Hlavní obsah

Tajné konto, luxusní vůz a dům. Policie napsala, co má na primátora Hrabáče

Foto: ČTK

Marek Hrabáč při odchodu z Okresního soudu v Chomutově, odkud jej odvezla eskorta do vazební věznice.

Co má policie na obviněného chomutovského primátora Marka Hrabáče (ANO)? Seznam Zprávy shromáždily dosud nepublikované informace o podstatě policejního obvinění. Vyšetřovatelé regionálního politika sledovali od října roku 2022.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Při předání úplatku z ruky do ruky, tak jak je známe z jiných případů, policisté v chomutovské kauze podle všeho nikoho přímo nepřistihli.

Přesto vyšetřovatelé viní Marka Hrabáče, chomutovského primátora z hnutí ANO, z přijetí úplatku.

Korupce - alespoň podle policejního obvinění – měla spočívat v tom, že Hrabáčovi pomohli spříznění podnikatelé k levnějšímu autu či rodinnému domu. Mluvili i o skrytém kontě, což zaznamenaly policejní odposlechy.

Levnější auto a skryté konto

Prvním policií zdokumentovaným případem byl nákup luxusního auta.

Na sklonku roku 2022 koupil obviněný podnikatel Ladislav Šmucr za tři miliony korun na svoji firmu Rocknet automobil Mercedes Benz GLS. Peníze mu podle policejních protokolů měl dát primátor Hrabáč. Jak to policie zjistila? Při odposlouchávání jejich telefonních hovorů.

Vůz ovšem nikdy nepoužívala Šmucrova společnost. Jezdil v něm Marek Hrabáč s manželkou. Ostatně pro nové auto si k prodejci den před Štědrým dnem přijeli právě manželé Hrabáčovi. Netušili, že mají v patách policisty, kteří vše sledovali a dokumentovali.

Firma Rocknet sice pravidelně každý měsíc vystavovala manželce primátora fakturu za pronájem vozidla ve výši do 10 tisíc korun, ale policisté v usnesení tvrdí, že podle nich šlo jen o předstíraný pronájem. Peníze se měly vždy platit v hotovosti.

Šmucrova společnost pak v daňovém přiznání uplatnila nárok na odpočet daně z přidané hodnoty ve výši více než půl milionu korun. Policie ve sdělení obvinění, do něhož Seznam Zprávy nahlédly, píše, že finance pak Šmucr převedl „na neformální (skrytý) peněžní účet“, ze kterého vyplácel peníze v hotovosti Marku Hrabáčovi.

O zmíněném účtu se obvinění bavili například při osobní schůzce loni v listopadu, kdy se Hrabáč mimo jiné ptal, kolik peněz má u Šmucra na účtu uloženo. Ten mu odpověděl, že je to 4,9 milionu korun. „Hrabáč Šmucra v rámci toho požádal, zda by mu částku jeden milion korun v dohledné době připravil k vyzvednutí, s čímž Šmucr souhlasil,“ píše policie.

Zhruba o měsíc později se oba znovu sešli a Šmucr měl podle policie Hrabáčovi předat 1,2 milionu v hotovosti. „Právní kvalifikaci přijetí úplatku (…) policejní orgán shledal naplněnou u obviněného Marka Hrabáče v případě skutku souvisejícího s pořizováním majetku tzv. ‚na firmu‘ prostřednictvím společnosti obviněného Šmucra či Kindla,“ píše se v policejním dokumentu.

Dům, do něhož se nenastěhoval

Firma Rocknet rovněž chomutovskému primátorovi postavila rodinný dům. Šlo o obdobné schéma jako u koupi auta. Jak už informoval server iDnes.cz, v tomto případě figuruje i chomutovský právník Tomáš Kindl a jeho společnost Union Aerospace Corporation. Právě pro tuto jeho firmu Rocknet oficiálně dům stavěl.

