr vyhraje. A tomu také přizpůsobily nabídky - což je zakázané.

Seznam Zprávy nyní zjistily, že v polovině července rozeslal ÚOHS firmám oznámení, že „nebyly zjištěny dostatečně silné indicie“ o možném porušení zákona. Takže případ končí. „Šetření případu bylo v průběhu července skončeno, neboť nebyly zjištěny dostatečně silné indicie nasvědčující porušení zákona,“ potvrdila Milena Marešová, mluvčí ÚOHS.

Podezřelé dokumenty i ceny

Do soutěže na depozitář Národní knihovny se přihlásili čtyři uchazeči. Společnosti Metrostav DIZ spolu s firmou Geosan, OHLA ŽS, liberecký Syner a Gardenline z Litoměřic.

ÚOHS následně zjistil, že se v rozpočtech jednotlivých položek stavby objevují v nabídkách firem takzvané koeficienty.

Co to znamená: jedná se o případy, kdy se nabízená cena jednotlivých prací u dvou konkurenčních firem liší o přesný násobek - třeba až ve stovkách položek. To naznačuje, že nemusí jít o náhodu. Ale že firmy mohly zákulisně ladit, která vyhraje (ta jde do soutěže s reálnými cenami) a která bude dělat jen takzvané křoví (ta pro usnadnění práce - aby se nemusela počítat s každou kolonkou zvlášť - zkrátka všechny položky vynásobí ve speciálním počítačovém programu vždy stejným číslem, a dostane se tak na celkovou vyšší cenu než budoucí vítěz).

„U kartelů ve stavebnictví můžete krásně vidět, že se jednotlivé ceny položek, když jde například o odvoz zeminy nebo postavení lešení, od sebe v nabídkách firem liší třeba o koeficient 0,2,“ popsal předseda ÚOHS Petr Mlsna už před třemi lety v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Například v části týkající se kanalizace budoucího depozitáře se ceny sdružení Metrostavu DIZ a Geosanu a jejich soupeře z OHLA ŽS lišily přesně o násobek 0,982. Jednalo se o 45 položek z 57. Celkem našel antimonopolní úřad v nabídkách účastníků soutěže stovky podobně podezřelých položek.

Druhá červená kontrola zablikala antimonopolním úředníkům, když si prohlédli čestná prohlášení předložená do soutěže. Jednalo se o potvrzení subdodavatelů z oblasti hasicí techniky a vybavení archivů, že jejich manažeři nebyli odsouzeni za trestný čin.

Prohlášení ale působila zmateně: firma, která měla v případě získání zakázky na stavbu depozitáře pracovat pro Metrostav DIZ, v dokumentu uvádí, že nikdo z vedení druhé firmy (subdodavatele konkurenčního OHLA ŽS) nemá popsaný trestní rejstřík.

Foto: Seznam Zprávy

Podezřele vyznívající čestná prohlášení vysvětlily firmy chybou zaměstnance Metrostavu DIZ.

Na pracovníky ÚOHS to logicky působilo jako možný omyl, který někdo udělal, když vytvářel sladěná, graficky stejně provedená prohlášení pro Metrostav DIZ i OHLA ŽS. Podle elektronických stop navíc prohlášení vznikla ve stejný den v počítači zaměstnance Metrostavu DIZ.

Nemáme důkazy, přiznal úřad

ÚOHS v červencovém oznámení konstatoval, že během šetření neobjevil nic závadného. Úředníci v podobných případech například v pátrají, jestli v komunikacích zaměstnanců a šéfů firem nenajdou například e-maily, v nichž se na kartelu domlouvají.

„Až na drobné nepřesnosti v odpovědích některých uchazečů bylo zjištěno, že ceny v nabídkách odpovídají popsanému způsobu tvorby cen příslušných uchazečů,“ uvedl úřad v rozhodnutí, které Seznam Zprávy pročetly. A vysvětlil, že na zahájení řízení o kartelu potřebuje podle zákona pouze pádné důkazy.

„Důkazní standard pro prokázání kartelové dohody je velmi vysoký a Úřad musí ve svých rozhodnutích předložit takové důkazy, které jednoznačně prokazují, že jednání soutěžitelů nemohlo mít legální podklad, a tedy že nutně bylo výsledkem jejich zakázané dohody,“ dodal ÚOHS.

Foto: Seznam Zprávy

Ceny, které firmy nabídly do soutěže na stavbu depozitáře Národní knihovny.

Z oznámení plyne, že Metrostav DIZ s Geosanem, OHLA ŽS, Syner Group i Gardenline objevené násobky v cenách vysvětlily. A to zjednodušeně tím, že měli stejné dodavatele (třeba právě u zmíněné kanalizace). A tito dodavatelé jedné stavební firmě nacenili dodávky na určitou výši, druhé pak stejné dodávky zvýšili o určitý násobek.

U čestného prohlášení pak sdružení Metrostavu DIZ a Geosanu uvedlo, že vše způsobila patrně lidská chyba zaměstnance Metrostavu, který prohlášení vyplňoval a rozesílal subdodavatelům. A této chyby si nevšimla ani subdodavatelská firma: takže podepsala prohlášení, v jehož hlavičce však stál název zcela jiné společnosti.

Firmy: Nic nekalého

Většina stavebních firem už v červnu v článku Seznam Zpráv odmítla, že se kolem víc než půlmiliardové zakázky dělo něco nekalého. „S žádným z uchazečů jsme nabídku nekoordinovali,“ odmítl Radim Mana, mluvčí skupiny Metrostav.

„Z předaných dokumentů musí být úřadu zřejmé, že naše společnost na finální odevzdané nabídce pracovala samostatně. Úřadu jsme nicméně taktéž poskytli obsáhlé vysvětlení možné podobnosti nabídek uchazečů, k níž může docházet u zakázek, jejichž specifické části umí provést velmi omezený počet subdodavatelů (třeba i jen jeden), jejichž kalkulace jsou pak součástí nabídek všech uchazečů o zakázku a mohou představovat i stovky položek v každé nabídce,“ uvedl Ondřej Paclt, mluvčí skupiny Syner Group.

OHLA ŽS se odmítla k šetření antimonopolního úřadu vyjadřovat.

„Objev indexů byl pro nás obrovským překvapením, avšak u naší společnosti se objevil výhradně ve specifické profesi, na kterou naše společnost získala nabídku od jednoho z poddodavatelů, odborníků v dané oblasti,“ řekl Vít Koláček, obchodní manažer Gardenline.

Právě firma Gardenline zakázku začátkem letošního roku vyhrála a už na stavbě pracuje. Její nabídka byla ze všech nejvýhodnější – zněla 556,6 milionu.

Doporučované