Hlavní obsah

Třikrát prodat a rozebrat. Jak se v Česku vypařila ferrari z celé Evropy

Foto: Profimedia.cz

Při premiéře na autosalonu v Ženevě měl vůz Ferrari 812 Superfast před sedmi lety visačku nejrychlejšího ferrari všech dob. V Česku se nyní tento vůz objevuje v policejních protokolech popisujících pátrání po kradených luxusních vozech.

Česká policie musela povolat experta z italské továrny Ferrari, aby jí pomohl rozluštit, jak se v Česku legalizovaly a registrovaly luxusní vozy kradené po celé Evropě. Ukazuje se, že s padělanými doklady to nebyl velký problém.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Šestkrát odsouzenému podvodníkovi Janu Výmolovi se podařilo netušené - mimo jiné prodat za 27 milionů korun tři auta značky Ferrari, která vůbec neexistovala. Jeho příběh Seznam Zprávy rozkryly před týdnem.

Investigace reportérů ale nyní nasvěcuje i to, jak se v Česku do registru vozidel zapisovala luxusní auta v mnohamilionové hodnotě. Byla ukradena po celé Evropě, a přece k nim české úřady přistupují jako k naprosto legálním.

Stopy vedou do nenápadného průmyslového areálu v pražské čtvrti Točná, v němž sídlí podnikatel Lukáš Vinař, i když oficiálně je objekt napsaný na jeho příbuzné. Má zde kancelář s velkými obrazovkami a trezorem naplněným zbraněmi.

Vinař vystupuje jako podnikatel, který se živí pronajímáním luxusních vozidel. Podle webu jeho firmy může mít zájemce oranžové Lamborghini Gallardo za 26 tisíc za den či Ferrari California za 20 tisíc. Nyní je však obviněn ještě z dalšího, paralelního, podnikání. Tedy z toho, že právě on z kradených luxusních aut, po nichž pátrá policie, dovede udělat vozy, které bez problémů mohou brázdit silnice.

„Je zřejmé, že Lukáš Vinař řídil legalizaci luxusních vozidel pocházejících z trestné činnosti a to prostřednictvím dalších spřátelených osob a společností,“ píší detektivové z pražské hospodářské kriminálky v obvinění, které mají Seznam Zprávy k dispozici. S tím, že přímo v areálu na Točné měl kancelář padělatel, který produkoval doklady, díky nimž úřady legalizaci umožní.

Reportérům se Lukáš Vinař k obvinění nevyjádřil. Jakmile zjistil, na co se chtějí Seznam Zprávy ptát, jeho původně ochotný přístup se změnil v mlčení. „Připravím vám vyjádření k této kauzičce,“ sliboval nejprve na začátku července, ale ani po urgenci nakonec jeho reakce nedorazila.

Ukrást, třikrát prodat, rozebrat

Policisté původně z obchodů s neexistujícími italskými sporťáky obvinili jen Výmolu. Pak je ale pátrání přivedlo k Vinařovi. Z dalšího vyšetřování následně vyšlo najevo, že „se jedná o organizovanou skupinu nejméně tří osob s rozdělením jednotlivých rolí“, jak popisují genezi případu detektivové.

Už zmíněný Jan Výmola tvrdí, že si byl jistý, že všechna tři ferrari, která prodal, skutečně existovala a že mu je doručil jeho obchodní partner z Portugalska, se kterým už udělal bez potíží obchody s desítkami jiných aut.

Detektivové ale na základě identifikačních čísel aut (VIN) zmapovali jiný příběh. Začalo to tím, že jiné Ferrari 812 Superfast původně zloději ukradli slovenskému podnikateli. Stíhán je za to pokerový hráč Jakub G., který s Vinařem byl ve styku.

Mimochodem - po dalších autech, která si ten samý Jakub G. v minulosti půjčil a nevrátil, vyhlásily na sociálních sítích pátrání třeba i celebrity jako zpěvačka Monika Bagárová. Snažily se najít třeba Lamborghini Huracan Evo za šest milionů. Policisté dovozují, že minimálně část Jakubem G. ukradených aut skončila v areálu ve čtvrti Točná. A to poté, co z nich někdo odstranil lokátory GPS, které umožňují majitelům kontrolovat, kde se pohybují.

