Hlavní obsah

Střelbu na fakultě začali vyšetřovat poslanci. Od rodičů obětí dostali dopis

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Poslanecká vyšetřovací komise by měla důkladně prověřit postup policie i dalších záchranářů před i po střelbě na filozofické fakultě.

Poslanecká vyšetřovací komise, která se má zabývat okolnostmi střelby na Filozofické fakultě UK v Praze, v pondělí začala s výslechy svědků. Podle informací Seznam Zpráv si poslanci pozvali zástupce hasičů nebo záchranky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zasedání vyšetřovací poslanecké komise, která prověřuje okolnosti střelby na filozofické fakultě, je neveřejné. V pondělí, kdy byli pozváni první svědci, tak novináři neměli přístup ani před dveře jednací místnosti.

„Máme pozvané tři hosty,“ řekl předseda komise Pavel Kašník z ODS. Ale hned připojil, že nebude říkat, o koho jde. Podle informací Seznam Zpráv jsou však mezi pondělními pozvanými zástupci hasičského sboru a záchranné služby.

Desetičlenná komise, složená ze sedmi poslanců vládní koalice a tří opozičních, jedná podruhé. Na první schůzi si její členové zvolili kompletní vedení a plánovali, koho chtějí vyslechnout.

Jejich úkolem je detailně zmapovat a prověřit práci policie a dalších složek integrovaného záchranného systému před i po útoku na filozofické fakultě. Čtyřiadvacetiletý David K. tam loni v prosinci zastřelil 14 lidí a 25 zranil. Podle policie předtím zabil svého otce a na svědomí má i vraždu muže s dvouměsíční dcerou v klánovickém lese. Vrah sám spáchal sebevraždu.

Komise se bude zabývat i možnostmi zlepšení komunikace a policejních takticko-operačních postupů. Také má připravit náměty legislativních změn pro rychlejší a účelnější nasazování policejní a zpravodajské techniky. Práci by měla dokončit do půl roku.

Výzva poslancům

Do budovy Poslanecké sněmovny v pondělí přišla i Lenka Šimůnková, které David K. ve škole zastřelil dceru Elišku. Přinesla poslancům výzvu, kterou spolu s dalšími dvěma rodiči zesnulých studentů sepsali. Obsahuje mimo jiné řadu otázek, na které by chtěli jejich prostřednictvím získat odpovědi.

Tři pozůstalí –⁠⁠ Lenka Šimůnková, Bohuslava Juráková a Martin Richter, v dopise adresovaném členům komise upozorňují například na to, že podle nich případ provází stále mnoho nejasností.

„Vedení policie se snaží neustále kličkovat, mlžit, bagatelizovat, překrucovat a v několika případech již dokonce vyšlo najevo, že přímo lhalo,“ píší v dopise a později vysvětlují, že tím myslí především výroky ředitele pražské policie Petra Matějčka.

Ten na tiskových konferencích loni v prosinci i v lednu tvrdil, že když policie v Praze před střelbou po Davidovi K. pátrala, měla informace, že jde o možného sebevraha. Po půl roce se však ukázalo, že policejní hlídky, které ještě před střelbou přišly do budovy fakulty na Palachově náměstí, měly jiné informace –⁠⁠ už i o tom, že David K. je podezřelý z vraždy otce a že legálně vlastní více zbraní.

Dokonce se zjistilo, že už se ve 14.04, tedy necelou hodinu před útokem, na policejním kanálu Luna ozývalo upozornění, že jde o velmi nebezpečného pachatele, který může použít „kdykoliv a kdekoliv zbraň“.

„Ministr vnitra a další politici by již měli přestat přesvědčovat veřejnost, že postup policie byl v průběhu celého případu bez chyb a plně profesionální,“ uvádějí autoři výzvy.

Policejní prezident Martin Vondrášek se svého podřízeného pražského ředitele Matějčka zastal. Když odpovídal na stížnost pozůstalých na Matějčka, napsal, že pravdivé jsou podle něj obě verze –⁠⁠ policisté pracovali s verzí, že jde o sebevraha, a zároveň „instinktivně“ i s tím, že otec Davida K. byl zavražděn a podezřelým může být jeho syn.

V dopise členům vyšetřovací komise se rodiče rovněž ohrazují proti tomu, že všechna jednání mají být neveřejná a žádají, aby to poslanci změnili, protože jde o případ „maximálně se týkající veřejného zájmu“. Lenka Šimůnková se na to zeptala i dvou členů z hnutí ANO, které před budovou Sněmovny dnes potkala. Ti ale možnost, že by se to změnilo, nevidí.

„Tak to rozhodla komise, čili z tohoto hlediska vám nemůžu slíbit vůbec nic,“ vysvětlovala poslankyně Helena Válková a její kolega z hnutí Jiří Mašek dodal, že oni byli pro otevřené jednání, ale většina je přehlasovala.

Bývalá ministryně spravedlnosti Válková také podotkla, že ne všichni pozůstalí si přejí to samé. Někteří rodiče naopak upřednostňují to, aby jednání bylo neveřejné.

Doporučované