Práce pak stavební společnosti podle policistů Kindlova firma fakturovala jako výstavbu „kancelářského objektu pro její podnikání“. Za tyto náklady následně na ústeckém finančním úřadu uplatnila odpočet DPH. Faktury za stavbu dosáhly výše 8,1 milionu korun bez DPH.

Detektivové píší, že v odposleších zaznamenali, jak se Hrabáč se Šmucrem na všem domlouvají. Z jejich hovorů mělo vyjít najevo i to, že ve skutečnosti stavbu „Elišky“, jak dům nazývali, protože stojí v ulici Elišky Krásnohorské, nehradila Kindlova firma, ale chomutovský primátor. Ten ostatně práce se zaměstnanci Rocknetu konzultoval a jezdil je i kontrolovat.

Foto: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

Dům, do kterého se měl už brzy nastěhovat chomutovský primátor Marek Hrabáč.

Mezi důkazy, které kriminalisté zajistili při domovních prohlídkách, jsou i další faktury, které jsou psané přímo na Marka Hrabáče nebo jeho manželku. Týkají se například nákupu svítidel, parapetů z umělého kamene nebo zastřešení bazénu. Mezi zajištěnými listinami je i smlouva o pronájmu pozemku s rozestavěným domem mezi společností Union Aerospace Corporation a Markem Hrabáčem.

Z trestného činu krácení daně jsou kvůli stavbě rodinného bydlení pro primátora obviněni Hrabáč, podnikatel Šmucr a právník Kindl. U dvou prvně zmiňovaných policie píše o zkrácení daně ve výši více než dvou milionů korun, u Tomáše Kindla „jen“ ve výši 1,7 milionu.

Detaily ke smlouvě ani k obvinění nechtěl právník Tomáš Kindl komentovat.

Vlastimil Němec, právní zástupce Ladislava Šmucra, má za to, že trestní řízení je nezákonné. Ke stavbě domu uvedl, že firma Rocknet jen plnila zadání, tedy stavěla dům. „Já nevím, jaký měla úmysl ta společnost, která to z mého pohledu po právní stránce vlastní, protože to jednak zaplatila, jednak si to objednala a v katastru nemovitostí je zapsaná jako vlastník,“ řekl Němec s tím, že kdo je skutečný majitel, nemusí stavební společnost zajímat.

Samotný Hrabáč obvinění dosud veřejně nekomentoval. Novinářům, kteří na něj čekali před soudní budovou po jednání o vazbě, nic neřekl. Mlčel i jeho advokát, jehož na chodbě před soudní síní požádala reportérka Seznam Zpráv o komentář.

Marek Hrabáč

Chomutovský politik Marek Hrabáč měl být letos na podzim lídrem ANO na Ústecku v krajských volbách. Z kandidátky ho už ale vyškrtli a příští týden v úterý má předsednictvo hlasovat o jeho vyloučení z hnutí.

Lustrování SPZ

Jak už Seznam Zprávy v minulých dnech informovaly, mezi obviněnými je i ředitel Městské policie Chomutov Tomáš Douda. Jak informoval server iDnes.cz, obvinění odmítá. Podle vyšetřovatelů měl pro primátora lustrovat registrační značky aut, a to na žádost podnikatele Ladislava Šmucra, který loni v lednu pojal oprávněné podezření, že jej sleduje policie.

Šéf strážníků tak měl na pokyn primátora loni v únoru na základě smyšleného zdůvodnění opakovaně požádat své podřízené, aby prověřili tři vozy. Do Centrálního registru vozidel poslali na jejich SPZky dotaz nejméně dvaadvacetkrát. Majitele aut se jim ale nikdy zjistit nepodařilo. Byla totiž skutečně policejní.

Korupční systém, který podle policistů domluvili a vytvořili Marek Hrabáč s Ladislavem Šmucrem, se týkal především veřejných zakázek, které zadávala Správa a údržba silnic Ústeckého kraje a její teď už bývalý ředitel Libor Tačner. Ostatně všechny tři poslal Okresní soud v Chomutově ve čtvrtek do vazby.

Doporučované