Jisté ale podle policie je, že zmíněné Ferrari 812 Superfast po odcizení třikrát změnilo identifikační čísla a Výmola ho prodal třem nic netušícím kupcům. Pak podle policie i ono samo přestalo existovat. Vinaře stíhají i za to, že červený vůz rozebral a následně ho použil k opravě šedého vozu stejného typu, který havarovaný přivezl z Ruska. „Sešité“ auto pak jako nové v Česku zaregistroval na úřadech na firmu, která je s ním spojená.

Auto zmizelé ve Švýcarsku pod novou identitou

A zdaleka to není jediný případ, který policie v souvislosti s Vinařem řeší. Další auto, za jehož krádež je Jakub G. stíhaný, podle obvinění Vinař rozporcoval na dvě jiná. Tentokrát šlo o Ferrari Portofino.

„Jedno vozidlo z trestné činnosti bylo využito k opravě dvou havarovaných vozidel stejného typu. Obě havarovaná vozidla byla přihlášena jako nová na padělané COC listy, což svědčí o tom, že Lukáš Vinař musel vědět, že dané vozidlo pochází z trestné činnosti,“ shrnuli vyšetřovatelé.

Z Itálie do Prahy kvůli vyšetřování loni v květnu dorazil Fabrizio Ciocci, který jako expert téměř 40 let pracuje u automobilky Ferrari. Ten pak na různých místech vozů našel vzájemně si odporující sériová čísla či přišel na to, že štítky s identifikátory rovnou někdo odstraňoval z airbagů, pásů nebo palivové nádrže.

Podle obvinění Lukáš Vinař takto dovedl zdatně žonglovat s identitami vozů dlouhodobě.

Stíhají ho například i za podobnou legalizaci Ferrari F430 Coupé, které zase někdo v roce 2019 ukradl ve švýcarské Basileji. Přesto s identitou jiného ferrari, které se jako havarované v USA prodávalo v polské internetové aukci, nakonec začalo brázdit české silnice. Díky registraci na lovosickém městském úřadě a technické kontrole v Ústí nad Labem, kde ho prohlásili za dovoz z Anglie.

Vinař je však dnes obviněný i z toho, že přechovával Audi A8 ve zhruba dvoumilionové hodnotě, které si původně na leasing spolu se třemi dalšími odebral Filip Š., dnes v jiném případě odsouzený za padělání eurobankovek v hodnotě 41 milionů korun. Když kriminalisté odstranili ve voze identifikační číslo jiného auta vyražené na podlaze spolujezdce, zjistili, že patří právě vozu, po němž pátrají v souvislosti s Filipem Š. Vinař se ale při výslechu hájil, že v areálu měl audi jen na mytí a jinak s autem nemá nic společného.

„Lukáš Vinař po celou dobu jedná se záměrem ukrýt vozidla pocházející z trestné činnosti a v různých formách je na základě padělaných dokumentů dostat zpět do registru motorových vozidel pod jinou identitou,“ shrnuli detektivové.

Padělatel s vlastní kanceláří

Při prohlídce Vinařova areálu policisté našli i kancelář Pavla G. A v ní mimo jiné razítko české pošty se státním znakem, které má garantovat úřední ověření dokumentů, přístroj na výrobu dalších razítek či dokumenty k vozům značky Ferrari. Podle policie právě Pavel G. působil ve skupině jako padělatel a je stíhaný společně s Vinařem.

Muž přitom není v padělání žádný nováček. V roce 2021 ho například soud uznal vinným z padělání vysvědčení a vysokoškolských diplomů.

Foto: profirentcars.cz

Web, na němž Lukáš Vinař nabízí k půjčení luxusní automobily.

Dle konstrukce policie ale nejvíce „bodoval“ u úředníků z registru vozidel. Na základě falešného evropského certifikátu zaregistrovali třeba ferrari, pro které ho automobilka vůbec nevystavuje. Jezdí totiž v Austrálii a jeho tamní skutečný majitel byl překvapený, když ho s dotazem, zda s ním skutečně jezdí, navštívil Interpol, protože je jeho vozidlo zároveň zapsané v Česku.

Zda měla možná skupina pomoc i u úředníků, kteří vozidla registrovali, policisté doteď nedoložili. Ale mají svědectví, že skupina spolupracovala s mužem s přezdívkou Španělák, který měl dobré kontakty na pracovníky některých registrů vozidel a registracemi aut se živí.

Doporučované